Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα σας, θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις για μία μελέτη πυρασφάλειας.
 
Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο με πυλωτή στο ισόγειο, κατοικία στον α' όροφο και κατοικία στον β' όροφο. Το κτίριο ήταν αυθαίρετο και έχει τακτοποιηθεί. Ο δεύτερος όροφος είναι μη αποπερατωμένος και θα βγει άδεια αποπεράτωσης αυθαιρέτου. Στον όροφο αυτό έχουν γίνει τοιχοποιίες, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις θέρμανσης.
Και μου το έδωσε ένα τεχνικό γραφείο για να κάνω μελέτη παθητικής πυροπροστασίας. Από την πολεοδομία μου είπαν να πάω με τον 41/18.
 
!!! Αφού υπάρχει η τοιχοποιία εγώ για να επιτευχθούν οι δείκτες πυραντίστασης που απαιτούνται τι κάνω; Ελέγχω αν ικανοποιούνται με τα υπάρχοντα στοιχεία; Και αν δεν ικανοποιούνται πρέπει να βάλω συστήματα πυρόσβεσης;
 
1) Στο κλιμακοστάσιο του ορόφου που μελετάω υπάρχει μία μικρή αποθήκη 2τ.μ. με δική της είσοδο. Πρέπει να οριστεί χωριστά ως βοηθητικός χώρος ή να τη συμπεριλάβω ως ένα με το κλιμακοστάσιο; Η αποθήκη αυτή δεν θεωρείτε επικίνδυνος χώρος όπως καταλαβαίνω και από την παραπάνω συζήτησή σας, σωστά;
2) Η τελική έξοδος του κτιρίου είναι η έξοδος που μας βγάζει εκτός του κτιρίου στο δρόμο από το ισόγειο, σωστά;
3) Χρειάζεται σχέδιο που να δείχνει την όδευση από την έξοδο της κατοικίας μέσω του πυροπροστατευμένου κλιμακοστασίου του ορόφου προς την τελική έξοδο; (Πυροπροστατευμένη όδευση διαφυγής)
4) Η θέρμανση της κατοικίας θα είναι ενδοδαπέδια με αντλία θερμότητας η οποία βρίσκεται στο δώμα έξω από το κλιμακοστάσιο. Μέσα στο κλιμακοστάσιο αλλά στο επίπεδο του δώματος βρίσκεται ο ηλεκτρικός θερμαντήρας για το ΖΝΧ. Με βάσει αυτά τα στοιχεία που αναφέρω δεν υπάρχει κάποιος επικίνδυνος χώρος σωστά;
6) Επιπλέον στο κτίριο έχει δημιουργηθεί φρεάτιο για ασανσέρ, αλλά δεν θα κάνουν εγκατάσταση ανελκυστήρα, και έχουν κλείσει το φρεάτιο με γυψοσανίδα. Παίζει πουθενά ρόλο αυτό στην πυρασφάλεια; Εγώ το έχω θεωρήσει ενιαία με το χώρο του κλιμακοστασίου.
 
Σε μία άλλη περίπτωση έχω ισόγεια κατοικία με υπόγειο. Το Ισόγειο βρίσκεται στην στάθμη +1.70, το υπόγειο στην στάθμη -1.55 και η είσοδος για το κλιμακοστάσιο από το δρόμο, η οποία είναι η τελική μου έξοδος, στο +0.00. Σε ποιο επίπεδο να θεωρήσω την τελική έξοδο, υπόγειο ή ισόγειο;
 
Συγχωρέστε με εάν κάποιες από τις ερωτήσεις είναι πολύ απλοϊκές, αλλά είναι οι πρώτες μου μελέτες.

2045972513_.jpg.a710f35520ad7f78bfec06a32d19a219.jpg

Δημοσιεύτηκε

Το σύστημα πυρόσβεσης μειώνει τον δείκτη πυραντίστασης με ελάχιστο το ΔΠ=60min. Εσύ έχεις ήδη ΔΠ=60min οπότε.... Sprinkler σε διώροφη κατοικία είναι μάλλον υπερβολή.

1) Σωστά, εκτός και αν αποθηκεύουν επικίνδυνα υλικά (λίγο απίθανο σε κατοικίες)

2) Σωστά

3) Όχι γιατί αποτυπώνουμε μόνο την απροστάτευτη όδευση, μιας και η πυροπροστατευμένη μπορεί να έχει (θεωρητικά) άπειρο μήκος.

4) Λογικά δεν υπάρχει (εκτός και έχει υπερβολικά μεγάλη ισχύ). Να σκεφτείς ότι ο ταχυθερμοσίφωνας που βάζουμε στα σπίτια μας έχει ισχύ 8kw.

6) Σωστά

Έχω μια μικρή ένσταση για το exit που έβαλες στην πόρτα της κατοικίας. Μπορεί θεωρητικά να φαίνεται σωστό (μιας και αποτελεί έξοδο κινδύνου), πρακτικά όμως όχι και τόσο πολύ. Αντιθέτως επιβάλλεται σε πολυκατοικίες ο φωτισμός ασφαλείας στις οδεύσεις διαφυγής. Οπότε βάλε φωτιστικό ασφαλείας στη σκάλα και φυσικά στην τελική έξοδο στο ισόγειο.

  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Elec Sakis !

Ο δείκτης πυραντίστασης που δείχνω στο σχέδιο είναι αυτός που με βάσει τη νομοθεσία είδα κι εγώ ότι πρέπει να τηρείται. Όμως επειδή το κλιμακοστάσιο υπάρχει ήδη, υποθέτω θα πρέπει να ελέγξω αν η τοιχοποιία και τα κουφώματα καλύπτουν αυτήν την απαίτηση, έτσι δεν είναι;

2) Σε σχέση με το 2ο ερώτημά μου, η αποθήκη πρέπει να οριστεί χωριστά ως βοηθητικός χώρος με δικό του πληθυσμό ή να τη βάλω ως ένα με το κλιμακοστάσιο;

Edited by stag94
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς και θα τα ελέγξεις όπως και πολλά άλλα που προδιαγράφει το ΠΔ41/2018 (π.χ. μετάδοση φωτιάς εκτός κτιρίου).

Την αποθήκη δεν θα την εξετάσεις χωριστά.

Συναδελφική - φιλική συμβουλή:

Το ΠΔ41/2018 (μαζί με την ερμηνευτική του) απαιτεί πολύ διάβασμα για το κατανοήσεις πλήρως (ακόμα και στις απλές περιπτώσεις όπως το κτίριο σου).  Μην ξεκινάς από τις ειδικές διατάξεις (κατοικία) τσεκάροντας (απλώς) παράλληλα αυτά που σε αφορούν από τις Γενικές διατάξεις (όπως συνήθως κάναμε με το 71/88). Πρέπει πρώτα  να  κατανοήσεις πλήρως όλο το κεφάλαιο Α  και μετά προχωράς στις ειδικές. 

  • Thanks 1
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα,

κάνω τη μελέτη πυρασφάλειας σε μία 4όροφη οικοδομή με υπόγειο. Ο 3ος και ο 4ος όροφος είναι μία κατοικία μεζονέτα (ο 4ος είναι σοφίτα) με εσωτερική σκάλα σε αντιδιαμετικό σημείο από το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας. Όλη η οικοδομή είναι κατοικίες.

Το κλιμακοστάσιο το έχω βάλει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Η μέγιστη πραγματική απροστάτευτη όδευση διαφυγής από το πιο απομακρυσμένο σημείου του κάθε διαμερίσματος μέχρι την έξοδο προς το κλιμακοστάσιο θα πρέπει να είναι 18m.

Στην τελευταία κατοικία που είναι μεζονέτα δεν μου φτάνουν τα 18m, μετρώντας από τη σοφίτα έως το κλιμακοστάσιο. Γίνεται να χωρίσω το κάτω πάτωμα με τη σοφίτα με πυραντοχη πόρτα και να κάνω το κάτω πάτωμα πυροπροστατευόμενο;

 

ΟΔΕΥΣΗ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.jpg

Edited by stag94
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!

Έχω περίπτωση οικοδομικής άδειας δύο όμορων μεζονετών με ανεξάρτητη είσοδο. Για τις αποστάσεις των απροστάτευτων οδεύσεων διαφυγής γνωρίζει κανείς αν λαμβάνεται υπόψη η απόσταση για χρήση μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας?

Σας ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Υπάρχει απαίτηση σύνταξης Ενεργητικής για κάθε είδους κατοικία;

Έχω περίπτωση Αλλαγής Χρήσης (με ΕΕΔΜΚ) από Κατάστημα σε Κατοικία (σε Ισόγειο με ανεξάρτητη είσοδο) επιφάνειας 22 τ.μ.

Απαιτείται η σύνταξη Ενεργητικής ή υπάρχει απαλλαγή;

Ισχύει το ίδιο και για την Παθητική;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, 

σε πολυκατοικία που χτίστηκε με βάση την 71/88 γίνεται προσθήκη Γ' ορόφου. Έχω κάποια ερωτήματα προς συζήτηση ως προς τα μέτρα:

  • Η 41/2018 απαιτεί πυροσβεστήρες σε κάθε όροφο κοινόχρηστης επιφάνειας; Θα πρέπει να μπουν πυροσβεστήρες σε όλους τους ορόφους ή μονό στην προσθήκη; Δηλαδή ένας;
  • Απαιτεί χειροκίνητη αναγγελία για κτίρια 3 ή περισσότερων ορόφων. Ισχύει το ίδιο με παραπάνω;
  • Για το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης: Το κτίριο πλέον θα έχει ισόγειο (γραφεία) + 3 ορόφους κατοικία = 4 όροφους. Θα απαιτηθεί σύστημα ή απαλλάσσομαι επειδή η χρήση κατοικία καλύπτει μόνο 3 ορόφους;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται και πυράντοχο κλιμακοστάσιο, μιλάμε ουσιαστικά για μετατροπή της πυροπροστασίας σε ολόκληρο το κτίριο.

Στην περίπτωσή μου, με βάση τη 41/2018, έχω λειτουργίκα ανεξάρτητη προσθήκη με κοινή όμως όδευση-έξοδο κινδύνου". Στις διευκρινίσεις βρήκα μόνο το παρακάτω για την περίπτωσή μου:

"Τυχόν επικοινωνία μεταξύ υφισταμένου κτιρίου και προσθήκης στο κοινό τους πυροπροστατευμένο όριο είναι επιτρεπτή εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση απαιτήσεις πυροδιαχωρισμού."

Έχεις κάποιος γνώση επί των παραπάνω;

Δημοσιεύτηκε

Από τη στιγμή που η προσθήκη σου (Γ όροφος) έχει κοινή όδευση με τους υφιστάμενους ορόφους τότε είναι λειτουργικά εξαρτημένη με το υφιστάμενο κτίσμα.

Για τα μέτρα ενεργητικής κοίτα το σχήμα 3 στις διευκρινιστικές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.