Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μου κάνει εντύπωση που κανένας δεν σχολίασε το γεγονός.

 

Νομίζω πως γινόμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς κατασκευών παλιάς φέρουσας τοιχοποιίας και έλλειψης ικανού διαφράγματος.

 

Άκουσα στην τηλεόραση πως η τοπική τεκτονική υπό-πλάκα είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό των Άλπεων...

 

Πάντως όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η κύριες πλάκες (ευρασιατική-αφρικανική, συγκλ΄θνουν πολύ μακρια από την περιοχή του φαινομένου

earthtectonicplates1.png

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ο Παπαζάχος χτές στην ΕΤ3 είπε ότι πρόκειται για ρήγμα που δημιουργήθηκε από εφελκυσμό. Φαντάζομαι πως αυτή είναι μια γενική απεικόνιση. Υπάρχουν μικρότερα θρααύσματα πλακών σε κάθε ένα "σύνορο" από αυτά που απεικονίζονται στην παραπάνω φωτογραφία που τοπικά δημιουργούν άλλα φαινόμενα.

Δημοσιεύτηκε

Είναι νωρίς ακόμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις.

 

http://blogs.physicstoday.org/newspicks/2009/04/2009-laquila-earthquake.html

 

Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες

 

http://www.dailyadvance.com/news/world/italy-quake-claims-150-dead-1500-injured-531173.html

Δημοσιεύτηκε

Ναι υπάρχουν, αλλά είναι αποτέλεσμα των κυρίων πλακών και η απόσταση τους από τα όρια των πλακών είναι αντιστρόφως ανάλογη με την δραστηριότητα τους. Η συγκεκριμένη υπόπλάκα είναι μάλλον σχετιζόμενη με την ύπαρξη των Απέννινων στην Ιταλία(εφελκυστική τάση), αλλά σχετίζεται και με τις Άλπεις λόγω της περιστροφικής κίνησης της.

Άσχετα όμως με αυτά, αν κοιτάξουμε τα όρια κίνησης πλακών και τους κύριους ορεινούς όγκους θα δούμε απόλυτη ταύτιση:

Πυρηναία (Ισπανία)+ Όροσειρά Άτλαντα(Μαρόκο)

Ιμαλάϊα (Ινδία)

Βραχώδη όρη + Άνδεις (Β+Ν. Αμερική)

Κάυκασος (Ρωσία)

Κιλιμάντζαρο (Αφρική)

Και το μεγάλο σύμπλεγμα: Άλπεις (Ιταλία), Δειναρικές Άλπεις (π.Γιουγκοσλαβία), Πίνδος και όρη Κρήτης, οροσειρά Ταύρου (Τουρκία).

(Για να μην το πάω πιο μακριά και μιλήσω για την μεγάλη υποθαλάσσια οροσειρά εν γεννέση στον ατλαντικό με κορυφή την Ισλανδία).

Δημοσιεύτηκε

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν κατέρρευσαν απλά τα κτήρια, αλλά άνοιξε η γη και βυθίστηκαν στην κυριολεξία τριώροφα και τετραώροφα κτήρια.. και έβλεπες τον 4ο π.χ. όροφο στα 2μ. από το έδαφος.

Δημοσιεύτηκε

Δεν αποκλείεται να είναι έτσι, αν και θεωρώ ότι οι κινήσεις αυτών των πλακών δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση για ένα σεισμό τόσο μικρού εστιακού βάθους και αυτής της έντασης.

Θα δούμε.

 

Όσο για τα παλιά σπίτια... Τι να πει κανείς. Πολύ παλιά σπίτια (και αυτά τουλάχιστον που μπόρεσα να δώ εγώ εκτός από τα πολυώροφα) τα περισσότερα με μικτές κατασκευές με παρασιτικές συσσωματώσεις που διαλύθηκαν όλα.

 

Μαθαίνω μόλις, από φοιτητή (ελπίζω να κάνει λάθος) ότι κατέρευσε και το Duomo με σηματικά έργα τέχνης στην κεντρική πλατεία (Αρχική δόμηση, 12ος αιώνας).

Δημοσιεύτηκε

Το είχα αποθηκευμένο από προηγούμενη συζήτηση, τώρα ήρθε η ώρα δυστυχώς να το ανεβάσω.

 

Χάρτης σεισμικών επιταχύνσεων Ιταλίας. Οι ζώνες αντιστοιχούν περίπου στις παλιές 4 δικές μας, λίγο μειωμένες, με αντίστροφη φορά. Δηλαδή:

Ζώνη4 --> .05 g

Ζώνη3--> .10 g

Ζώνη2--> .20g

Zώνη1--> .30g

(Στο περίπου για τις ζώνες 4-3, δεν παίζει και κάποιο ρόλο άλλωστε)

Με σχετικά πρόσφατη πρόταση να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

 

Οπως βλέπετε, το φαινόμενο είναι γνωστό και "αναμενόμενο". Τώρα το τι έκαναν για να το αποτρέψουν, σε επίπεδο προσεισμικής ενίσχυσης, ας μην το πιάσουμε, γιατί πονάει και εμάς.

post-4079-131887220741_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μην ξεχνάτε επίσης οτι σεισμικούς κραδασμούς έχουμε και σε περιοχές στη μέση των τεκτονικών πλακών κάτι που η κλασική θεωρία δεν μπορεί ακόμα να εξηγήσει. εν τω μεταξυ είχαν προειδοποιηθεί με μικροσεισμούς για την επερχόμενη διάρρηξη αλλά δεν έλαβε κανείς στα σοβαρά αυτές τις μικρομετακινήσεις.

Δημοσιεύτηκε

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του φίλου iovo και acnt, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παπαζάχο, στην Ιταλία υπάρχει μία σεισμική ζώνη κατά μήκος των Απέννινων ορέων,με διεύθυνση της ίδιας της χερσονήσου της χώρας (Β-ΒΔ-Ν-ΝΑ). Οι εφελκυστικές δυνάμεις που επικρατούν στη ζώνη, τραβούν την ανατολική πλευρά της χώρας προς τα ανατολικά και τη δυτική προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρήγματα που προκαλούν τέτοιους σεισμούς. Οι δυνάμεις αυτές εμφανίστηκαν καθώς με την πάροδο των αιώνων μειώνονται οι συμπιεστικές δυνάμεις, που έχουν αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βουνών και των οροσειρών. Ετσι δεν υπάρχει η δύναμη που «στηρίζει» ένα βουνό, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρέει υπό το ίδιο του το βάρος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται βαρυτική κατάρρευση, ακριβώς γιατί η κατάρρευση προκαλείται από το βάρος του ίδιου του βουνού.

 

Αυτά όσον αφορά το γεωλογικό υπόβαθρο του γεγονότος. Το θέμα όμως είναι αλλού..στις ζωές που χάθηκαν (κυριολεκτικά "στον ύπνο τους") και στις (μεσαιωνικές) πόλεις και τα χωριά που αφανίζονται..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.