Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την στήριξη επενδύσεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αποκλειστικά για τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό της νέας προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2021-2027).

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο Agrocircle «Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία», που πραγματοποιείται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.

«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας στη νέα εποχή, της έρευνας της καινοτομίας και ψηφιοποίησης, σε όλο το φάσμα του τομέα των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα δώσουμε ιδιαίτερη στήριξη στους νέους αγρότες που αντιπροσωπεύουν και τον καταλύτη του εκσυγχρονισμού της γεωργία σε ένα περιβάλλον, ολοένα και ποιο ανταγωνιστικό παγκοσμίως. Το βασικό διακύβευμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της ευρωπαϊκής γεωργίας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος με πράξεις, αναγκαία για την αντιμετώπιση των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, ήδη από το 2015 η επιτροπή Γιούνκερ δρομολόγησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κυκλική οικονομία με συγκεκριμένα μέτρα για οικολογικό σχεδιασμό, ανάπτυξη στρατηγικών προσεγγίσεων για πλαστικά και τα χημικά, αλλά και χρηματοδότηση της καινοτομίας για αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής. «Κομβικής σημασίας είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και στην Ελλάδα, για θέματα σημαντικά όπως ο περιορισμός υγιειονομικής ταφής, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Προϋπόθεση είναι η θετική ανταπόκριση και ανάληψη πρωτοβουλίων από τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία των πολιτών», είπε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, ακόμη, στο πεδίο της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, όπου «διευρύνουμε της δυνατότητες ψηφιοποίησης της αγροτικής ζωής με την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στις αγροτικές περιοχές που θα φέρει βελτίωση ποιότητας ζωής και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και είναι στο χέρι μας να καταστούμε μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα άλλα κράτη μέλη».

Τέλος, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα είναι παγκόσμιας φήμης και υψηλής εμπορικής σημασίας, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με διεθνείς εταίρους της υποστηρίζουν καταλυτικά τις ελληνικές εξαγωγικές προσπάθειες. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ΕΕ έχει υπερτριπλασιάσει από 60 σε 200 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό για την προώθηση στις διεθνείς αγορές των αγροτικών προϊόντων διατροφής, όπως τα ελληνικά. «Οι ευκαιρίες για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας μέσω της παγκόσμιας προβολής με κοινοτική στήριξη είναι τεράστιες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε», τόνισε.

Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή

«Η κυκλική οικονομία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη υποστηρίζεται με πόρους που στο μέλλον θα αυξηθούν, καθώς στόχος είναι να ενταχθεί σε όλες τις άλλες πολιτικές της ΕΕ, ώστε και αυτές να γίνουν κυκλικές», τόνισε ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ, υπεύθυνος για θέματα νησιωτικότητας και κυκλικής οικονομίας.

Όπως είπε, για την περίοδο 2014-2020, μέσω προγραμμάτων όπως το Horizon 2020, το Life και το Interreg, αλλά και μέσα από την τροποποίηση του εθνικού και περιφερειακού σκέλους, έχουν διατεθεί κονδύλια της τάξης των 10 δισ. ευρώ, στα οποία η Ελλάδα έχει μικρή συμμετοχή, καθώς δεν προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις για να προσαρμοστεί στην κυκλική οικονομία. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) τα κονδύλια αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα προβλεφθούν κεφάλαια προς αξιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ για καινοτόμες δράσεις στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας για τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Ο κ. Κρεμλής χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία, ωστόσο αυτό θα πρέπει να εξειδικευθεί μέσω οδικού χάρτη για τα βήματα που θα ακολουθηθούν. «Όλοι οι τομείς της εθνικής οικονομίας πρέπει να μπολιαστούν με την περιβαλλοντική ενσωμάτωση ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και να πετύχουμε την αειφόρο ανάπτυξη», τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά την κρίση νερού, διαπιστώνοντας κινδύνους για λειψυδρία και ερημοποίηση, φαινόμενα που μπορούν να «χτυπήσουν» την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και σε κάποιο βαθμό τις Κυκλάδες. « Είναι σημαντικό τα μεγάλα νησιά να έχουν σχέδιο κυκλικής οικονομίας. Η Κρήτη ξεκινάει ήδη μια πρωτοβουλία και πρωτοστατεί σε αυτό τα θέμα», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η πρόταση κανονισμού για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα προβλέπει ότι μπορούν να παραχθούν βιο-λιπάσματα και βιο-φυτοφάρμακα, τα οποία έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για σχέδια που, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, έχουν ήδη εγκριθεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύντομα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα απόβλητα τροφίμων (πχ αποφάγια της εστίασης και ληγμένα τρόφιμα) τόνισε ότι μπορούν να παράξουν καλής ποιότητας ζωοτροφές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα του κρέατος και γάλακτος που παράγονται. Οι σχετικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη χρήση των αποβλήτων τροφίμων τόσο ως ζωοτροφές όσο και για την παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/kinotiki-pori-10-dis-gia-kikliki-ikonomia-se-georgia-ktinotrofia


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.