Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση. Προσανατολίζομαι σε άδεια κατηγ.2 του άρθρου 36  του Ν.4495/17 περίπτεωση γ. Η άδεια μικρής κλίμακας  καθώς και η κατηγ 3  αρ 36/ περίπτωση  ζ προβλέπουν  κατασκευή πισίνας και όχι  κατάργηση της . Θα έπρεπε να ανέφερε ο νόμος κάτι για αυτήν την περίπτωση ...δεν είναι και σπάνια.   

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
On 4/2/2019 at 6:17 ΜΜ, danaikaterina said:

Για έκδοση άδειας κατηγορίας 3 πρέπει να βγάλεις πρώτα υποχρεωτικά βεβαίωση όρων δόμησης. Μετά επιλέγεις άδεια κατηγορία 3 σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής πράξης (βεβαίωση όρων δόμησης). Η άδεια μπορεί να αφορά αλλαγή χρήσης και εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Διαφορετικά θα πρέπει πρώτα να κλεισει η άδεια με ελεγκτη και μετά να βγάλεις μικρή κλιμακα. (γιατί να το κάνεις αυτο;)

Για τις Κατηγορίες 1 & 2, δεν απαιτείται προηγουμένως Έκδοση Βεβαίωσης Όρων Δόμησης & απαιτούμενων δικαιολογητικών;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Έχω εκδώσει άδεια οικοδομής για νέο κτίριο κατηγορία 3 με προέγκρισή(όχι με βεβαίωση) όμως η κουβέντα που γίνεται για την αρχαιολογία κ αν πρέπει όλες οι υποθέσεις που έχουν αρχαιολογία να είναι κατηγορία 1 ή 2 με έχει προβληματίσει .. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο στους όρους δόμησης είναι απαραίτητη η έγκριση αρχαιολογίας(για τις εκσκαφές)  αλλά δεν είναι αρχαιολογικος χώρος, ιστορικος τόπος, παραδοσιακος οικισμος κλπ.. Στήν επιλογή των εγκρίσεων τα αρχεία της έγκρισής  τα έβαλα στο Έγκριση Εφορείας Αρχαιοτήτων(που είναι όπως λέει για κατ.3 ) κ όχι Έγκριση Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων( που είναι κατ. 1 όπως λέει) . Η προέγκριση βγήκε κανονικά κ αρκετά γρήγορα ενώ έγινε δεκτή κ η υπ. δηλ απαιτούμενων εγκρίσεων στη οποία  είχα βάλει επίσης  Έγκριση Εφορείας Αρχαιοτήτων.  Είχα την λογική ότι τα ακίνητα σε  αρχαιολογικο χώρο, ιστορικο τόποο κλπ είναι κατ. 1 κ οι απλές εγκρίσεις αρχαιολογίας είναι κατ. 3 (για μικρά κτίρια..) όμως  με άλλους μηχανικούς που έχω μιλήσει θεωρούν ότι όταν υπάρχει έγκρισή αρχαιολογίας πάμε κατ.1 ,θα ήθελα την άποψη σας για αποφύγουμε λάθη . Στην δικία μου περίπτωση που πήγα με προέγκριση κ κατ. 3 στην ουσία η μόνη διαφορά είναι ότι στην κατ. 1 ο έλεγχος πληρότητας για τις μελέτες  γίνεται από την πολεοδομία κ όχι από τον μηχανικό...

Edited by jogr11
Δημοσιεύτηκε

καλά ενήργησες 

Η Έγκριση Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων απαιτείται για χαρακτηρισμένα κτίσματα από το ΥΠΕΝ ή ΥΠ. Πολιτισμού 

Δημοσιεύτηκε

Για να μην ξαναμπερδευόμαστε ... ανακεφαλαιώνω :

1. Εφορείες κλασσικών, βυζαντινών ή νεωτέρων δεν υπάρχουν πλέον.  Υπάρχουν οι 54 ΕΦΑ (ΕΦορείες Αρχαιοτήτων) ανά νομό της χώρας.

2. Η αναφορά σε 3 διαφορετικές εφορείες στις απαιτούμενες εγκρίσεις της ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ γίνεται εσφαλμένα : α) λόγω του ότι το προσχέδιο είναι πολύ παλιό ή β) από λάθος του συντάκτη (ουδείς άσφαλτος).

3. Η έγκριση της ΧΧης ΕΦΑ (ορθά) παρέχεται/εκδίδεται ως εισερχόμενο μόνο για άδειες της ΚΑΤ.1 ή για ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤ.1. Αν για κάποιο άλλο λόγο απαιτείται αυτοψία της ΥΔΟΜ, τότε το προηγούμενο εδάφιο γίνεται για άδειες της ΚΑΤ.2 ή για ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤ.2.

4. Όταν απαιτείται η παραπάνω έγκριση ΥΠΠΟ ή ΥΠΕΝ για εργασία δόμησης ή εγκατάσταση δραστηριότητας δεν προβλέπεται ο τρόπος της ΚΑΤ.3.

5. Όταν στην αίτηση δόμησης υπάρχουν και εκσκαφές, τότε για τις ΚΑΤ.1 (ή και 2) ο προληπτικός έλεγχος της πιθανότητας ανεύρεσης αρχαίου κατά την εκσκαφή γίνεται μαζί με την προηγούμενη έγκριση (της άλλης προστασίας) ή κατατίθεται ως το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο "Έγκριση Αρχαιολογίας" για τη θέση του ακινήτου της ΚΑΤ.3.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Θόδωρε 

έχω πρόσφατες απαντήσεις από ΕΦΑ και Νεωτέρων Μνημείων-Πως γίνεται αυτό αν καταργήθηκαν/συνενώθηκαν?

και 

εξήγησε το υπ' αριθμ 5 καθώς δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς ειδικά 

1 ώρα πριν, kan62 said:

 

5. Όταν στην αίτηση δόμησης υπάρχουν και εκσκαφές, τότε για τις ΚΑΤ.1 (ή και 2) ο προληπτικός έλεγχος της πιθανότητας ανεύρεσης αρχαίου κατά την εκσκαφή γίνεται μαζί με την προηγούμενη έγκριση (της άλλης προστασίας) ή κατατίθεται ως το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο "Έγκριση Αρχαιολογίας" για τη θέση του ακινήτου της ΚΑΤ.3.

 

Δημοσιεύτηκε

Οι παλιές Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στις 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης. Οι ΕΦΑ ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.

Ο διαχωρισμός φαίνεται και στην πρόσφατη ανάθεση αρμοδιοτήτων περί του ν.4495 που είχαν ξεχάσει να δώσουν μέχρι τώρα :

Η έγκριση εκσκαφών που αναφέρω στο 5 αποτελεί διαφορετική προστασία του αρχαιολογικού νόμου και δεν αφορά γνωστό μνημείο, διατηρητέο ή προστατευόμενη περιοχή. Αφορά στο ενδεχόμενο εύρεσης αρχαίου μνημείου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών και είναι οφειλόμενη από τον αρχαιολογικό νόμο ενέργεια προληπτικής προστασίας μνημείου.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο ιδιωτικός ιερός ναός εντός οριοθετημένου οικισμού είναι ειδικό κτίριο και άρα ανήκει στην Κατηγορία 1

ή μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην Κατηγορία 3;

Edited by gamvro
Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με την κατηγορία άδειας και τις εγκρίσεις ΥΠΠΟ:

Στο άρθρο 36 του Ν.4495/17, στην παράγραφο 1 περιγράφονται οι περιπτώσεις της κατηγορίας 1, και στο σημείο (ζ) αναφέρεται ότι για την «ανέγερση ή προσθήκη σε οικόπεδο ή γήπεδο εντός προστατευόμενων περιοχών και ζώνης προστασίας όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα εθνικά πάρκα και οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές» απαιτούνται όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις με την ηλεκτρονική κατάθεση του φακέλου της οικοδομικής άδειας που θα ελεγχθεί από την αρμόδια ΥΔΟΜ ώστε να εκδοθεί, όπως περιγράφει και το άρθρο 38 παράγραφος 2α.

Όσον αφορά τις άδειες της κατηγορίας 3, στην αντίστοιχη παράγραφο 2γ, του άρθρου 38, είναι απαραίτητη η βεβαίωση όρων δόμησης από την αρμόδιας ΥΔΟΜ, όπου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 88894/12666 (ΦΕΚ 5716Β’ 19-12-2018) αναγράφονται οι ισχύοντες όροι της περιοχής, καθώς και οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις άλλων φορέων και υπηρεσιών. Σε περίπτωση που η περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις Ν.3028/02, τότε η άδεια υπάγεται στην κατηγορία 1 τελικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αρμόδια ΥΔΟΜ οφείλει να ζητήσει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και εφόσον η τελευταία δεν φέρει αντίθετη άποψη για το έργο στη συγκεκριμένη θέση, μπορεί να ολοκληρωθεί η έκδοση της άδειας στην κατηγορία 3

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με τις Νομιμοποιησεις ήθελα να ρωτήσω από που προκύπτει ότι μπαίνουν και στην κατηγορία  3;

Νομιμοποιησεις κτιρίων και κατασκευών βλέπω ότι πηγαίνουν κατηγορία 2 και απαιτείται αυτοψία από ΥΔΟΜ πριν την έκδοση της άδειας,

όταν έχει προηγηθεί έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου, για να κλείσει ουσιαστικά ο φάκελος του αυθαιρέτου και η διακοπή των προστίμων. 

Και βέβαια εντάσσεται στην κατηγορία 1 εφόσον βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην κατηγορία 3 για νομιμοποιησεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.