Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Milto σωστά το λες! Το πρότυπο για ακόμα μια φορά δεν είναι σαφές βέβαια αλλά τεσπα.

 

Τώρα σε αυτή τη περίπτωση που λες έχουμε γειωμένο ουδέτερο (στη πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβώς η έννοια του ουδετέρου εδώ) με αντίσταση διότι δεν θα είναι ιδανική γείωση. Γιαυτό και η καλύτερη ή μάλλον η ασφαλέστερη λύση είναι Μ/Σ 230/48V. Σίγουρα όμως είναι πιο ασφαλές από το να είχαμε 230V απευθείας από το δίκτυο γιαυτό άλλωστε και απαγορεύεται η απευθείας τροφοδότηση.Το θέμα βέβαια μπορεί να τεθεί και σε μια άλλη βάση. Αν π.χ. ένα παιδάκι μέσα στο σπίτι βάλει και τα δύο χέρια του στη πρίζα (όχι το ένα) τότε θα πέσει το ρελέ ? Πιθανόν όχι αμέσως! διότι θα είναι σαν να συνδέσαμε ένα φορτίο στη πρίζα. Το ρελέ θα πέσει επειδή θα αντιληφθεί διαρροή. Αν όμως είναι, λέμε τώρα, σε κανά καρότσι ή πάνω σε κανά κρεβάτι πιθανόν και να μην πέσει αμέσως ή και καθόλου. Άρα η ασφάλεια του ατόμου σε περίπτωση επαφής του ταυτόχρονα με φάση-ουδέτερο δεν εξασφαλίζεται πουθενά απόλυτα.

 

Τώρα σκέφτομαι και το εξής. Αν σε έναν Μ/Σ 230/230 βάλουμε στο δευτερεύον ρελέ διαρροής τι γίνεται ? Αν υπάρξει διαρροή προς γη, (περίπτωση βροχής που λέγαμε) απλά θα πέφτει το ρελλέ σωστά ? οπότε είναι η ίδια περίπτωση σαν να είχαμε ρελέ με τροδοφοσία απευθείας απο το δίκτυο. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι 230/48V :) . Εγώ πάντως επιμένω ότι εναλλακτικά και η 230/230V είναι αξιόπιστη και μπορεί να εφαρμοστεί αν η 1η και ασφαλέστερη λύση (230/48 ) δεν ακολουθηθεί.. Η μόνη περίπτωση σφάλματος είναι αυτή που λες, αλλά ακόμα και σε τροφοδότηση 230V με ρελέ, αν είχες επαφή ουδετέρου-φάσης ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ρελέ σε καλύπτει επαρκώς.

 

Όλα αυτά βέβαια έχουν και αντίλογο, ο οποίος είναι πάντα σχετικός. Θυμάσαι την μεγάλη κουβέντα για τα ρελέ διαρροής έντασης (στην οποία συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου) σε μεγάλα φορτία που τελικά απ ότι κατάλαβα ΔΕΝ προστατεύονται απόλυτα από διαρροές. Οπότε αν η διαρροή δεν είναι στα εσωτερικά κυκλώματα που έχουν δικά τους μέσα προστασίας αλλά κοντά στη πηγή τροφοδοσίας τότε καμιά προστασία δεν υπάρχει πάλι.

 

Επίσης σχετικά με τη συζήτηση για τις χωρητικότητες που εμφανίζονται σε μεγάλα μήκη γραμμών Μ/Σ 230/230V υπάρχει αναφορά στο IEC 364-413.5 περί "γαλβανικής απομόνωσης" αλλά άντε να το βρούμε τώρα. Αν κάποιος το έχει, ας κάνει τον κόπο ;)

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

220/200

Αποψη μου ειναι οτι οι μετασχηματιστες 220/220 για εγκατασταση στο εδαφος δεν προσφερουν καμια ουσιαστικη προστασια απο μονοι τους. Το λεω αυτο γιατι αν το ενα απο τα 2 καλωδια του δευτερευοντος καπου γειωθουν καποια στιγμη, τοτε δεν υπαρχει πλεον καμια προστασια. Επιπλεον αυτο το σφαλμα μπορει να υπαρχει για χρονια και δε γινεται αντιληπτο.

 

ρελε

Το ρελε ανακαλυπτει μονο του και τις διαροες εκτος απο την αμεση προστασια που προσφερει. Αν πεφτει το ρελε με καταιγιδες, αυτο σημαινει οτι εχει προβλημα υγρασιας η εγκατασταση. Σε μια τετοια περιπτωση με το μετασχηματιστη 220/220 απλα πεταγεται το προβλημα της διαρροης κατω απ το χαλι, τιποτα παραπανω.

 

220/48

Ακομα κι ο μετασχηματιστης 220/48 για μενα δεν ειναι πανακεια (για να μην πω οτι δεν θα τον εβαζα ποτε). Τα 48 βολτ ειναι ασφαλη υπο προυποθεσεις. Τα 48 βολτ εγω προσωπικα δεν τα ανεχομαι στο σωμα μου. βεβαιως δεν σκοτωνουν αλλα με τιναζουν. Σκεψου λοιπον σε εναν κηπο που το χειμωνα ειναι βρεγμενος απο βροχη και το καλοκαιρι απ το ποτισμα του γκαζον (το καλοκαιρι μπορει να εισαι και ξυπολητος στο γκαζον). Τα 48 βολτ γινονται ακρως επικυνδινα. Επιπλεον αυτος που κινδυνευει δεν ειναι ο ενηλικος, ο οποιος δεν ακουμπαει ενα φωτιστικο σωμα χωρις λογο. κινδυνευουν κυριως παιδια τα οποια εχουν μικροτερη αντισταση σωματος απο τους μεγαλους και συνεπως με 48 βολτ το ρευμα που θα περασει απο μεσα τους θα ειναι ακομα μεγαλυτερο.

 

Αποψη μου ειναι οτι αν θες καλη προστασια καταρχην πρεπει να φωτιστικα σωματα να ειναι παρα μα παρα πολυ καλα και σιγουρα γειωμενα. Να μην υπαρχει ουτε μια στο εκατομυριο να βγει off η γειωση, ουτε να υπαρχει μεγαλη αντισταση γειωσης. Μετα ενας μετασχηματιστης 220/220 με ρελε διαφυγης στο δευτερευον. Με αυτο τον τροπο ανακαλυπτεται αμεσα οποιαδηποτε διαρροη-σφαλμα προς το εδαφος του δευτερευοντος (χωρις ρελε το σφαμα θα υπηρχε χωρις σημαδια, μεχρι να συμβει το μοιραιο). Στις περισσοτερες εγκαταστασεις μονο με 220/220 μετασχηματιστη ειμαι σιγουρος οτι ο 220/220 υπαρχει για τα ματια του κοσμου. παρα πολλα δευτερευοντα μετασχηματιστων ειναι γειωμενα χωρις να το ξερει κανεις. Ρελε διαφυγης που θα ανακαλυπτει καθε διαρροη ειναι μια πολυ καλη λυση. Εκτος της αμεσης προστασιας ηλεκτροπληξιας ανακαλυπτει αμεσα και τις διαρροες προς το εδαφος. βεβαια δεν ξερω ποσοι ηλεκτρολογοι θα καταφερναν να κανουν εγκατασταση σε εξωτερικο χωρο που το ρελε στο δευτερευον να μην πεφτει σε μερες βροχερες. Μια τετοια δουλεια πρεπει να ειναι αψογη για να δουλεψει.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, όλες οι απόψεις είναι σωστές, απλά η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ένα πράγμα. Απόλυτη προστασία στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Κάθε λύση έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που πρέπει να σταθμίζονται κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες. π.χ. σε κήπου με πολύ μεγάλες αποστάσεις η χρήση Μ/Σ 230/48v δεν ενδείκνυται λόγω της μεγάλης πτώσης τάσης, των μεγάλων διατομών και του αυξημένου κόστους. Αντιθέτως σε μικρούς κήπους είναι ίσως η πιο ενδεδειγμένη. Παρόμοια ισχύουν και τους Μ/Σ 230/230v. Το αν θα γειωθεί ο ένας εκ των δύο αγωγών ή αν θα υπάρξει διαρροή αυτό επαφίεται στην ποιότητα της κατασκευής και την προσοχή του εγκαταστάτη.

 

Παλιότερα έδωσα ένα παράδειγμα και είπα πως αν σε πρίζα στο σπίτι μας βάλουμε και τα δύο χέρια μας στους 2 πόλου της πρίζας δεν υπάρχει τίποτα να μας προστατέψει καθώς το δίκτυο θα μας αντιληφθεί ως φορτίο. Σε αυτή τη περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα πέσει το ρελλέ πριν γίνουμε "κάρβουνο". Εκτός λοιπόν από τα μέτρα προστασίας πρέπει και εμείς να είμαστε προσεχτικοί και κυρίως ο εγκαταστάτης να κάνει σωστή και προσεγμένη δουλειά.

 

Μια προσεγμένη ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ασφαλέστερη από μια άλλη που έχει όλα τα μέσα προστασίας αλλά έγινε άρπα κόλα στα βιαστικά.

Δημοσιεύτηκε
220/200

 

Μετα ενας μετασχηματιστης 220/220 με ρελε διαφυγης στο δευτερευον. Με αυτο τον τροπο ανακαλυπτεται αμεσα οποιαδηποτε διαρροη-σφαλμα προς το εδαφος του δευτερευοντος (χωρις ρελε το σφαμα θα υπηρχε χωρις σημαδια, μεχρι να συμβει το μοιραιο).

 

 

Αν το δευτερέυον δεν είναι γειωμένο τότε το ρελέ δε θα καταλάβει τίποτα. Οποιαδήποτε διαρροή θα παιρνάει από το ρελέ και θα επιστρέφει σε αυτό, άρα... τζίφος. Για να δουλέψει το ρελέ πρέπει να υπάρχει γείωση του ουδετέρου πριν το ρελέ και μετά τον μετασχηματιστή. Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι σαν να μην υπάρχει ο Μ/Σ

  • Like 1
  • Upvote 1
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
Αν το δευτερέυον δεν είναι γειωμένο τότε το ρελέ δε θα καταλάβει τίποτα. Οποιαδήποτε διαρροή θα παιρνάει από το ρελέ και θα επιστρέφει σε αυτό, άρα... τζίφος. Για να δουλέψει το ρελέ πρέπει να υπάρχει γείωση του ουδετέρου πριν το ρελέ και μετά τον μετασχηματιστή. Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι σαν να μην υπάρχει ο Μ/Σ

 

Εκτός αν η γραμμή είναι πάνω από 450 μέτρα... μάλλον... lol :) 8-)

  • 11 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σας,  θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με φωτισμό κήπου και εφόσον υπάρχει αυτό το σχετικό θέμα ρωτάω εδώ. 

Πρόκειται να εγκαταστήσουμε σε προσβάσιμο κήπο με γκαζόν 6 φωτιστικά που για τη σύνδεση τους έχει τοποθετηθεί στο χώμα ένα καλώδιο 3x1.5mm, 20μέτρα μήκους.  Τα φωτιστικά θα είναι σε σειρά με λάμπα led 8W το καθένα. 

Από άποψη ασφάλειας ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση  για την σύνδεση ; 

1. Χρήση μετασχηματιστή 220/220  ή

2. Μετασχηματιστή χαμηλότερης τάσης; Με τη συγκεκριμένη καλωδίωση 3x1.5mm/ 20μέτρα συνδέεται μετασχηματιστής χαμηλότερης τάσης; 

Για κάθε λύση τι άλλο απαιτείται για την ασφάλεια της διάταξης? 

Διάβασα τις προηγούμενες απαντήσεις και τα σχετικα άρθρα του ΕΛΟΤ αλλά δεν είμαι και πολύ σχετική και δεν είμαι σίγουρη ότι τα καταλαβαίνω σωστά. 

Σας ευχαριστώ. 

 

 

Edited by EfyD
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεδομένου ότι δεν θα μπει κάποιο άλλο φορτίο στην γραμμή και θα είναι μόνο αυτά που αναφέρεις μπορείς να βάλεις M/Σ απομόνωσης  230/48V ή 230/24V ή 230/12V δεν υπαρχει θέμα με το 3x1.5mm2. Ακόμα και 12V να βάλεις θα έχεις μέγιστο ρεύμα 4Α αρκετά κάτω από το όριο του 1.5mm2

Φυσικά πάντα με τις κατάλληλες ασφαλιστικές διατάξεις τόσο στην πλευρά υψηλής όσο και χαμηλής τάσης.

Edited by VirusX2
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 21/10/2020 at 2:47 ΜΜ, VirusX2 said:

Δεδομένου ότι δεν θα μπει κάποιο άλλο φορτίο στην γραμμή και θα είναι μόνο αυτά που αναφέρεις μπορείς να βάλεις M/Σ απομόνωσης  230/48V ή 230/24V ή 230/12V δεν υπαρχει θέμα με το 3x1.5mm2. Ακόμα και 12V να βάλεις θα έχεις μέγιστο ρεύμα 4Α αρκετά κάτω από το όριο του 1.5mm2

Φυσικά πάντα με τις κατάλληλες ασφαλιστικές διατάξεις τόσο στην πλευρά υψηλής όσο και χαμηλής τάσης.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Ποιες είναι οι κατάλληλες ασφαλιστικές διατάξεις στη χαμηλή και υψηλή τάση?

Edited by EfyD
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, είναι συνηθισμένοι οι λαμπτήρες οικονομίας (ή/και led ) σε τάση 48 V ac ???, ή λόγω αγοράς τείνουν σε έλλειψη  / κατάργηση και αντί αυτών προωθούνται άλλοι , π.χ. 12 (ή 24)   V led ???

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.