Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

καλησπέρα σας,

θα ηθελα την γνωμη καποιων πιο ειδικων για θερμομονωση-υγρομονωση ταρατσας. Η οικοδομη ειναι απο το 1981 και με την προοπτικη χτισιματος επιπλεον οροφου, ποτε δεν εγινε καποια μονωση στην ταρατσα. Το μονο που εχει περαστει πριν μια οκταετια ειναι ενα λευκο ακρυλικο για υγρομονωση, το οποιο ανανεώθηκε πριν απο 2 ετη. Η ταρατσα δεν εχει ικανοποιητικες ρυσεις καθως σε καποια σημεια λιμναζουν νερα. Θα ήθελα λοιπον την γνωμη σας για την πιο καταλληλη υγρομονωση-θερμομονωση. Η οικοδομη εχει χτυπηθει απο το σεισμο του 1999 και παροτι οι ζημιες αποκατασταθηκαν με προβληματιζει το επιπροσθετο βαρος καθοτι μιλαμε για ταρατσα συνολικου εμβαδου 400 τετραγωνικων. Οι επιλογες που εχω σκεφτει δεδομένου οτι επιθυμω την βατότητα της ταρατσας ειναι οι ακολουθες:

1. Θερμομονωση με πλακες διογκωμενης πολυστερινης Neopor 120, 7 cm παχους, αφρομπετο για  νεες ρυσεις και απο πανω ασφαλτοπανω esxadien 5 kgr/m2

2.Θερμομονωση με πλακες εξηλασμενης πολυστερινης Dow ή Vipran , 7 cm παχους, αφρομπετο για νεες ρυσεις και απο πανω ασφαλτοπανω esxadien 5 kgr/m2

3. Πολυουρεθανη με ψεκασμο πυκνοτητας 50 kg/m3, παχους 5.5 cm και απο πανω για προστασια απο τον ηλιο επαληφωμενο πολυουρεθανικης βασης τυπου hyperdesmo. Οι πολυουρεθανη θα βοηθησει τις υπάρχουσες ρυσεις αλλα δεν θα δημιουργήσει νεες.

Απο οτι εχω ακουσει στις επιλογες 1-2 δεδομενου οτι η επιφανεια της ταρατσας δεν ειναι λεια αλλα υπάρχουν καποια "βουναλάκια" οταν θα μπουν οι πλακες πολυστερινης, αυτες θα πατησουν πανω στα βουναλάκια με αποτελεσμα να υπαρχει αερας απο κατω που δημιουργει θερμογέφυρα καθως επισης οταν περπατας απο πάνω θα το καταλαβαινεις καθως θα πατας σε κατι σαν ¨κουφιο". Απο αποψη βαρους οι επιλογες 1&2 δινουν περιπου 35κg/m2, ενω η επιλογη Νο 3 δινει 5 kg/m2. Κοστολογικα οι παραπανω επιλογες ειναι πανω κατω οι ιδιες.

Θα ηθελα λοιπον την γνωμη σας σαν την πιο καταλληλη τεχνικα λυση η οποια θα αντεξει και στον χρονο.

Ευχαριστω εκ των προτερω και αν εχω κανει καποιο λαθος στις παραπανω επιλογες παρακαλω οπως με διορθωσετε.

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Θα μιλήσεις με μηχανικό γνώστη των μονώσεων, που συνεργάζεται με κατάλληλο συνεργείο και θα του ζητήσεις να δει από κοντά την υφιστάμενη κατάσταση.

2. Θα τσεκάρει το τεύχος στατικής μελέτης της οικοδομής σου. Θα δει τί φορτία έχουν ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς και αν υπάρχει, όπως λες, πρόβλεψη ορόφου που να έχει ληφθεί υπόψη κατά την διαστασιολόγηση.

3. Θα εφαρμόσεις με σειρά από κάτω προς τα πάνω: φράγμα υδρατμών, θερμομόνωση, φύλλο επικάλυψης/προστασίας της θερμομόνωσης (πχ γεωύφασμα), στρώση ρύσεων για την απορροή των ομβρίων, υγρομόνωση, στρώση προστασίας της υγρομόνωσης (πχ πλακάκια, ταρατσόπλακες κλπ). Το τελευταίο (δλδ η στρώση προστασίας της υγρομόνωσης) επειδή λες ότι το δώμα σου θέλεις να είναι βατό. Εάν αφήσεις την υγρομόνωση εκτεθειμένη (ασφαλτόπανο, hyperdesmo) όπως υπονοείς στις λύσεις που αναγράφεις, δεν θα αλλοιωθεί από την χρήση-καιρικές συνθήκες?

4. Τα ασφαλτόπανα είναι αρκετά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Σαφώς και τείνω (προσωπική γνώμη) προς τις χυτές πολυουρεθάνες για τις υγρομονώσεις. Κάποιες διαφημίζονται και ως με αντοχή σε στάσιμα νερά. Μην τσιμπήσεις, να απαιτήσεις σωστές κλίσεις για την απορροή.

5. Το πάχος της θερμομόνωσης θα καθοριστεί από την μελέτη βάσει ΚΕΝΑΚ και την κλιματική σου ζώνη, και θα στο υποδείξει ο μηχανικός.

6. Ο συνδυασμός πολυουρίας-πολυουρεθάνης είναι αρκετά ελκυστικός και της μόδας. Έχω μια επιφύλαξη για το κατά πόσον είναι βατό ένα τέτοιο δώμα. Η πολυουρεθάνη με πυκνότητα 50kgr/m3 σχεδόν τρυπιέται με το δάχτυλο. Επίσης, προσωπικά, έχω κάποιες αμφιβολίες για το πόσο υγιεινή είναι η πολυουρία. Βέβαια εδώ έχουμε εξωτερικό χώρο..

7. Ως θερμομονωτικό υλικό στις ταράτσες, συνηθίζεται εξιλασμένη πολυστερίνη.

8. Το θερμομονωτικό υλικό (στην περίπτωση διογκωμένης/εξιλασμένης πολυστερίνης) θα μπει αφού πρώτα επιπεδωθεί η ταράτσα, πχ με κάποιο επισκευαστικό κονίαμα σκυροδέματος. Και δεν θα μπει με κόλλα, αλλά τοποθετημένη χτιστά.

9. Ο μηχανικός θα υποδείξει και εξαεριστήρες.

10. Δες και την λύση των θερμομονωτικών πλακών που κόβονται με κλιμακούμενο πάχος και έτσι "προσφέρουν" τις απαιτούμενες κλίσεις χωρίς να χρειάζονται υπερβολικά πάχη κονιαμάτων και άρα μεγάλα φορτία.

11. Το εμβαδόν της ταράτσας (400μ2) να σε προβληματίσει όχι μόνο για τα φορτία αλλά για το πόσο ποιοτική δουλειά θα σου προσφέρουν. Εξάλλου τα φορτία κατανέμονται ανά μ2 επιφάνειας.

12. Μεγάλη προσοχή σε σωστές μονώσεις στηθαίων, αρμών, σοβατεπιών κλπ..Εκεί είναι όλη η μαγκιά του μάστορα.

13.Θα μιλήσεις με μηχανικό γνώστη των μονώσεων, που συνεργάζεται με κατάλληλο συνεργείο και θα του ζητήσεις να δει από κοντά την υφιστάμενη κατάσταση.

Edited by pirsogiannis
  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
On 4/10/2018 at 11:46 ΜΜ, pirsogiannis said:

12. Μεγάλη προσοχή σε σωστές μονώσεις στηθαίων, αρμών, σοβατεπιών κλπ..Εκεί είναι όλη η μαγκιά του μάστορα.

Ααααχ! Πάτησες κάλο τώρα!

Όταν το στηθαίο είναι σκεπασμένο με μάρμαρα, και η αρμολόγηση και η μόνωση είναι της πλάκας τι κάνουμε?

Στην πολυκατοικία μου (κατασκευη 2006-2007) έχει ήδη σκάσει το χρώμα στα στηθαία (καλά για σοβατεπιά δε μιλάμε) και η υγρασία σιγά σιγά φοβάμαι θα μπει στην πλάκα και το απο κάτω διαμέρισμα.

Τι μπορεί να γίνει?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.