Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεκτοί στο ΤΕΕ οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης


Recommended Posts

7 ώρες πριν, georgios_m said:

Για να είμαστε και λίγο ρεαλιστές, τα προγράμματα σπουδών βγαίνουν και με κριτήριο τα βιογραφικά των καθηγητών. Ήθελαν 1 - 2 μηχανικοί να γίνουν καθηγητές, δε βρήκαν κενή θέση σε πολυτεχνείο και εφηύραν μια δήθεν νέα επιστήμη. Τόσο απλά. 

Επίσης να ξεκαθαριστεί ότι ο όποιος προβληματισμός δεν αφορά τη σχολή και τους ανθρώπους της αλλά τη λογική με την οποία το ΤΕΕ θέσπισε τις προδιαγραφές (πχ ελάχιστα μαθήματα) επάρκειας ανά αντικείμενο. Μπορεί βέβαια να είναι και επαρκές και να είναι παράλογα υπερεπαρκής ο όγκος γνώσης ενός κλασικού μηχανικού για τις ανάγκες της σημερινής αγοράς.

Εάν πάντως η εργασία των μηχανικών της επιχείρησης που αναφέρεις είναι κατά 80% διοικητική, τότε δεν εργάζονται ως μηχανικοί αλλά ως στελέχη διοίκησης. Το ότι ως στελέχη διοίκησης χρειάζεται να κατανοούν και το φυσικό αντικείμενο της επιχείρησης δε σημαίνει ότι αυτή η γνώση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας ειδικότητας μηχανικού. Με τη λογική αυτή μπορούν και οι ναυτιλιακές σχολές από τον οικονομικό τομέα στον οποίο ανήκουν να μετονομαστούν σε ναυτιλιακοί μηχανικοί (με επιχείρημα ότι κάνουν και ένα περιγραφικό μάθημα ναυπηγικής), το τμήμα μάρκετινγκ της ΑΣΟΕ μηχανικοί εφοδιαστικής αλυσίδας κλπ. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ΜΟΔ εξ άλλου.

Smarto, δεν είναι λάθος καμία από τις δύο απόψεις σου, απλά δε γίνεται να τις υποστηρίζεις ταυτόχρονα: από τη μία λες ότι τα ισάριθμα μαθήματα τοπογραφίας που διδάχθηκες με τον ΠΜ δεν προσθέτουν την τοπογραφία στο αντικείμενό σου (ενώ στον ΠΜ γιατί να την προσθέτουν?), όμως τα σίγουρα λιγότερα χημικοτεχνικά, μηχανολογικά, στατικά κλπ μαθήματα που έκανες σου προσθέτουν και αυτές τις επιστήμες στο αντικείμενό σου ώστε να κάνεις μελέτες ΑΠΕ ή να χτίζεις δεξαμενές από μπετόν σε χαλαρό έδαφος ή να ελέγχεις την ασφάλεια ηλεκτροκινητήρων αντλιοστασίων με το επιχείρημα ότι λειτουργικός σχεδιασμός είναι μωρέ, όχι η κυρίως διεργασία...

Βασικά ο λειτουργικός σχεδιασμός είναι η διεργασία με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την εκτέλεση της.

Είναι αρκετά προσβλητικό να λες πως διάφορες νέες ειδικότητες επινοήθηκαν από Έλληνες καθηγητές (το οποίο δε βγάζει και νόημα) για να βολευτούν και να επιμένεις στο ότι είναι άχρηστες επί της ουσίας. Δεν είναι δυνατόν να έχει την υποχρέωση ο οποιοσδήποτε μηχανικός να απολογείται και να εξηγεί γιατί είναι μηχανικός. Καλό είναι να δείχνεις σεβασμό τόσο στα χρόνια που διέθεσε κάποιος για να σπουδάσει όσο και στην επιστημονική του υπόσταση και ας μην την κατανοείς. Ενώ ταυτόχρονα δεν ξέρεις επί της ουσίας τι είναι για παράδειγμα η δική μου η σχολή. (Σε καμία περίπτωση δε προσπαθώ να σε προσβάλλω).

Όταν σπούδασα (το 09 τελείωσα) είχα 6 ή 7 μαθήματα στατικής, καμιά 30 σχετιζόμενα άμεσα ή έμμεσα με χημεία και χημικοτεχνικά (ως προς τη διαχείριση υδάτων, εδαφών και αποβλήτων) και γενικά πλειάδα μαθημάτων από τα οποία  έμαθα να σχεδιάζω εγκαταστάσεις του αντικειμένου μου (πχ βιολογικούς και ΧΥΤΑ) από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είμαι μηχανολόγος, δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι χημικός. Είμαι μηπερ. Και για να τελειώνω με την απαρίθμηση μαθημάτων, αν θες να κατανοήσεις τι είναι η επιστήμη αυτή αλλά και κάθε νέας ειδικότητας είναι προτιμότερο από το να διαβάζεις προγράμματα σπουδών (το οποίο δεν οδηγεί σε κάποιο συμπέρασμα) να μάθεις για την επιστήμη αυτή καθαυτή.

Το ΤΕΕ είναι τα μέλη του, δηλαδή παραδοσιακές ειδικότητες, που έχουν ακριβώς την ίδια αντίληψη με εσένα για το τι είναι μηχανικός. Πέρασαν δεκαετίες για να υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν τις νέες ειδικότητες και αυτό έγινε και λόγω μνημονίων. Το τι κριτήρια θέτει το ΤΕΕ (με δυο μέτρα και δύο σταθμά για παλιές και νέες ειδικότητες) προφανώς και δεν μου λέει κάτι επί της ουσίας. 

Εν κατακλείδι ξαναλέω, οι εποχές αλλάζουν, οι κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές ανάγκες αλλάζουν, η τεχνολογία και οι επιστήμες εξελίσσονται, οπότε αλλάζουν όλα μαζί τους και σε εμάς μένει το να το ακολουθήσουμε όλο αυτό και να μη μείνουμε πίσω. Αλλιώς το ΤΕΕ θα αδειοδοτούσε ακόμα τους 45 μάστορες και τους 60 (δόκιμους) μαθητάδες. Το ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του επαγγέλματος ισχύει. Το αν όμως είναι κάποιος μηχανικός ή όχι δεν μπορεί να εξαρτάται από την οπτική του καθενός (ακόμα και αν δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά). Το καθορίζει η αγορά και η επιστήμη μαζί με τους εκπαιδευτικούς φορείς και εμάς απλά μας μένει να το κατανοήσουμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, smartos11 said:

..... Δεν είναι δυνατόν να έχει την υποχρέωση ο οποιοσδήποτε μηχανικός να απολογείται και να εξηγεί γιατί είναι μηχανικός. Καλό είναι να δείχνεις σεβασμό τόσο στα χρόνια που διέθεσε κάποιος για να σπουδάσει όσο και στην επιστημονική του υπόσταση και ας μην την κατανοείς.....

το Α-Β πρέπει να είναι αυτό..... 

Τα συγχαρητήρια μου και τον σεβασμό μου.

Link to comment
Share on other sites

αυτός που λες είναι ο "μηχανοτεχνίτης". οτιδήποτε έχει την κατάληξη "-λόγος" εμπεριέχει και τη λογική διαδικασία ανάλυσης, σχεδιασμού, βελτιστοποίησης κλπ.

αυτό που λες για τη γκρίζα ζώνη είναι επειδή η πρόοδος κατεβάζει τη μηχανική (είτε ως τρόπο σκέψης, είτε και ως γνώση της ύλης και των μηχανών) όλο και πιο χαμηλά στην ιεραρχία. πχ τα εκπαιδευτικά συστήματα πλέον μιλούν για "STEM", όπου το "engineering" είναι κομμάτι της γενικής παιδείας, οποιουδήποτε ανθρώπου, όχι μόνο του μηχανικού. οπότε και αυτός που σήμερα ως μηχανικός νοείται ξεχωριστός επαγγελματίας, για να συνεχίσει να θεωρείται πρέπει να ανέβει ψηλότερα από αυτό που πλέον έχει ενσωματωθεί σε κάθε δουλειά, πχ στα οικονομικά.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Έλα τώρα που θα μας βγάλεις και τον τυπικό ηλεκτρολόγο ότι είναι Μηχανικός, με τις λέξεις παίζεις ενώ σημασία έχουν οι έννοιες. Ο Μηχανικός παράγει λύσεις ευρείας μορφής συνδυάζοντας γνώσεις διαφόρων δεξιοτήτων σε ένα σχετικά μεγάλο πεδίο σε σχέση με τον τυπικό τεχνίτη/τεχνολόγο.

Αν δεν ήταν έτσι δε θα ήσουν Μηχανικός αλλά "τοπογράφος σκέτο" που μόνο μετράει και καταγράφει ή "στατικός σκέτο" που μόνο υπολογίζει σίδερα σκέτο, ή ηλεκτρονικός σκέτο που μόνο υπολογίζει πως θα αντικαταστήσει σωστά έναν πυκνωτή κτλ.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, georgios_m said:

...... ποιά η διαφορά μηχανολόγου μηχανικού από μηχανολόγου σκέτο; 

στην εποχή μου ο πρώτος ήταν πολυτεχνείο και ο δεύτερος ΤΕΙ

ΚΑτά τα άλλα το έχετα αναλύσει πολύ (θεωρητικά) το θ΄εμα. Στην πράξη εκείνο που έχει σημασία για τους περισσότερους (υποθέτω) είναι τι επαγγελματικά διακιώματα θα εκχωρηθούν. Γιατί αν είναι να καταλήξουμε σε υπηρεσίες (βλ ΠΕΑ, ΥΔΕ κλπ) των 20€ θα είμαι για πολύ ξεφτίλλα κλάδος τελικά.

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, maneni said:

στην εποχή μου ο πρώτος ήταν πολυτεχνείο και ο δεύτερος ΤΕΙ

 και ποια είναι η εποχή σου που οι απόφοιτοι τει ήταν μόνο μηχανολόγοι αλλά όχι και μηχανικοί;

Link to comment
Share on other sites

Καταχρηστικά λέγεται ηλεκτρολόγος κι αυτός. Ηλεκτροτεχνίτης είναι το ακριβέστερο.

Η ερμηνεία του Μανένι, δείχνει με τη σειρά της ότι η εννοιολογική διαφορά είναι τεχνητή. Δηλ. ότι ο ΤΕ δεν είναι μεν μηχανοτεχνίτης όπως ο ΔΕ αλλά ούτε και μηχανικός όπως ο ΠΕ. Στο μεταξύ τώρα λέγονται και οι δύο μηχανολόγοι μηχανικοί με τους ΤΕ να διατείνονται ότι πάντα ήταν και μηχανικοί.

Ναι, από την πλευρά μου είναι ακαδημαϊκή η συζήτηση και παρακαλώ να μη με συμπεριλαμβάνουν τυχόν αντιδράσεις εναντίον των λεγόμενων παραδοσιακών κλάδων, του ΤΕΕ κλπ. Δεν εκπροσωπώ κανέναν από αυτούς, λέω απλά τη γνώμη μου, ακαδημαϊκά πάντα.

Το τι δικαιώματα θα τους δοθούν θα δείξει κυρίως το πόσο αποτιμώνται οι τυχόν πιο προχωρημένες σπουδές άλλων ειδικοτήτων που θα υπογράφουν τα ίδια.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, nvel said:

 και ποια είναι η εποχή σου που οι απόφοιτοι τει ήταν μόνο μηχανολόγοι αλλά όχι και μηχανικοί;

αν θυμάμαι καλά, στο μηχανογραφικό για πολυτεχνείο έγραφε μηχ/γοι μηχανικοί και στο ΤΕΙ έγραφε σκέτο μηχανολόγοι.

Edited by maneni
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για την ακρίβεια δεν αναφερόταν καν σε ανθρώπους αλλά σε αντικείμενο: τεϊ μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας κλπ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.