Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα καταφέρει το τρένο να ανταγωνιστεί το αεροπλάνο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μόλις ολοκληρωθεί ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας;

«Με βεβαιότητα», επισημαίνουν σιδηροδρομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι, με την παράδοση του τελευταίου τμήματος στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός και την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών (τέλη 2018 – αρχές 2019), τα δρομολόγια θα διεξάγονται σε έως 4,5 ώρες.

Στη συνέχεια και μόλις ολοκληρωθούν, τη διετία 2019 – 2020, τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας ECTS, η σηματοδότηση εντός και εκτός συρμού, η τηλεδιοίκηση κ.λπ., το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διεξάγεται σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Εάν επαληθευτούν τα ανωτέρω, το τρένο καθίσταται ευθέως ανταγωνιστικό σε σχέση με το αεροπλάνο, δεδομένου ότι οι κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων και όχι εκτός, όπως συμβαίνει με τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία».

TRAINOSE-1-1024x683.jpg

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσδοκά σε σημαντική άνοδο επιβατών, σε συνδυασμό με τη νέα ταξιδιωτική εμπειρία που λανσάρει με το «Ασημένιο Βέλος», το οποίο θα δρομολογηθεί εντός του 2019.

«Η άνοδος της επιβατικής κίνησης θα ξεπεράσει το 20%. Ίσως και αυτό το νούμερο, να αποδειχτεί μικρό», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο metaforespress.gr.

Σε ακόλουθη ερώτηση, εάν η εταιρεία λανσάρει νέα εμπορική πολιτική, το εν λόγω στέλεχος σχολίασε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο περίγραμμα των άγονων γραμμών.

Το 2016, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε 15,6 εκατ. επιβάτες, από τους οποίους 10,1 εκατ. μετακινήθηκαν με τις προαστιακές γραμμές και 5,5 εκατ. στο εθνικό δίκτυο, ενώ τα συνολικά  έσοδα από τη μεταφορά επιβατών ανήλθαν στα 34,7 εκατ. ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά του «Ασημένιου Βέλους»

Το ηλεκτροκίνητο τρένο που παρουσίασε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην 83η ΔΕΘ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 250 χλμ. την ώρα (το ελληνικό δίκτυο «αντέχει» έως 200 χλμ.).

Ανήκει στην οικογένεια Pendolino, έχει κατασκευαστεί από τις Fiat Ferroviara / Alstom και για πρώτη φορά λειτούργησε το 1997.

Ακολούθησε η πλήρης ανακαίνισή του, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια αμαξοστοιχία, η οποία διαθέτει πιο σύγχρονο «σαλόνι», κλιματισμό, ασύρματη σύνδεση Wi-Fi, τραπεζάκια σε θέσεις, οθόνες LCD και μπαρ-εστιατόριο

Κάθε τρένο έχει εννέα βαγόνια, τρία για την πρώτη θέση, ένα μπαρ-εστιατόριο και πέντε για τη δεύτερη θέση.

Μπορεί να μεταφέρει 489 επιβάτες (146 στην πρώτη και 343 στη δεύτερη θέση), εκ των οποίων δύο σε ειδικές θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια. Έχει μήκος 236,6 μέτρα και ζυγίζει 409 τόνους.

Του Φώτη Φωτεινού


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.