Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγχυση <50m2 και ριζικής ανακαίνισης


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η κατάταξη του νόμου (της ΜΕΑ) χωρίς την περιγραφή συστημάτων σαφώς δεν γίνεται. Ο νόμος όμως δεν λέει πουθενά μη κατάταξη, λέει μη υποχρεωτική εφαρμογή των ελαχίστων.

Ξαναδιάβασε τις παρ.1,3,6 και 7 του άρθρου 12 και το άρθρο 21 (με τη σειρά) και πες μου που ακριβώς λέει αυτά που ισχυρίζεσαι.

Σημειώνω ότι ολόκληρο το 12 λέει που κάνουμε ΠΕΑ (και τις σχέσεις με τη ΜΕΑ) και το 21 πως βγάζουμε άδεια και δίνουμε ρεύμα.

Και σε ξαναρωτάω, χωρίς ΜΕΑ, πως θα εφαρμοστεί η παρ.5 του 21 ; Πως θα πιστοποιηθεί η εντός προδιαγραφών κατασκευή ώστε να πάρει ρεύμα ;

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Kan

Δεν μπορείς να κάνεις ΜΕΑ χωρίς περιγραφή ΗΜ συστημάτων. Είναι μελέτη, δεν είναι αποτύπωση. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα εγκατασταθεί αν δεν μελετηθεί. Και δεν υπάρχουν ελάχιστα σ' αυτή την περίπτωση. Ούτε με <<θεωρητικά>> συστήματα μπορείς να δουλέψεις. Δεν είναι ανύπαρκτα. Είναι άγνωστα. Δεν είναι όπως η θερμομόνωση που λες <<Εδώ για χ λόγους δεν μπορώ να βάλω 8 εκ. μόνωση αλλά βάζω 5 εκ. γιατί αυτό είναι εφικτό>>.

Αρα πλήρης ΜΕΑ έστω και χωρίς <<ελάχιστα>>, που να σου βγαίνει το κτίριο σε κάποια κατηγορία, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

 

Το ξαναδιαβάζω και δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. Καταλαβαίνω όμως και γιατί έχεις κι εσύ αυτή τη θεώρηση.

Αυτά όλα ισχύουν για κτίρια που δεν εξαιρούνται. Τα κτίρια του στ) εξαιρούνται όπως και αυτά των α΄, γ΄, δ΄, ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 4. Αυτό είναι γραμμένο.

Η εντός του των προδιαγραφών κατασκευή της θερμομόνωσης πιστοποιείται όπως πιστοποιούνται και οι άλλες μελέτες.

Τα νέα κτίρια <50 τμ μια χαρά παίρνουν ρεύμα και χωρίς ΠΕΑ.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν πρόσεξες τι ακριβώς γράφω. Πρώτο-πρώτο γράφω ότι η περιγραφή θα γίνει, η μελέτη των Η/Μ συστημάτων δεν θα γίνει.

Δηλαδή μπορείς να εκτιμήσεις το επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης μετά την κατασκευή με το ΠΕΑ και δεν μπορείς πριν κατά τη διάρκεια της ΜΕΑ ;

Δεν γνωρίζεις τα δεδομένα της θέσης του κτιρίου και τα τεχνικά συστήματα που θα λειτουργήσουν στο κτήριο ;

Στην περίπτωση αυτή που συζητάμε, δεν ζητάει κάποιος με τη ΜΕΑ τις μελέτες ηλεκτρικών, θέρμανσης (όταν δεν απαιτείται) ή άλλες ειδικές μελέτες συστημάτων ...

Ζητάει εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης και τεκμηρίωση ότι κατά την εκπόνηση των μελετών της αδείας έγινε ότι απαιτείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη βελτίωσή της.

Οι μελέτες των Η/Μ είναι θέμα άλλων κανονισμών, οι ειδικές μελέτες σκοπιμότητας δεν εξαιρούνται ποτέ και η εξαίρεση των 50 τμ μας τελείωσε στις 31.12.2015.

Το ότι παίρνουν ρεύμα χωρίς ΠΕΑ δεν μου κάνει κάποια εντύπωση ... το ξαναείπα αλλά, βάσει νόμου το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ποια τεχνικά συστήματα;

Αντλία θερμότητας; Λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ξυλολέβητας; Τηλεθέρμανση; Με τι δίκτυο και τι μονάδες;  Με ποια βοηθητικά συστήματα;

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ή μπόιλερ; Και πάει λέγοντας...

Οχι kan. Δεν μπορείς να κάνεις καμιά εκτίμηση, χωρίς μελέτη.

Σε κάθε ΠΕΑ εξακριβώνεις την υφιστάμενη κατάσταση και το εκπονείς. Στη ΜΕΑ δεν μπορείς να μαντέψεις. Και αυτά ακολουθώντας τις ΤΟΤΕΕ.

<<Δηλαδή μπορείς να εκτιμήσεις το επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης μετά την κατασκευή με το ΠΕΑ και δεν μπορείς πριν κατά τη διάρκεια της ΜΕΑ ;>>

Ακριβώς αυτό δηλαδή. Δεν μπορείς.

Αυτό με τα 50 τμ, από 1.1.2016 αφορά ξεκάθαρα τα ενοικιαζόμενα και προς πώληση κτίρια/κτιριακές μονάδες. Μέχρι τότε εξαιρούνταν.

Και αν ήταν διαφορετικά δεν θα αναφερόταν το στ) της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

Δημοσιεύτηκε
On 11/1/2019 at 1:56 ΜΜ, hkamp said:

Εδώ λίγο μπερδεύτηκα συνάδελφε.

Δηλαδή θεωρείς ότι σε τέτοια κτίρια που εμπίπτουν στην περίπτωση της ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να γίνει πλήρης μελέτη ΜΕΑ (έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας + ενεργειακή αξιολόγηση ) αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις μόνο για τα δομικά στοιχεία (θερμομονωτική επάρκεια) και όχι υποχρεωτικά για τις υπόλοιπες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ;

Με την ίδια λογική, ερμηνεύοντας δηλαδή με τον ίδιο τρόπο και την περίπτωση των νέων κτιρίων, η απαίτηση για πλήρη μελέτη ΜΕΑ αφορά και τα νέα κτίρια *.

Κάνουμε ΜΕΑ με μόνη υποχρέωση να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της θερμομονωτικής επάρκειας. Εκπονούμε ΜΕΑ κανονική, με οποιαδήποτε κατάταξη προκύψει για το κτίριο.

Δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας;

(*): Νέα κτίρια < 50 τμ.

Έτσι όπως το αναφέρεις είναι.

Η ΜΕΑ εκπονείται σε κάθε περίπτωση νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου. 

Αυτό συμβαίνει διότι στην εισαγωγή της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, η δυνατότητα εξαίρεσης από την εκπόνηση της ΜΕΑ δεν δόθηκε.

Νομίζω ότι η σύγχυση προέρχεται επειδή με το ν.3661/08 οι εξαιρέσεις δεν είχαν υποχρέωση ΜΕΑ, το οποίο δεν ισχύει με το ν.4122/13. 

Συνεπώς και επειδή πλέον ο καθορισμός των μελετών γίνεται με αποκλειστική ευθύνη μας, παρόλο που οι πολεοδομίες δεν ζητούσαν ΜΕΑ για τα <50τμ, θα πρέπει να κατατίθεται.

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Αρα είναι υποχρεωτική πλήρης ΜΕΑ και για <50 τμ.

Συνεπώς είναι υποχρεωτικές όλες οι ΗΜ μελέτες και για κτίρια <50 τμ.

Θέρμανση, ηλεκτρολογικά, υπολογισμός ψυκτικών φορτίων κ.λ.π.

Δημοσιεύτηκε

Καταργήθηκε η παρ. 7.στ του άρθρου 4 του ν.4122/2013????
 

Παράθεση

 

7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις δεν εφαρμόζονται στις εξής κατηγορίες κτιρίων:

στ) μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.),για τα οποία ισχύουν μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σε δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους.

 

 

Δημοσιεύτηκε

Από που έβγαλες Faethon11 αυτό το συμπέρασμα ;  Όχι δεν καταργήθηκε.

Αυτό που άλλαξε (όχι τώρα αλλά με τον ν.4122 και μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει όλοι) είναι ότι, για τις κατηγορίες που ελέγχονται (δηλ. πλην μνημείων, λατρείας, βιομηχανο-τεχνικών και προσωρινής χρήσης), οι εξαιρέσεις :

- Αφορούν μόνο στις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης (όχι στην εκπόνηση ή όχι ΜΕΑ) που είναι διαφορετικές σε νέα ή υπάρχοντα κτήρια.

- Σε νέα/ριζικά ανακαινιζόμενα και ανεξάρτητα κτήρια κάτω των 50 τμ, η εξαίρεση είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η επίτευξη ενεργειακής κατηγορίας Β στην κατάταξη.

- Σε υπάρχοντα ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια και ειδικώτερα στα υπάρχοντα τμήματά τους ή στα μη αντικαθιστώμενα συστήματά τους μπορεί και να μην εκπληρώνονται οι επιμέρους ελάχιστες απαιτήσεις, αρκεί στο σύνολο του κτηρίου να εκπληρώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για υφιστάμενα κτήρια. Τα νέα τμήματα ή συστήματα οφείλουν πάντα να τις εκπληρώνουν.

- Αν η προηγούμενη επέμβαση γίνεται σε ακίνητο προστατευόμενου περιβάλλοντος, τότε οι ελάχιστες απαιτήσεις εκπληρώνονται στο βαθμό πέραν του οποίου τεκμηριωμένα αλλοιώνεται το προστατευόμενο αγαθό.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Άρα για όλα τα κτήρια  πλην μνημείων, λατρείας, βιομηχανο-τεχνικών, στάθμευσης κλπ, ανεξαρτήτως τετραγωνικών πρέπει να εκπονηθεί ΜΕΑ, χωρίς έλεγχο των ελαχίστων απαιτήσεων, άρα και όλες οι ΗΜ μελέτες...

Σωστά καταλαβαίνω?

Δημοσιεύτηκε (edited)
22 ώρες πριν, kan62 said:

Αυτό που άλλαξε (όχι τώρα αλλά με τον ν.4122 και μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει όλοι) είναι ότι, για τις κατηγορίες που ελέγχονται (δηλ. πλην μνημείων, λατρείας, βιομηχανο-τεχνικών και προσωρινής χρήσης)...

Από που καταλαβαίνουμε ότι διαφοροποιούνται ως προς την αντιμετώπιση οι παραπάνω υπογραμμισμένες κατηγορίες κτιρίων από τα κτίρια εμβαδού <50m2 ?

Edited by miltos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.