Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαντρότοιχος


Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά.Θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι.Έχω ένα εξοχικό σπίτι που το έκτισε ο πατέρας μου το 1980 ,όταν φτιάχτηκε το σπίτι έγινε και ένας μαντρότοιχος μέσα στο οικόπεδο μας που ήταν και το σύνορο μας με το γειτονικό χωράφι τότε.Το χωράφι του γείτονα ήταν πιο υπερυψωμένο απο το δικό μας οικόπεδο περίπου 1,50 μέτρα όσο και το ύψος του μαντρότοιχου που έκανε ο πατέρας μου.Με τα χρόνια ο γείτονας άρχισε να μπαζώνει το χωράφι του ( τουλάχιστον 2 μέτρα ύψος) και και πριν λίγα χρόνια έκανε ενοικιαζόμενα δωμάτια με πισίνα χωρίς να έχει κάνει τοιχείο αντιστήριξης για το οικοπεδό του με αποτέλεσμα το έδαφος του να έχει πάθει καθίζηση και μου γκρέμιστηκε ο μαντρότοιχος που είχαμε.Μίλησα μαζί του και μου λέει οτι εγω είμαι υποχρεωμένος να κάνω τοιχείο να προστατέψω το οικοπεδό μου και εάν θέλω να βάλουμε μαζί λεφτά για το τοιχείο και μου κάνει και χάρη.Ποιά είναι η γνώμη σας? Ποιός έχει δίκιο ? Σας στέλνω φωτογραφίες.Ευχαριστώ πολύ.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

 

4.jpeg

Edited by Πάνος Αλεξίου
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 1024 ΑΚ προβλέπει ότι «Τα αγροτικά ακίνητα που βρίσκονται χαμηλότερα δέχονται τα νερά που τρέχουν φυσικά και χωρίς χειροποίητο έργο απ’ αυτά που βρίσκονται ψηλότερα. Στον κύριο του χαμηλότερου ή του ψηλότερου ακινήτου απαγορεύεται κατασκεύασμα που εμποδίζει ή μεταβάλλει τη φυσική ροή»

Το ίδιο ισχυει και επι αστικων ακινητων.

Οσον αφορα το γιατι επεσε ο μανδροτοιχος, ειναι: [πλην άλλων]

-  και θεμα υπαρξης δενδρων διπλα που οι ριζες τους γκρεμισαν την ολη κατασκευη,

- ειναι και αυτη η κατασκευη μια απλη τοιχοποιία,   με -μονον -  τσιμεντολιθους

- ειναι και το μήκος  και υψος της τοιχοποιίας,

- ειναι που αυτη η τοιχοποιία -πιθανον- να λειτουργησε σαν φραγμα,  παρεμποδίζοντας την ελευθερη ροη των νερων..ειναι κλπ.

Κατοπιν αυτων,

η πρότασή του για απο κοινου ενεργειες ειναι η πιο σωστη και συμφερουσα και για τους δυο σας..

καλη συνεχεια

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σας. Πριν μπαζώσει ο γείτονας το οικόπεδο του ήταν επικλεινές σε άλλη κατεύθυνση και δέν δεχόμουν τα νερά του ούτε με φυσική ροή  όταν όμως μπάζωσε το οικόπεδο του έγινε όλο αυτό διαβάζω στο άρθρο 1024 ΑΚ : Εκ της διατάξεως αυτής, συνδυαζόμενης με τις διατάξεις των άρθρων 1000 και 1004 ΑΚ, συνάγεται ότι ο κύριος του χαμηλότερου ακινήτου έχει μεν υποχρέωση να δέχεται τα νερά που έρχονται από το ψηλότερο, αλλά μόνον εφόσον αυτά ακολουθούν τη φυσική ροή. Επομένως, δεν έχει υποχρέωση να δέχεται τα νερά που φέρονται λόγω χειροποίητου έργου (λ.χ. προχώματος, τοίχου κ.ά.) που έγινε στο ψηλότερο ακίνητο. Εάν με  τέτοιο έργο που έγινε έστω και για λόγους καλλιέργειας του ψηλότερου ακινήτου η ροή έγινε ορμητικότερη ή η εκβολή του από το ψηλότερο συγκεντρώθηκε σε ορισμένο αυλάκι σ’ αυτό, ή ακόμη αν από απλή ισοπέδωση του εδάφους του ψηλότερου η ροή έγινε επαχθέστερη για το χαμηλότερο, υπάρχει παράνομη επενέργεια ή επέμβαση στην ιδιοκτησία του χαμηλότερου εκ μέρους του ψηλότερου ακινήτου[3] και ο ιδιοκτήτης του έχει εκτός από την αγωγή του άρθρου 1024 του ΑΚ και την αρνητική αγωγή (άρθρο  1108 ΑΚ),  με  την οποία δικαιούται να ζητήσει την άρση της προσβολής (δηλ. του κατασκευάσματος) και την παράλειψή  της στο μέλλον, ως και αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξιών εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της[4]. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.