alextsakos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Εχω το εξης θέμα: Σε ενα 5οροφο χρειαζεται να αφησω ενα ανοιγμα σε ενα τοιχείο στους Α' Β' Γ' και Δ' οροφους. Το τοιχείο έχει διαστάσεις 4,55 χ 0,25 και υψος οροφου 3,00. Το ανοιγμα είναι 0,60 χ 0,85 και βρισκεται στην πανω αριστερη γωνια του τοιχείου (σε αποσταση 0,50 απο πανω και 0,55 απο αριστερα). Ο ΕΚΩΣ προβλέπει μικρα ανοιγματα σε τοιχώματα ( 18.5.8 ) και δειχνει κατασκευαστικα τι πρεπει να γινει, οποτε σε αυτο ειμαι ΟΚ. Το ζητημα είναι οτι λεει "τα ανοιγματα λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπόψη κατά τον έλεγχο του τοιχώματος έναντι διάτμησης" και ο στατικος της πολεοδομίας θελει κατι να δει για αυτό. Στο στατικό πρόγραμμα που χρησιμοποιώ (ΝΕΧΤ) προφανώς δεν μπορώ να δείξω την τρύπα, οπότε πρέπει να κάνω κάτι στο χέρι. Από το τεύχος υπολογισμών βρίσκω τη δυσμενεστερη διατμητική τάση σε κεφαλή και πόδα από όλες τις στάθμες η οποία είναι vEd-x=1,00 < vRd-x=2,34. Εχω σκεφτεί να υπολογίσω ένα συντελεστη μεταβολης της επιφάνειας της διατομης (Αχωρις_τρυπα / Αμε_τρυπα) και να πολλαπλασιάσω με το vEd-x. Αν υπολόγιζα το συντελεστη με το λογο των όγκων θα ήταν πιο σωστο? Από την επιφάνεια να αφαιρέσω την τρύπα μόνο ή παραπάνω? Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο? Υπάρχει κάποια άλλη λύση?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Ψάξε να βρεις το άρθρο του Κ.Α.Συρμακέζη, επ. καθηγητή Ε.Μ.Π. που δημοσιεύθηκε στα Τεχνικά Χρονικά Ιουλ.-Σεπ. 1985 (σελ.37-42). Υπολογίζει τα νέα Ι, Α για συζευγμένα τοιχώματα όπως στην περίπτωσή σου, εξετάζοντας παράλληλα αν θα πρέπει στην προσομοίωση των τοιχωμάτων να θεωρήσεις ένα ή δύο τοιχώματα. Στον ιστότοπο του ΤΕΕ έχει νομίζω όλα τα τεύχη των Τεχνικών Χρονικών. Αλλιώς μπορείς να τα βρεις στη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ της περιοχής σου. Η απόσταση των ανοιγμάτων απ' τις άκρες του τοιχώματος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον όση το επιβαλλόμενο από τον ΕΚΩΣ μήκος των κρυφοϋποστυλωμάτων (§18.5.3.β), δηλαδή 0,15*4,55=0,68μ στην περίπτωσή σου.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Δες κι AYTO το προγραμματάκι που έκανα σε Excel. Μπορεί να σε βοηθήσει. Προσοχή μόνο τα προκύπτοντα Α και Ι δεν είναι μειωμένα στο 67% σύμφωνα με τον ΕΑΚ §3.2.3[2].
nik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2008 Να ρωτησω κατι...το μηκος του κρυφου υποστυλωματος δεν ειναι 0,15*4,55=0,69..?εσυ μιλας για ανοιγμα 0,55 απο αριστερα δηλαδη πευτει μεσα στο κρυφο...ο πολεοδομος σου το επιτρεπει αυτο..?νομιζω οτι δεν γινεται κατι τετοιο.
alextsakos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το excelaki! Δεν το είχα προσέξει αυτό με το κρυφουποστύλωμα, οπότε θα το μεταφέρω 0,15 προς τα δεξιά. Μια ερώτηση προς τον Χάρη: Τα προκύπτοντα Α και Ι πως να τα χρησιμοποιήσω? Να υπολογίσω το λόγο μεταβολής τους απο τα Α, Ι του συμπαγούς τοιχείου και να μειώσω ανάλογα την vRd που έχει στο τεύχος υπολογισμών?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Πολλαπλασίασε επί 2/3=0,667 που επιβάλει ο ΕΑΚ και άλλαξε τις ιδιότητες της διατομής του εν λόγω τοιχώματος στους ορόφους μόνο που έχεις τα ανοίγματα. Κάνε μετά επίλυση, διαστασιολόγηση κανονικά με τις νέες γεωμετρικές ιδιότητες της διατομής και είσαι ΟΚ. Για τον υπολογισμό του οπλισμού γύρω από το άνοιγμα ή του χιαστί στη δοκό μεταξύ των συζευγμένων τοιχωμάτων θέλεις άλλο ένα excelάκι (να βρω λίγο χρόνο και θα το φτιάξω κι αυτό). Στην περίπτωση σου, που έχεις δηλαδή τόσο μικρό άνοιγμα και τόσο μεγάλο τοίχωμα, δεν πιστεύω ότι θα χρειάζεται χιαστί οπλισμός. Θα μπορούσες να μην μπεις καν στον κόπο και να τα αφήσεις ως έχουν και θα εξηγήσω γιατί. Πόση διαφορά βρήκες στα Ι και Α; Την προσομοίωση του τοιχώματος την κάνεις με ραβδωτά στοιχεία; Αν ναι για τέτοιου μήκους τοίχωμα και για ύψος ορόφου 3μ ξέρεις πόσο έξω πέφτεις; Μην την ψάχνεις γιατί αν το διερευνήσεις, κάνεις επίλυση με επιφανειακά στοιχεία δίσκου για την προσομοίωση του τοιχώματος, θα δεις ότι τελικά διύλιζες τον κώνωπα αδίκως!
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2008 Το προγραμματάκι αν και μικρό είχε ένα λάθος στον υπολογισμό του γ που επηρεάζει το Α*, ΟΧΙ το Ι*. Θέλει ένα ριζικό στον παράγοντα (Ao/Aw) δηλαδή SqRt(Ao/Aw). Κατεβάστε την καινούρια έκδοση 1.01.
alextsakos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Βρηκα το αρθρο απο τα τεχνικα χρονικα που μου ειπες και τωρα μπηκα στο νοημα. Το ξερω οτι διυλίζω τον κωνωπα, θελω ομως κατι για τα ματια του στατικου που θα το ελεγξει. Θα του δείξω το άρθρο και τους υπολογισμούς και θέλω καπως να μειώσω την vRdr συμφωνα με τα Α* και Ι** σε σχεση με τα αρχικα Α, Ι
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Νομίζω ότι ο ελεγκτής των στατικών ή σου κάνει τον δύσκολο για... διάφορους λόγους, ή είναι άσχετος και δεν καταλαβαίνει ότι για τόσα μικρά ανοίγματα δεν τίθεται θέμα. Το αποτέλεσμα πάντως για μας είναι ότι όλο και κάτι καινούριο μαθαίνουμε. Εκείνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι στην περίπτωση που ανέφερες δεν έχεις δύο τοιχώματα που εξετάζεις αν λειτουργούν ως ένα ή ως συζευγμένα ή όχι, αλλά ένα τοίχωμα και ένα στύλο. Ίσως σ' αυτή την περίπτωση να ήταν καλύτερα να θεωρήσεις λοιπόν κατευθείαν ότι έχει ένα τοίχωμα μήκους 3,40μ και ένα στύλο 0,55μ οι οποίοι συνδέονται με δοκούς που δεν μεταφέρουν ροπή παρά μόνο τέμνουσα και αξονική οπότε να έχουν αρθρώσεις στα άκρα τους. Σε κάθε περίπτωση θα έκανα κρυφοϋποστύλωμα και απ' την άλλη πλευρά των ανοιγμάτων. Τι λες;
alextsakos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Στους ξυλότυπους το έχω κάνει ήδη το κρυφουποστύλωμα και από την άλλη πλευρά του ανοίγματος και έχω οπλίσει και σύμφωνα με τον ΕΚΩΣ και παραπάνω. Δεν θέλω να τα θεωρήσω ως στύλο και τοίχωμα γιατί μικραίνοντας το τοίχωμα από 4,55 σε 3,40 θα μικρύνει το nv-x και θα έχω πρόβλημα ικανοτικού γιατί είναι αναγκαστικά το μοναδικό τοίχωμα που έχω κατα χ. Πάντως σύμφωνα με το άρθρο του Συρμακέζη "Αν τα ανοίγματα είναι πολύ μικρά σε σχέση με το εμβαδόν της όψης του τοιχείου, η επιρροή τους είναι μικρή, και το τοιχείο συμπεριφέρεται σχεδόν σαν να μην είχε καθόλου οπές" και εγώ έχω ανοιγμα 3,85% της όψης, οπότε νομίζω έιμαι ΟΚ. Επίσης ένα άλλο καλό είναι ότι δεν έχω τρύπα στη πυλωτή, αλλά από τον Α' όροφο και πάνω. Ο στατικός δεν μου έχει πει ακόμα τπτ γιατί δεν έχω πάει, αλλά πριν αρχίσει αυτή η ιστορία τον είχα ρωτήσει και μου είχε πει ότι ο ΕΑΚ λέει ότι αν ένα τοιχωμα έχει τρύπα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατα τον έλεγχο σε διάτμηση, οπότε να κάνω έναν υπολογισμό που να το δείχνει. Γι'αυτό λέω απλώς να μειώσω τη vRd-x ανάλογα με τη μείωση του Α σε Α* και να τελειώνουμε... Χάρη, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια και τις συμβουλές σου!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα