Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099-Ν.4495/17] - Διάγραμμα κάλυψης για υπαγωγή στο Ν. 4495/17


Recommended Posts

Η περίπτωση μου είναι λυόμενο ισόγειο κτίριο οικοδομικής αδείας του 1972(το οικόπεδο ήταν εκτος σχεδίου όταν βγήκε η άδεια και μπήκε στο σχέδιο αργότερα).Δεν υπάρχει διάγραμμα κάλυψης αδείας και οι όροι δόμησης αναφέρονται στην κάτοψη και το τοπογραφικό και προκύπτουν απο ένα διάταγμα με ΦΕΚ 1967(που απότι είδα αφορά παραθεριστικές κατοικίες εκτος σχεδίου).Συγκεκριμένα,το κτίσμα να είναι<50m2,ύψος κτιρίου<4,50μ και Εμβαδόν Βεράντας<20m2 και δεν αναφέρει καθόλου πλάγια απόσταση.

 Το ακίνητο έχει πολλές παραβάσεις διαφόρων κατηγοριών,αλλά το θέμα μου είναι τα εξης:

α)η βεράντα είναι 28 τ.μ,οπότε μήπως πρεπει να πάει με υπέρβαση δόμησης αντι για αναλυτικό,λογω των όρων δόμησης?

β)το κτίριο,λογω αλλαγήε περιγράμματος,έχει μετατοπιστεί κατα 40cm προς το πισω όριο του οικοπέδου και απέχει περίπου 2,10m απο αυτό.Δεδομένου οτί δεν αναφέρει για πλάγια όρια στους όρους δόμησης του ΦΕΚ 1967,μπορώ να μην θεωρήσω οτι έχω υπέρβαση Δ?(Υπόψιν,στον ΓΟΚ 55 οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις είναι 2,50m)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι το ΦΕΚ 101/Δ/ 14-08-1967.

Στην παρ. 4 άρθρου 1 αναφέρεται η απαίτηση για έκδοση άδειας από την Πολεοδομία με τους γνωστούς όρους για εγκατάσταση λυόμενης παραθεριστικής κατοικίας που όριζε το διάταγμα και απαιτούνταν υποβολή τοπογραφικού, κάτοψης και όψεων καθώς και των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων. Η δε επιφάνεια του λυομένου  ήταν μέγιστο το 1/10 επιφάνειας γηπέδου και όχι μεγαλύτερη από 80 τμ με ελάχιστη τα 50 τμ και επιπλέον μέχρι και 20 τμ βεράντα.

Επομένως, αν δεν διαθέτεις σχέδια της άδειας το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πας όλο χωρίς Ο.Α και να το εντάξεις στην κατηγορία 1 με πληρωμή μόνο του παράβολου. Έτσι, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με υπερβάσεις και βεβαίως έχεις λόγω της κατηγορίας 1 ένα νομίμως υφιστάμενο κτίσμα μετά την υπαγωγή.

Η βεράντα, αν θα το πας με Ο.Α πηγαίνει με αναλυτικό.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Διαθέτω κάτοψη και τοπογραφικό αδείας(διάγραμμα κάλυψης δεν υπάρχει)οπότε θα λάβω υποψιν την οικοδομική άδεια.

Όσον αφορά τις πλάγιες αποστάσεις Δ,δεν είδα να αναφέρεται κάτι ούτε στους όρους δόμησης που αναγράφονται στην κάτοψη της αδείας,αλλά ουτε και στο ΦΕΚ που διάβασα.Δεδομένου οτί λογω διαφορετικού περιγράμματος, το κτίριο έχει προεκταθεί προς το πίσω όριο(όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο),προτείνετε να βάλλω υπέρβαση Δ(με βάση το ΓΟΚ 55) ή να το παραλείψω?

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχεις όπως λες κάτοψη και τοπογραφικό, δεν φαίνεται εκεί η απόσταση του κτίσματος από τα όρια; Αν λοιπόν φαίνεται υπολογίζεις πόσο μέσα στο Δ έχει μπει και χρεώνεις ανάλογα και παραβίαση Δ. Αν όμως όλα έχουν γίνει προ του '75 τότε δεν παίζει ρόλο τι θα βάλεις στους συντ/στες υπέρβασης αφού θα πληρώσεις παράβολο.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Η απόσταση του λυόμενου φαίνεται στο τότε τοπογραφικό της αδειας και δείχνει 2,50m από τα πλάγια όρια και πίσω όρια.Στο ΦΕΚ με βάση το οποιο είναι οι όροι δόμησης του λυόμενου όμως, δεν αναφέρει υποχρεωτική απόσταση Δ.Για αυτό έχω απορία αν θα παραλείψω  την υπέρβαση Δ,ή θα λάβω υπόψιν το ΓΟΚ 55 που έχει υποχρεωτικό Δ=2,50μ?

Επίσης,για να μην κουράζω άλλο,ιδεατό στερεό χρείαζεται στο διάγραμμα κάλυψης ή στα παλαιά δε βάζουμε?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αν έχεις εγκεκριμένο Δ = 2,50μ από τα όρια όπως λες, θα ελέγξεις βάσει αυτού. Αν μπαίνεις μέσα στο Δ των 2,50μ τότε θα χρεώσεις τον ανάλογο Δ ως υπέρβαση. Νομίζω σου παρέθεσα σε προηγούμενα μηνύματα ότι αν τελικά κάνεις υπαγωγή για προ του '75 θα πληρώσεις παράβολο, οπότε οι συντ/τες υπέρβασης δεν παίζουν ρόλο, όπως επίσης για υπαγωγή για προ του '75 δεν χρειάζεται να εκπονήσεις ΔΚ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την περίπτωση που απαιτείται υποβολή διαγράμματος κάλυψης σε δήλωση 4495 σε οριζόντια ιδιοκτησία.

Πρόκειται να κάνω δήλωση Ν.4495 για ένα οροφοδιαμέρισμα που κατασκευάστηκε με άδεια το 1987, και στο οποίο οι αυθαιρεσίες είναι ότι σε τμήμα των 2 βεραντών δημιουργήθηκαν 2 ημιυπαίθριοι χώροι. Στην πολυκατοικία έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Η πλατφόρμα ζητάει να ανεβάσω και διάγραμμα κάλυψης. Διαβάζω στο άρθρο 99 ότι θα πρέπει να: " σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς"

Η ερώτησή μου είναι η εξής: θα πρέπει να ελέγξω και τους υπόλοιπους ορόφους ως προς την υπέρβαση δόμησης και κάλυψης για να φτιάξω το διάγραμμα; ή απλώς θα υποβάλλω το διάγραμμα κάλυψης με σημειωμένες τις υπερβάσεις των αυθαίρετων κατασκευών μόνο του οροφοδιαμερίσματος;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@MG9 μόνο της ιδιοκτησίας για την οποία γίνεται η δήλωση. Δεν ασχολείσαι με τις άλλες.

Edited by Πυθέας
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.