xritso Δημοσιεύτηκε Saturday at 01:19 μμ Δημοσιεύτηκε Saturday at 01:19 μμ Καλησπέρα σε όλους. Μου ζητήθηκε να κάνω ένα τοπογραφικό σε περιοχή με λειτουργούν κτηματολόγιο και εκτός σχεδίου για να διορθωθεί το ακίνητο που αυτή την στιγμή φαίνεται αγνώστου ιδιοκτήτη και πρέπει να περάσει στον κληρονόμο. Το εμβαδόν του κτηματολογίου και αυτό των μετρήσεων έχουν διαφορά εντός της απόκλισης του 10%. Η δικηγόρος δεν δέχεται τον όρο απόκλιση (επιμένει οτι δεν υφίσταται νομικά και ζητάει ΔΓΜ διαφορετικά λεει να πάμε με τις συντεταγμένες του κτηματολογίου). Το μόνο άρθρο που βρήκα για την απόκλιση είναι αυτό του 4495 (άρθρο 39) που κάνει αναφορά σε άδειες. Μπορώ να στηριχτώ σε αυτό για να δείξω ότι ισχύει η απόκλιση? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
GeorgeVasil Δημοσιεύτηκε Saturday at 02:14 μμ Δημοσιεύτηκε Saturday at 02:14 μμ 49 minutes ago, xritso said: Καλησπέρα σε όλους. Μου ζητήθηκε να κάνω ένα τοπογραφικό σε περιοχή με λειτουργούν κτηματολόγιο και εκτός σχεδίου για να διορθωθεί το ακίνητο που αυτή την στιγμή φαίνεται αγνώστου ιδιοκτήτη και πρέπει να περάσει στον κληρονόμο. Το εμβαδόν του κτηματολογίου και αυτό των μετρήσεων έχουν διαφορά εντός της απόκλισης του 10%. Η δικηγόρος δεν δέχεται τον όρο απόκλιση (επιμένει οτι δεν υφίσταται νομικά και ζητάει ΔΓΜ διαφορετικά λεει να πάμε με τις συντεταγμένες του κτηματολογίου). Το μόνο άρθρο που βρήκα για την απόκλιση είναι αυτό του 4495 (άρθρο 39) που κάνει αναφορά σε άδειες. Μπορώ να στηριχτώ σε αυτό για να δείξω ότι ισχύει η απόκλιση? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Τι θα πει για αδεια? Δλδ αλλα ειναι τα ορια στο τοπογραφικό για άδεια αλλά για την συμβολαιογραφική πράξη?
xritso Δημοσιεύτηκε Saturday at 02:30 μμ Δημοσιεύτηκε Saturday at 02:30 μμ (edited) 37 λεπτά πριν, GeorgeVasil said: Τι θα πει για αδεια? Δλδ αλλα ειναι τα ορια στο τοπογραφικό για άδεια αλλά για την συμβολαιογραφική πράξη? Το ερώτημα είναι αν η απόκλιση όπως την γράφει το άρθρο 39 με καλύπτει και στην χρήση π.χ σε αγωγή, επειδή η δικηγόρος δεν δέχεται την ύπαρξη της λέξης "απόκλιση" για να κάνει την διόρθωση του αγνώστου. Προσπαθώ να της εξηγήσω ότι μας καλύπτει το 10%της απόκλισης και ότι δεν χρειάζεται δγμ για αυτήν την περίπτωση. Edited Saturday at 02:52 μμ by xritso
ntanos Δημοσιεύτηκε Saturday at 06:08 μμ Δημοσιεύτηκε Saturday at 06:08 μμ (edited) Για το ίδιο θέμα βρίσκομαι και εγώ σε απόγνωση.. και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνουν οι σύλλογοι ώστε να σταματήσει αυτή η παράνοια. Σε περιπτώσεις αγωγών για διεκδίκηση γεωτεμαχίου αγνώστου, οι δικαστές ισχυρίζονται ότι η αιτούμενη ιδιοκτησία πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με την χωρική βάση.. Ειδάλλως, Δ.Γ.Μ. και κοινοποίηση στους ομόρους ακόμα και για λίγα εκατοστά!! Και πες άντε, σε κανένα βουνό, αποποιείσαι μερικά εκατοστά για να μη διορθώνεις τα όρια στο κτηματολόγιο. Έλα μου όμως που εγώ πρόσφατα, σε αντίστοιχη περίπτωση, έχω οικόπεδο εντός διανομής εντός σχεδίου σε HATT.. το κτηματολόγιο την έχει εφαρμόσει άψογα, με μερικά εκατοστά απόκλιση.. και εγώ αναγκάστηκα να συντάξω ΔΓΜ για αυτές τις μικροδιαφορές, καθώς η δικαστική απόφαση θα θεωρείται ως ο νέος τίτλος, κάτι που μας δεσμεύει απόλυτα στα μήκη των πλευρών σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης. Στις μεταβιβάσεις, όλα καλά.. διαφορετικό PST_KAEK και διαφορετικό TOPO_PROP εντός απόκλισης εμβαδού είναι αποδεκτά.. Στις αγωγές γιατί επικρατεί αυτή η βλακεία? ο ορισμός του bullshit job... Edited Saturday at 06:10 μμ by ntanos
GeorgeVasil Δημοσιεύτηκε Sunday at 09:19 πμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 09:19 πμ (edited) On 3/8/2025 at 8:08 PM, ntanos said: Στις αγωγές γιατί επικρατεί αυτή η βλακεία? ο ορισμός του bullshit job... Γιατι πρέπει να φάνε και άλλοι..οπότε κάνεις την δουλειά σου...την χρεώνειςκαι φεύγεις. win-win Δεν εχω απόψεις αρπαγής..και προστατεύω τους πελάτες μου..αλλά όταν δεν γίνεται κάτι άλλο τι κάνεις? Edited Sunday at 08:27 μμ by GeorgeVasil
angusmacgyver Δημοσιεύτηκε Sunday at 08:23 μμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 08:23 μμ (edited) On 8/3/2025 at 3:19 ΜΜ, xritso said: Το μόνο άρθρο που βρήκα για την απόκλιση είναι αυτό του 4495 (άρθρο 39) που κάνει αναφορά σε άδειες. Μπορώ να στηριχτώ σε αυτό για να δείξω ότι ισχύει η απόκλιση? 1. Το 10% είναι για τις άδειες και όχι για το Κτηματολόγιο. 2. Για το Κτηματολόγιο υπάρχουν 4 κριτήρια που (θεωρητικά) πρέπει να ελέγχονται. Θέση, εμβαδόν, σχήμα, όρια. (πχ ένας κύκλος 1000τμ και ένα τρίγωνο σχήμα 1000τμ έχουν ίδιο εμβαδόν). 3. Όντως νομικά θεωρούν ότι αυτό που ζητάς πρέπει να είναι αυτό το οποίο έχεις, ακόμα και για χιλιοστά. Αυτό όμως δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην πράξη. Οι νομικοί δε μπορούν να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα : α) Τα όρια δεν είναι υλοποιημένα β) Τα υλοποιημένα όρια δεν είναι ούτε σημειακά (πχ σιδεροπάσσαλοι διαμέτρου 40χιλ) ούτε γραμμικά (πχ ξερολιθιές). γ) Η ακρίβεια από τα GPS ή από τις οδεύσεις δεν είναι 0. δ) Τελευταία πρόσεξα ότι τα όρια του δασικού χάρτη με τα όρια του ΚΑΕΚ απέχουν εκατοστά του χιλιοστού! Εκεί τί κάνεις; (είναι ρητορική ερώτηση). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 2 όμορες ιδιοκτησίες αν έχουν κάνει διαφορετικά τοπογραφικά να ζητάνε και διαφορετικές διορθώσεις; Και η πλάκα είναι ότι μπαίνοντας με τους κωδικούς μας για να αναζητήσουμε το απόσπασμα περιγραφικής βάσης να μη βλέπουμε τίποτα εμείς οι μηχανικοί, παρά μόνο νοι δικηγόροι. On 8/3/2025 at 8:08 ΜΜ, ntanos said: Για το ίδιο θέμα βρίσκομαι και εγώ σε απόγνωση.. και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνουν οι σύλλογοι ώστε να σταματήσει αυτή η παράνοια. Σε περιπτώσεις αγωγών για διεκδίκηση γεωτεμαχίου αγνώστου, οι δικαστές ισχυρίζονται ότι η αιτούμενη ιδιοκτησία πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με την χωρική βάση.. Ειδάλλως, Δ.Γ.Μ. και κοινοποίηση στους ομόρους ακόμα και για λίγα εκατοστά!! Και πες άντε, σε κανένα βουνό, αποποιείσαι μερικά εκατοστά για να μη διορθώνεις τα όρια στο κτηματολόγιο. Έλα μου όμως που εγώ πρόσφατα, σε αντίστοιχη περίπτωση, έχω οικόπεδο εντός διανομής εντός σχεδίου σε HATT.. το κτηματολόγιο την έχει εφαρμόσει άψογα, με μερικά εκατοστά απόκλιση.. και εγώ αναγκάστηκα να συντάξω ΔΓΜ για αυτές τις μικροδιαφορές, καθώς η δικαστική απόφαση θα θεωρείται ως ο νέος τίτλος, κάτι που μας δεσμεύει απόλυτα στα μήκη των πλευρών σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης. Στις μεταβιβάσεις, όλα καλά.. διαφορετικό PST_KAEK και διαφορετικό TOPO_PROP εντός απόκλισης εμβαδού είναι αποδεκτά.. Στις αγωγές γιατί επικρατεί αυτή η βλακεία? ο ορισμός του bullshit job... Συμφωνώ 1000%. Είναι γελοίο όλο αυτό. Θεωρώ ότι συμβαίνει διότι οι μηχανικοί έχουμε μεγαλύτερη τριβή με τους συμβολαιογράφους παρά με τους δικαστές (οι οποίοι δε νομίζω να ενδιαφέρονται να ζητήσουν και την άποψή μας σε κάτι το οποίο είναι άσχετοι)! Επίσης πολλές φορές αναγκάζεσαι σαν μηχανικός (και δεν έχετε ιδέα πόσο μου την δίνει αυτό) να μετατοπίζεις το υλοποιημένο όριο στα όρια του ΚΑΕΚ για να γλιτώσουν χρήματα σε κοινοποιήσεις (φαντάσου πόσο κοστίζει αν ο γείτονας μένει στο Αμέρικα ή στην Αυστραλία ή υπάρχουν 100 συνιδιοκτήτες!!!) Edited Sunday at 08:25 μμ by angusmacgyver 1 1
xritso Δημοσιεύτηκε Monday at 05:29 μμ Δημοσιεύτηκε Monday at 05:29 μμ On 8/3/2025 at 8:08 ΜΜ, ntanos said: Για το ίδιο θέμα βρίσκομαι και εγώ σε απόγνωση.. και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνουν οι σύλλογοι ώστε να σταματήσει αυτή η παράνοια. Σε περιπτώσεις αγωγών για διεκδίκηση γεωτεμαχίου αγνώστου, οι δικαστές ισχυρίζονται ότι η αιτούμενη ιδιοκτησία πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με την χωρική βάση.. Ειδάλλως, Δ.Γ.Μ. και κοινοποίηση στους ομόρους ακόμα και για λίγα εκατοστά!! Και πες άντε, σε κανένα βουνό, αποποιείσαι μερικά εκατοστά για να μη διορθώνεις τα όρια στο κτηματολόγιο. Έλα μου όμως που εγώ πρόσφατα, σε αντίστοιχη περίπτωση, έχω οικόπεδο εντός διανομής εντός σχεδίου σε HATT.. το κτηματολόγιο την έχει εφαρμόσει άψογα, με μερικά εκατοστά απόκλιση.. και εγώ αναγκάστηκα να συντάξω ΔΓΜ για αυτές τις μικροδιαφορές, καθώς η δικαστική απόφαση θα θεωρείται ως ο νέος τίτλος, κάτι που μας δεσμεύει απόλυτα στα μήκη των πλευρών σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης. Στις μεταβιβάσεις, όλα καλά.. διαφορετικό PST_KAEK και διαφορετικό TOPO_PROP εντός απόκλισης εμβαδού είναι αποδεκτά.. Στις αγωγές γιατί επικρατεί αυτή η βλακεία? ο ορισμός του bullshit job... Νόμος 2664/1998 Άρθρο 13α Σημ.: όπως το άρθρο 13 α προστέθηκε με την παρ.7 άρθρου 2 Ν.3481/2006, ΦΕΚ Α 162/2.8.2006 1. Το καταχωρισθέν στο Κτηματολόγιο εμβαδόν του ακινήτου και μόνο δεν αποτελεί προσδιοριστικό στοιχείο της ταυτότητας του ακινήτου. Με απόφαση τουΟ.Κ.Χ.Ε., καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού, επί το μείζον ή έλασσον, της"αποδεκτής αποκλίσεως" της τιμής του καταχωρισθέντος στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου εμβαδού, σε σχέση προς την τιμή που Προκύπτει από την εμβαδομέτρηση με μέθοδο ακριβέστερη από την προβλεπόμενη στις τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Η "αποδεκτή απόκλιση «αποτελεί στοιχείο του αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και του κτηματογραφικού διαγράμματος του ακινήτου που προβλέπονται στο άρθρο 14 παρ.4 του νόμου αυτού. Εντός του ως άνω πλαισίου της "αποδεκτής αποκλίσεως", η καταχωρισθείσα στο Κτηματολόγιο τιμή του εμβαδού και η προκύπτουσα από ακριβέστερη εμβαδομέτρηση τιμή αυτού θεωρούνται συμβατές. Με όμοια απόφαση, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, προβλέπεται ο τρόπος αποτύπωσης στο κτηματογραφικό διάγραμμα "ζώνης κανονισμού ορίων" περιμετρικά εκάστου γεωτεμαχίου σε σχέση προς τα όμορα γεωτεμάχια, εντός της οποίας μπορεί να καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των κυρίων των όμορων γεωτεμαχίων ή με κανονισμό από το δικαστήριο, κατά το άρθρο 1020 ΑΚ, η ακριβής θέση τουκοινούορίου των γεωτεμαχίων, η οποία και αποτυπώνεται, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, στο κτηματογραφικό διάγραμμα του άρθρου 14 παρ. 4 και καταχωρίζεται στο Κτηματολόγιο με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο. Εντός της ως άνω "ζώνης κανονισμούορίων",το κτηματογραφικό διάγραμμα του γεωτεμαχίου θεωρείται συμβατό, ως προς το σχήμα και τα όρια του γεωτεμαχίου, προς τα συντασσόμενα με ακριβέστερες μεθόδους τοπογραφικά διαγράμματα. Ως προς τη σύνθεση του δικαστηρίου, όταν συζητείται υπόθεση κανονισμού ορίων κατά το άρθρο 1020 ΑΚ, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 17 παρ. 4 του νόμου αυτού. 2. Εφόσον η τιμή του εμβαδού που αναγράφεται στην προς καταχώριση πράξη και το τοπογραφικό διάγραμμα που επισυνάπτεται σε αυτήν είναι συμβατά, κατά την ανωτέρω έννοια, προς τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στο Κτηματολόγιο, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου καταχωρίζει την πράξη. Σε περίπτωση μη συμβατής, κατά την ανωτέρω έννοια, τιμής του εμβαδού που αναγράφεται στηνπρος καταχώριση πράξη, καθώς επίσης σε περίπτωση μη συμβατού, κατά τηνανωτέρω έννοια, τοπογραφικού διαγράμματος που επισυνάπτεται στην προς καταχώριση πράξη, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικοί Γραφείου αποφασίζει, στοπλαίσιο του διενεργούμενου ελέγχου νομιμότητας, αν μπορεί να καταχωρίσειαπευθείας την πράξη, χωρίς την προηγούμενη διόρθωση, εν όλω ή εν μέρει, της εγγραφής στο Κτηματολόγιο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί αίτηση διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 παρ. 2 του νόμου αυτού. Καλησπέρα. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο καταλαβαίνω ότι μια χαρά μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόκλιση. Και η δικηγόρος ισχυρίζεται ότι π.χ. στο παρακάτω σχήμα αν δεν πάω με κτηματολόγιο θα πρέπει να κάνουμε δγμ.
tetris Δημοσιεύτηκε Tuesday at 05:44 πμ Δημοσιεύτηκε Tuesday at 05:44 πμ Επειδή έχει τύχει και σε δικό μου γεωτεμάχιο, η (δικαστική) αναγνώριση κυριότητας έγινε με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Στο διάγραμμα ανέφερα ότι "για τη σύνταξη του παρόντος διαγράμματος χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου". Διόρθωση γεωμ. στοιχείων μπορεί να γίνει μετά την καταχώριση της δικ. απόφασης. 1
angusmacgyver Δημοσιεύτηκε Tuesday at 12:39 μμ Δημοσιεύτηκε Tuesday at 12:39 μμ 18 ώρες πριν, xritso said: Νόμος 2664/1998 Άρθρο 13α Καλησπέρα. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο καταλαβαίνω ότι μια χαρά μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόκλιση. Και η δικηγόρος ισχυρίζεται ότι π.χ. στο παρακάτω σχήμα αν δεν πάω με κτηματολόγιο θα πρέπει να κάνουμε δγμ. Το 13α έχει ανασταλεί από το μακρινό 2008 (αθάνατο ελληνικό κράτος...). Άσχετα αν εμείς το χρησιμοποιούμε γιατί έτσι είναι το σωστό. Η Δικηγόρος (κρίνοντας τη δική της οπτική) ισχυρίζεται σωστά διότι στην περίπτωση αυτή πας να δημιουργήσεις τίτλο, και επομένως θα πρέπει να συμφωνεί το εμβαδόν του τίτλου με το εμβαδόν που θα ζητήσει να αναγνωριστεί η κυριότητα. Επομένως είτε θα κρατήσεις το ΚΑΕΚ, θα αναγνωριστείς στο ΚΑΕΚ με το εμβαδόν Α, θα δημιουργήσεις τίτλο με το εμβαδόν Α και μετά ξανά δικαστήριο για διόρθωση των ορίων (το οποίο θα είναι πιο δύσκολο καθόσον θα έχεις πρόσφατο τίτλο με εμβαδόν Α), είτε θα διορθώσεις στο σύνολο τώρα, με το πραγματικό σου περίγραμμα και θα τελειώνεις. Δυστυχώς οι νομοθέτες δε μπορούν να σκεφτούν με το δικό μας "πρακτικό" μυαλό... Τέλος, στην εικόνα που μας στέλνεις, καλό είναι να αναγράφεις και ένα εμβαδόν, διότι αν είναι ένα μεγάλο γεωτεμάχιο, οι αποκλίσεις αυτές που βλέπω μπορεί να είναι >2.00 μ., ενώ αν είναι πχ 200 τμ, οι αποκλίσεις που φαίνονται μπορεί να είναι τόσο μικρές (cm) που λες "ας το παντρέψω με το ΚΑΕΚ"
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα