Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσομοίωση ηλεκτρικών κινητήρων


GeorgeS

Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να προσομοιώνει την λειτουργία ηλεκτρικών κινητήρων τριφασικών ή και μονοφασικών. Δηλαδή, αφού στήσεις το δίκτυό σου να σου δείχνει σε "real time" (καμπύλη) πως διαμορφώνεται το ρεύμα εκκίνησης κάθε στιγμή (π.χ. με βήμα 0.5 sec) σε συνδεσμολογίες αστέρα-τριγώνου, απευθείας εκκίνηση, μεταβαλλόμενο φορτίο κλπ. Γνωρίζει κανείς κάτι ?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τα κατέβασα φίλε CostasV αλλά είναι απλές εφαρμογούλες. Εγώ π.χ. θέλω να δω το εξής. Έστω ότι έχω έναν τριφασικό ασύγχρονο κινητήρα Χ ισχύος. Την στιγμή που τον ξεκινάω υπό συγκεκριμένο Υ φορτίο, να μπορώ να δω τι ρεύμα τραβάει, για πόση ώρα, πως μεταβάλλεται κλπ. Το ίδιο και αν μεταβάλλω το φορτίο. Δηλαδή ένα πρόγραμμα δυναμικής προσομοίωσης. Έχετε κατά νου τίποτα ?

 

Να προλάβω και να πω ότι προγράμματα οπως το NEPLAN και το PSS (Siemens) έχω την εντύπωση ότι κάνουν δυναμική προσομοίωση μόνο σε δίκτυα Υψηλής και Μέσης Τάσης. Αν κανείς γνωρίζει πρόγραμμα ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ προσομοίωσης στη ΧΑΜΗΛΗ Τάση (προσοχή, χαμηλή τάση) ας μας ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ CostasV καταρχήν συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σου και εδώ στους Ηλεκτρολόγους :)

 

Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα links αλλά μάλλον ταιριάζουν καλύτερα σε φοιτητές που έχουν το χρόνο να εμβαθύνουν και να σχεδιάσουν το μοντέλο. Εγώ τώρα στην ηλικία μου ( lol) ψάχνω μια άλλη λύση (αυτή δηλαδή που πρέπει να φτιάξουν οι φοιτητές που είπαμε πριν χεχε) 8-) . Ένα λογισμικό που του δίνεις τις βασικές παραμέτρους (ή έχει και έτοιμες βιβλιοθήκες από κατασκευαστές) και σου βγάζει αυτό που ζητάς. Το Simulink μόνο ακουστά το έχω, φαντάζομαι όμως ότι οπως και το MATLAB πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο ε? ή κάνω λάθος ?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ GeorgeS.

Για το simulink και matlab, όπως και για τα περισσότερα προγράμματα προσομοίωσης, απαιτείται καμιά βδομάδα εκμάθησης (περίπου 30 ώρες) και μετά .... θα πετάς. Αλλά μία βδομάδα (και η σχετική υπομονή) είναι διαθέσιμη μόνο σε φοιτητές ... ή σε όσους νοιώθουν σαν φοιτητές :smile:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν ξέρω αν νιώθω φοιτητής ακόμα... τελευταία πάντως κοιτάζω κάτι γερόντια που κάθονται σε ένα καφενεδάκι δίπλα στη δουλειά και παίζουν τάβλι και όλο μου 'ρχεται να πάω να κάτσω και εγώ μαζί τους :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.