Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινόχρηστα - Αυτονόμηση διαμερίσματος με κλιματιστικά


Fotini79

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

μετά απο πολύ έρευνα στο διαδίκτυο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, βρήκα το φανταστικό φόρουμ σας και θα ήθελα να ζητήσω κι εγώ τις πολύτιμες συμβουλές σας.

Διαθέτω ένα διαμέρισμα 51τμ σε πολυκατοικία του 1978, στο οποίο έχω αφαιρέσει τα σώματα απο τον Απρίλη του 2018 (λόγω παλαιότητας, είχαν τρυπήσει κτλ). Έκτοτε, η διαχείριση, με υποχρεώνει για 100% συμμετοχή στις κοινές δαπάνες που αφορούν το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και με 50% του τι θα μου αναλογούσε αν τα χρησιμοποιούσα κανονικά. Υπάρχει καταστατικό του 1978 στην πολυκατοικία το οποίο έχει κανονισμό για κενά διαμερίσματα, οτι επιβαρύνονται με 50% των συνολικών δαπανών κατανάλωσης καυσίμου. Επειδή το διαμέρισμα μου διατρέχουν κεντρικοί σωλήνες που πάνε στον επάνω όροφο (το δικό μου είναι στον 4ο), δεν έφερα αντίρρηση. Αν και μου φάνηκε παράλογα το 50%.

Για την αφαίρεση των σωμάτων προηγήθηκε προφορική (γραπτά ήταν μέσω viber αλλά δεν πιάνεται υποθέτω) ενημέρωση της διαχείρισης και με την σύμφωνη γνώμη της προχώρησα. Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο διαμέρισμα μου ώστε να επιβεβαιώσει την πλήρη αφαίρεση τους και έκτοτε υπάρχει η χρέωση του ποσοστού που ανέφερα παραπάνω. 

Έκτοτε, το διαμέρισμα θερμαίνεται αυτόνομα, με 2 κλιματιστικά (ένα 12άρι INVERTER & ένα 9άρι INVERTER). 

Στον νέο νόμο 4495/2017 με το άρθρο 127 του νομοσχεδίου "έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος", καταλαβαίνω οτι έχω δικαίωμα να εξαιρεθώ απο το κόστος της κεντρικής θέρμανσης, εφόσον απομονώσω/αφαιρέσω τα σώματα και μονώσω τις κεντρικές σωλήνες που περνάνε απο το διαμέρισμα μου, χωρίς να προκαλέσω πρόβλημα στα άλλα διαμερίσματα. Και εφόσον το σπίτι διαθέτει πλέον ενεργειακά καλύτερη επιλογή θέρμανσης, απαλλάσσομαι 100% απο τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούμαι δε, να συμμετέχω 100% στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησης του βάση χιλιοστών μου και στις έκτακτες δαπάνες.  

Η διαχείριση αναφέρει οτι αυτό δεν ισχύει όταν η αυτονόμηση είναι μέ aircondition, έχει δίκιο; βάση του παραπάνω νόμου αναφέρεται --> "ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή αυτόνομο σύστημα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θέρμανσης ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης". Τα κλιματιστικά όμως θεωρώ πως εντάσσονται στις αντλίες θέρμανσης ή στο "άλλο αυτόνομο σύστημα", έτσι δεν είναι;

Επίσης μου αντιπαραθέτει τους παλιούς νόμους ΦΕΚ441Β/1976 & ΦΕΚ 290/1977 που κάνουν λόγο για 30% συμμετοχή και θεωρεί οτι πρέπει να πληρώνω το 50% επειδή αυτό αναφέρει το καταστατικό και ο αόριστος κανονισμός που υπάρχει μέσα σε αυτό.  Τα καλά και συμφέροντα θα έλεγα εγώ.

Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι οι εξής:

1) Εντάσσεται η περίπτωση μου στον νέο νόμο ώστε να απαλλαχθώ 100% απο τις δαπάνες κατανάλωσης; Μπορώ απλά με χρήση αυτού του νόμου (φυσικά κάνοντας μόνωση τις κεντρικές σωλήνες κτλ) να εξαιρεθώ; τα a/c δηλ είναι απο τους τρόπους θέρμανσης που λέει ο νόμος;

2) Πως μπορώ να αποδείξω την ενεργειακή βελτίωση του διαμερίσματος; Διαθέτω ΠΕΑ το οποίο εξέδωσα τον Μάρτιο 2018. 

3) Ήταν απαραίτητο να έχω ενημερώσει την διαχείριση με γραπτή επιστολή προτού τα αφαιρέσω ή να ζητήσω την σύμφωνη γνώμη των άλλων ιδιοκτητών; δεν έχει γινει αυτό. Γνωρίζουν όμως όλοι οτι το έχω κάνει γιατί έχει συζητηθεί σε διάφορες συνελεύσεις μας και δεν έχει υπάρξει αντίθεση.

4) Στην περίπτωση που ο νέος νόμος δεν αφορά με την περίπτωση μου, τότε είναι λογικό να πληρώνω 50% ή θα έπρεπε λιγότερο βάση νομοθεσίας; 

5) Αν τελικά δεν μπορώ να κάνω κάτι και το 50% είναι αυτό που πρέπει να πληρώνω --> μιλάμε για 50% επι του τι θα μου αναλογούσε εαν τα είχα λειτουργικά; ή το 50% του παγίου ; (αν πουμε οτι αγοράζουν 1000€ πετρέλαιο, το πάγιο ποσο είναι και πως ορίζεται αυτό; )

Ελπίζω να μην σας κούρασα (πολύ)....ειλικρινά έχω απηυδήσει!! προσπαθώ μέρες τώρα ψάχνοντας να βγάλω άκρη... λυπηθείτε με κάποιος.... 

σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων!!!

 

 
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.