Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόληξη φρεατίου ανελκυστήρα


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

Η απόληξη του φρεατίου του ασανσέρ, μετράει στο μέγιστο ύψος του κτιρίου κατά ΝΟΚ? Μιλάω για το 1,20μ που πρέπει να εξέχει το φρεάτιο για λόγους ασφαλείας.

Link to comment
Share on other sites

αντιγραφή από ΔΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αποφ-63234/12   
'Εγκριση Τεύχους Τεχνικών Οδηγιών Εφαρμογής του Ν-4067/12
(Νέος Οικοδομικός Κανονισμός - ΝΟΚ)
ΑΡΘΡΟΝ-19 
Κατασκευές πάνω από το κτίριο 

ΑΡΘΡΟΝ-19  
Κατασκευές πάνω από το κτίριο 
παρ.2α (σε συνδυασμό με παρ.2γ και Αρθ-35 ) 
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτουν τα εξής: 
α) Εάν το δώμα του κτιρίου δεν είναι φυτεμένο κατά το Αρθ-18 του νόμου εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη περί μη προσμέτρησης στην δόμηση της απόληξης κλιμακοστασίου και φρεατίου ανελκυστήρα μέγιστου ύψους έως και 2.40 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του δώματος του κτιρίου. 
β) Σε περίπτωση δημιουργίας φυτεμένου δώματος τότε είναι δυνατή η κατασκευή χώρου κύριας χρήσης σε αυτό σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρ.2α η δε απόληξη κλιμακοστασίου μπορεί να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα στην παρ.2γ, εφόσον κατασκευάζεται στάση ανελκυστήρα, με μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ από την τελική επιφάνεια του δώματος (συμπεριλαμβανομένου και του πάχους της φύτευσης). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά από ΥΔΟΜ μου είπαν ότι για τα εκτός σχεδίου μέχρι 60 εκατοστά για απόληξη ανελκυστήρα. Τώρα δεν ξέρω γιατί το είπαν αυτό

Link to comment
Share on other sites

για τα εκτός σχεδίου δες αυτό 

7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/1973 περί ΓΟΚ/73. 
Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. 

 

 

 

ΓΟΚ/73 (ΦΕΚ-124/Α/9-6-73) (ΦΕΚ-124/Α/73) 
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑΙ ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΕΩΣ. 
ΑΡΘΡΟΝ-87 Κατασκευαί επιτρεπόμεναι υπεράνω του μεγίστου ύψους των κτιρίων

1. Υπεράνω του ανωτάτου ύψους των κτιρίων περί ων το άρθ.13 του παρόντος επιτρέπονται επί του δώματος μόνον αι κάτωθι κατασκευαί εφ' όσον εξ ειδικών διατάξεων δεν απαγορεύονται αύται. 
α) Κιγκλιδώματα ύψους 0,90 - 1,10 μ. από της τετελεσμένης στάθμης του δώματος. 
β) Διαχωριστικά κιγκλιδώματα ύψους μέχρι 1,80 μ. από της τετελεσμένης στάθμης του δώματος. 
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων. 
" δ) Χώροι οιασδήποτε χρήσεως επιφανείας εξωτερικώς μετρουμένης 5% της επιφανείας του κτιρίου δυναμένης να μην υπολείπηται των 12 τ.μ.ουχί όμως μεγαλυτέρας των 50 τ.μ. Οι χώροι ούτοι δύνανται να συμπληρούν τμήμα του τελευταίου ορόφου του περιλαμβανομένου εντός του μεγίστου επιτρεπομένου ύψους και αριθμού ορόφων". 
(Σ.Σ. Το εδαφ.δ της παρ.1 του Αρθ-87 τίθεται ως αντικατεστάθη δια της 
παρ.61 του Αρθ-1 ΝΔ-205/74 ΦΕΚ- 363/Α/7.12.74)
ε) Απολήξεις ανελκυστήρων με εγκαρσίας διαστάσεις τας απολύτως αναγκαίας δια την λειτουργίαν αυτών. Εφ' όσον εκ του ανελκυστήρος εξυπηρετείται το δώμα αι ως άνω απολήξεις δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν το μηχανοστάσιον. 
2. Τα ως άνω υπό στοιχεία γ, δ και ε κτίσματα περί ων η παράγραφος 1, κατασκευάζονται ως ενιαίον σύνολον με ύψος τα μεν υπό στοιχεία γ και δ 2,70 μέτρων συμπεριλαμβανομένης της πλακός επικαλύψεως και της τυχόν μονώσεως, το δε υπό στοιχείον ε, 4.50 μέτρων. Υπεράνω των στοιχείων τούτων επιτρέπεται η κατασκευή μόνον στηθαίων τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων. Εις ην περίπτωσιν η θέσις των υπό στοιχεία γ, δ και ε κτισμάτων είναι τοιαύτη, ώστε να μη είναι δυνατή η κατασκευή ενιαίου συνόλου, τα διάφορα κτίσματα συνδέονται μεταξύ των δια πέργολας ύψους 2,70 μ., ανοικτής κατά τα πλάγια και την οροφήν. Εξαίρεσις του κανόνος τούτου επιτρέπεται μετά γνώμην της Επιτροπής ενασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου των κτιρίων. 
Αι εγκαταστάσεις επί του δώματος μονίμων γλαστρών δια φυτά και κολυμβητηρίων δεν δύναται να υπέρκηνται της πλακός επικαλύψεως πλέον του ενός και ημίσεως (1,50) μέτρου. 
3. Εκάστη των υπό στοιχεία γ, δ και ε κατασκευών περί ων η παράγραφος 1 πρέπει να ευρίσκεται εσώτερον της προσόψεως της οικοδομής κατά 2,50 μ. τουλάχιστον και εν περιπτώσει εσοχών 2,50 μ. τουλάχιστον εσώτερον της προσόψεως του τελευταίου εν εσοχή ορόφου εφ' ου αύται κείνται. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

"7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/1973 περί ΓΟΚ/73. 
Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. "

Αυτό αναιρεί αυτό που λέει ο tetris?

 

Το άλλο που λες είναι ΓΟΚ μας αφορά?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς εσύ στην αρχή δεν έκανες διευκρίνιση ότι μιλάς για εκτός σχεδίου. Ο συνάδελφος απάντησε χωρίς να έχει τα δεδομένα. Το Α 19 του ΝΟΚ δεν ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση. Οι διατάξεις που είναι αυστηρότερες του ΓΟΚ και υπάρχουν σε Προεδρικά διατάγματα υπερισχύουν των γενικών διατάξεων του κανονισμού. Προφανώς και ο ΓΟΚ 73 έχει καταργηθεί. Όμως, ακόμη και αν απομονώσεις τη φράση " απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/1973 περί ΓΟΚ/73 μένει η φράση Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων,"

 

για μένα η λύση είναι άλλη.

Να κάνεις την απόληξη του φρεατίου ανελκυστήρα μέρος της επικλινούς στέγης. Πχ αυτό να το φέρεις σε ύψος 0.60-0,70 και να το κουκουλώσεις με τη στέγη αφήνοντας ένα ταρατσάκι κάπου ανάμεσα, το οποίο να είναι φυσικά και ωραίο αρχιτεκτονικά

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντως αν ο ανελκυστήρας θέλει ύψος φρεατίου 3,40μ από την τελευταία στάση τότε μπορώ να το σηκώσω 0,30μ. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του κτιρίου μου είναι στα 6,90 συνεπώς έχω περιθώριο άλλους 60 πόντους.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις υπερβεί το μέγιστο ύψος των 7,50 μ και έχεις προς υλοποίηση ύψος 6,90 όπως λες, υπάρχει περιθώριο 0,60 μ για την απόληξη φρεατίου. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η αποληξη δεν θα μετρήσει στη δόμηση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η απόληξη του φρεατίου 60εκ γιατί ποιο λόγο να μετρήσει στην δόμηση? Αυτό δεν υπήρχε καθόλου σαν θέμα στο μυαλό μου παρά μόνο το ύψος

7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/1973 περί ΓΟΚ/73. 
Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. "

 

Αυτό το άρθρο από που είναι?

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.