Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι καλησπέρα σας,

 

θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται στην περίπτωση κοσολόγησης αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία δύναται να πωληθεί αλλά είτε να μην βγει άδεια δόμησης είτε στην περίπτωση αυτή να γίνει από άλλον αρχιτέκτονα  / μηχανικό πχ ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου ο ίδιος και ο πελάτης αλλά και ο χώρος δόμησης βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή. Θέτω ως απλό παράδειγμα την περίπτωση όπου αρχιτέκτονας παράγει μιαν αρχιτεκτονική μελέτη (είτε μεμονωμένα είτε δημιουργώντας πρότυπο το οποίο μπορεί να μεταπωλεί περισσότερες φορές - όπως συνηθίζεται σε χώρες του εξωτερικού - άρα είτε πρόκειται για μιαν πρωτότυπη και μοναδική δημιουργία είτε για ένα πρότυπο το οποίο μπορεί να μεταπωληθεί αρκετές φορές - πχ. προκατασκευές) αλλά στην συνέχεια ζητείται από πελάτη να βγει από άλλον αρχιτέκτονα  / μηχανικό η άδεια λόγω απόστασης .

Για να το εκφράσω πιο απλά, κάνω για παράδειγμα μιαν μελέτη αρχιτεκτονική την οποία θέλω να πωλήσω στον X ενδιαφερόμενο και να την υπογράψει ο Ψ αρχιτέκτονας  / μηχανικός όπου μπορεί να βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή από εμένα.

Το ερώτημά μου σε μιαν τέτοια περίπτωση έχει να κάνει με τα εξής:

1) Τι γίνεται με το κόστος και την τιμή του Χ μελετητή συναρτήσει της αντίστοιχης αμοιβής Του Ψ μελετητή που θα ζητήσει για την Άδεια Δόμησης ;

2) Ποιά είναι τα νόμιμα πνευματικά και ηθικά δικαιώματα της κάθε πλευράς; πχ. σε μελλοντική προβολή του έργου, μπορεί ο αρχιτέκτονας  / μηχανικός που έκανε τον σχεδιασμό (ο Χ) να αναφέρει πχ. Μελέτη - Σχεδιασμός "Χ" ενώ για τον αρχιτέκτονα  / μηχανικό που έβγαλε την  Άδεια Δόμησης Μελέτη Εφαρμογής "Ψ" ή κάτι αντίστοιχο;

 

Θεωρώ πως είναι ένα σοβαρό ερώτημα το οποίο δεν αναφέρεται σε κανέναν οδηγό που έχω κοιτάξει... επίσης, κάνω μια παρένθεση που παραπέμπει σε άλλο (σημαντικό ωστόσο) θέμα, καθώς θίγεται ένα ερώτημα που έχει να κάνει γενικότερα με την αρχιτεκτονική δημιουργία. Θεωρώ λάθοςαν δεν υπάρχει κατοχύρωση το γεγονός πως ένα αρχιτεκτονικό έργο όσον αφορά την πνευματική δημιουργία "πιστοποιείται" με την έγκριση της άδειας δόμησης και όχι διαφορετικά (αν τελικά κάτι τέτοιο ισχύει, δεν γνωρίζω αλλά μου δίνεται αυτή η αίσθηση)... για παράδειγμα, ένας φοιτητής πραγματοποιεί ένα σχέδιο (ιδέα) και ξαφνικά ένας άλλος μελετητής παίρνει άδεια δόμησης με το ίδιο σχέδιο ή στοιχεία αυτού χωρίς ο πρώτος να το γνωρίζει! Σε τέτοια περίπτωση γνωρίζετε τι γίνεται; 

Ευχαριστώ!

 

 

 

 

Edited by Forma
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Το οικονομικό τμήμα είναι καθάρα θέμα συμφωνίας-συμφωνητικού. Εκεί μπορείς να καθορίσεις και τους ιδιαίτερους όρους που θέτεις-θέλεις και τα αποτελέσματα που θα (θέλεις να) παράγουν.
Μέρος του ερωτήματος συζητιέται και εδώ αλλά δες και αυτό.
 

Δημοσιεύτηκε (edited)

πολύ ενδιαφέρον θέμα. Θα εκφράσω μια προσωπική άποψη:

ας πάρουμε την κλασσική περίπτωση σύνταξης μιας μελέτης για ένα συγκεκριμένο έργο. Στην περίπτωση αυτή θεωρώ ότι, αν δεν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, τα πνευματικά δικαιώματα της μελέτης παραμένουν στο μελετητή απλά ο εργοδότης (αφού εξοφλήσει το μελετητή) αποκτά το δικαίωμα υλοποίησης της μελέτης στο συγκεκριμένο έργο. Για παράδειγμα αν έχω συντάξει μια αρχιτεκτονική μελέτη για ένα έργο σε ένα οικόπεδο στο Βόλο,  δεν μπορεί ο εργοδότης να υλοποιήσει την ίδια μελέτη σε άλλο οικόπεδο στο Βόλο και σίγουρα όχι στη Σπάρτη.

Αν θέλει ο εργοδότης να έχει πλήρη πνευματικά δικαιώματα επί της μελέτης, το οποίο σημαίνει:

1. να μπορεί να την υλοποιεί όπου και όταν θέλει

2. να μην μπορεί ο μελετητής να την υλοποιήσει άλλη φορά σε άλλο έργο

τότε αυτό θα πρέπει να έχει οριστεί σαφώς σε συμφωνητικό

Μπορεί να υπάρξουν και ενδιάμεσες περιπτώσεις, για παράδειγμα:

1. ο εργοδότης να μπορεί να υλοποιεί τη μελέτη όπου και όταν θέλει

2. ο μελετητής να μπορεί επίσης να την υλοποιεί όπου και όταν θέλει

Κοινώς όλα είναι θέμα συμφωνίας. Από τα λίγα που γνωρίζω επί του θέματος, τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στο δημιουργό ΕΚΤΟΣ και αν έχει συμφωνηθεί αλλιώς. Στην κλασσική περίπτωση απλά ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα υλοποίησης επί της οδού .... αρ. .....

Όλα τα παραπάνω πιο πολύ αποτελούν μια αφορμή για συζήτηση παρά τεκμηριωμένη νομική προσέγγιση επί του θέματος

 

 

 

Edited by Roy_Hobbs
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Αν δεν γνωρίζεις πόσο κοστολογείται η εργασία σου τότε πας με κάτι πιο συμβατικό. Μπορείς να δεις τα στάδια μελετών και όπως αναφέρονται στο Π.Δ. 696/74 (τροπ. Π.Δ. 515/89) στο άρθρο 83: "Αρχιτεκτονική μελέτη: Προμελέτη: 35%, Οριστική Μελέτη: 25%, Μελέτη εφαρμογής: 40%". Άρα εκεί μπορείς είτε με συμβατικό είτε με αναλυτικό προϋπολογισμό να κάνεις μια εκτίμηση για το πόσο είναι να πάρεις.

 
Δεν λέω ότι είναι θέσφατο το ποσό αυτό αλλά πιστεύω ότι αν η αμοιβή σου πάει με ποσοστό επί της νόμιμης στις υπόλοιπές σου δουλειές θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ίδια μέθοδο για δουλειές που δεν βγαίνει άδεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.