Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Δήλωση αυθαιρέτων σε δικαίωμα "υψούν"


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα!

Εντός οικισμού σε οριζόντια ιδιοκτησία Α΄ Ορόφου, σε διώροφη οικοδομή, έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη σοφίτας. Για τον υπολογισμό του ποσοστού υ.δ. μπορώ να χρησιμοποιήσω και τα χιλιοστά που αναλογούν στο δικαίωμα αέρος και υψούν, που έχουν παρακρατηθεί και ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη; Επίσης γνωρίζετε αν θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης προκειμένου να επιμεριστούν τα χιλιοστά του "αέρα" στην εν λόγω ιδιοκτησία;

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου ότι για τη Δήλωση αυθαιρέτου  η κατασκευή σοφιτας είναι σαν μια επέκταση της ΟΙ ,επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα ποσοστά του αέρα. Μετά να γίνει τροποποίηση εκεί θα δώσεις όλα τα ποσοστά στην ΟΙ μαζί με τη σοφίτα. Βέβαια αν η σοφίτα επικοινωνεί με το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο με την ΟΙ τότε είναι άλλη περίπτωση.Παει η σοφίτα με τα ποσοστά του αέρα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Arche said:
7 ώρες πριν, Arche said:

Janna δεν κατάλαβα τι λες με το δεύτευρο που είπες, τι εννοείς?

 

Όταν  επικοινωνεί η οριζόντια με τη σοφίτα με το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο  είναι σαν να έχω μια προσθήκη ορόφου  δηλαδη δυο ξεχωριστους οροφους και  θα πρέπει  υπολογίσω την αυθαιρεσία  μόνο  με τα χιλιοστά του αέρα. Εξαρταται και τι λεει η συσταση.

Link to comment
Share on other sites

εγώ δεν το έχω καταλάβει καλά, έχω καταλάβει την περίπτωση που η σοφίτα επικοινωνεί με το διαμέρισμα από κάτω με σκάλα που αρχίζει από το διαμέρισμα και φτάνει ως την σοφίτα, όμως η σοφίτα μπορεί να επικοινωνεί και με το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο είτε από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο να βγαίνουμε σε βατή ταράτσα και από εκεί να μπαίνουμε στην σοφίτα, είτε από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όταν φτάσουμε στην τελευταία στάση απάνω ίσως να μπορούμε να μπούμε με δεύτερη πόρτα στη σοφίτα. Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, εγώ νομίζω ότι χιλιοστά της ταράτσας που κάποιος έχει την αποκλειστική χρήση δεν μπορούν να δοθούν στο διαμέρισμα με σοφίτα, το διαμέρισμα θα πρέπει να έχει τα χιλιοστά που έχει και να αλλάξει το εμβαδόν του. Στα μέτρα του να προστεθούν και τα μέτρα σοφίτα που απέκτησε. Αν η ταράτσα και το διαμέρισμα είναι του ίδιου ιδιοκτήτη, τότε υπάρχουν λίγα προβλήματα, αρκεί να μένει και ταράτσα κάποια τ. μέτρα να πούμε ότι αυτά έχουν τα χιλιοστά του δώματος. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι.
Κλήθηκα να δώσω βεβαίωση για μελλοντικό όροφο πάνω από το ισόγειο.  Πρόκειται για ισόγεια κατοικία επί οικοπέδου με αποθήκες στον ακάλυπτο. Εχω τις εξής ιδιαιτερότητες.
α) Έχει εκδοθεί ό.α το 80 για ανέγερση του ά ορόφου στις διαστάσεις του ισογείου ήτοι 80 τ.μ..
β) Το 80 έγινε η σύσταση της οριζόντιας και περιέγραψε τα 2 διαμερίσματα των 80 τ.μ.. Ο ά όρφος διέθετε εξωτερική σκάλα.
γ) Το 81 έγινε αναθεώρηση της ο.α. και προστέθηκε τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο ένα υ/δ. (δεν έγινε τροποποίηση της σύστασης μετά την αναθεώρηση)

Η υφιστάμενη κατάσταση είναι η εξής:
α) Το δωμάτιο της αναθεώρησης δεν έχει κατασκευαστεί ούτε στο ισόγειο - ούτε στον α' όροφο όπως είναι φυσικό.

β)Υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατασκευές στον ακάλυπτο
γ) δεν έχει κατασκευαστεί κλίμακα για ν ανεβείς στον μελλοντικό όροφο καθώς και εξώστες

δ)Υπάρχει μία ευτελής μόνωση πάχους 15 εκατοστών περίπου

ε)το οικόπεδο είναι μικρότερο του αναφερόμενου στην άδεια και στην σύσταση

στ) Το ισόγειο είχε κατασκευαστεί σε άλλη θέση (είχε δηλωθεί λάθος την ο.α.), στην οποία παραβιάζει τα Δ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατασκευαστεί ο μελλοντικός όροφος έτσι όπως είχε περιγραφεί στην σύσταση.

Οι απορίες μου είναι:
1)Μπορώ να δώσω βεβαίωση? Το ότι το ισόγειο είναι σε αυθαίρετη θέση και δεν μπορώ να  κατασκευάσω το περιγραφέν στην σύσταση ακίνητο δεν με επηρεάζει?
     
Σκέφτηκα πως επειδή ελέγχω αυθαιρεσίες (δόμηση - κάλυψη -ύψος), μπορώ να   

      δώσω  την βεβαίωση και στην Τεχνική Έκθεση να αναφέρω τα παραπάνω(ότι δεν   

     μπορεί να κατασκευαστεί το ίδιο διαμέρισμα, ότι δεν εχουν κατασκευαστεί εξώστες &  

     κλίμακα, ότι έχει μονωθεί από τον ιδιοκτήτη του ισογείου κλπ).

      Στο σημείο αυτό σκέφτομαι:
     α )να προτείνω να γίνει τακτοποίηση με φάκελο Κοινόχρηστων όπου εκεί θα     

     τοποθετηθούν οι αποθήκες στον ακάλυπτο αλλά και η μετακίνηση.
     β)Τροποποίηση σύστασης


2)Η βεβαίωση θα είναι ΜΗ ύπαρξης αυθαρεσιών?
 

Edited by Megapad
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει, επειδή είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα για έκδοση βεβαίωσης, σε δύο πράγματα.

1. Γονέας, σε διπλοκατοικία, θέλει να μεταβιβάσει τον "αέρα" στα δυο του παιδιά. Η συμβολαιογράφος ζητάει βεβαίωση για αδόμητο. α) μπορεί να δοθεί άφοβα, παρόλο που υπάρχουν μικρές αυθαιρεσίες στον κοινόχρηστο χώρο; πχ μικρή αποθήκη 4-5 τ.μ. Αν ναι, μπαίνω στο σύστημα του ΤΕΕ, στο πεδίο Δήλωση/Βεβαίωση Ν4495/2017 και περνάω τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, και στην συνέχεια θα εμφανιστεί τί είδος βεβαίωση χρειάζομαι να βγάλω;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Aυτό που ζητάνε οι συμβολαιογράφοι, δηλαδή να θεωρούν την μελλοντική καθ ύψος δόμηση ως αδόμητο οικόπεδο, προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας μελλοντικής δόμησης, οπου εκφράζεται η υπολειπόμενη  δόμηση στο οικόπεδο, δια του Σ.Δ σε επιφάνεια οικοπέδου μέσω του εντύπου Ε3. Για εμάς τους μηχανικούς, η βεβαίωση θα έπρεπε να είναι βεβαιωση μη αυθαιρεσιών. Βεβαίως και ως αδόμητο αν μπει, μπορεί να προσπεράσουμε την αμφιβολία, γράφοντας στην τεχνική έκθεση της βεβαίωσης, ότι η παρούσα αφορά το δικαίωμα μελλοντικής καθ ύψος δόμησης (δικαίωμα υψούν) και για συστημικούς λόγους χορηγείται η βεβαίωση αδόμητου, καθώς δεν υφίστανται αυθαιρεσίες στο προς μεταβίβαση δικαίωμα επί ακινήτου. Τώρα, οι αυθαιρεσίες στον κοινόχρηστο χώρο, που αναφέρεις επηρεάζουν τον "χώρο" υλοποίησης του δικαιώματος υψούν;

Για το διαδικαστικό είναι πολύ εύκολη η έκδοση βεβαίωσης. Μπαίνεις στο σύστημα. Ανοίγεις νέα δήλωση. Στην κεντρική οθόνη της δήλωσης συμπληρώνεις τα γενικά στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν ανοίγεις και δεν συμπληρώνεις κανένα φύλλο καταγραφής. Κάνεις υποβολη. Στη δεύτερη φορά θα κληθείς να επιλέξεις τύπο βεβαίωσης, καθώς το σύστημα "καταλαβαίνει" λόγω των μη καταχωρημένων Φ.Κ ότι πρόκειται για έκδοση βεβαίωσης. Όταν πας την δήλωση σε οριστική, εκδίδεται βεβαίωση. Στη συμβ/φο παραδίδεις βεβαίωση σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από σένα και το πεντασέλιδο.

Link to comment
Share on other sites

παυλε,

πολυ σωστα

και να συμπληρωσω το παζλ,  ενας γονεας ιδιοκτητης σε διπλοκατοικια...χωρις συσταση,

με αυθαιρετα  5 ή 10 ή 30 τμ, στον ακαλυπτο, χωρις να γνωριζουμε εάν η "διπλοκατοικια" εχει εξαντήσει ολον τον σδ.

θα χρειασθει βεβαιωσεις για ολα τα υφισταμενα κτισματα

ωστε να μπορεσει να συστησει ΟΙ

και να δημιουργησει σαν  ξεχωριστη ΟΙ το δικαιωμα "υψουν".

Και, επειδη ειναι ενας ιδιοκτητης, ολα τα αυθαιρετα τμ. αφαιρουνται απο τον υπολοιπόμενο  σδ.

Καθ' υποθεση εργασιας, εάν ειχε υπολοιπα σδ. 100 τμ. και εχει κτίσει  100 τμ. αυθαιρετα

δεν υπαρχει "αερας"

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.