Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα ,

θα ήθελα τα φώτα των πιο έμπειρων στη κατασκευή , για δύο θέματα που με απασχολούν !

το πρώτο είναι , οι μαρμαροποδιές στα παράθυρα , τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από μάρμαρο ? εκτός ότι αισθητικά δεν με ενθουσιάζει πολύ (υποκειμενικό θα μου πείτε) , εκτός ότι τεχνολογικά χρησιμοποιείται από πάντα και πρέπει να πάμε παρακάτω , συνήθως βάζουν και το μάρμαρο μονοκόμματο όπου υπάρχει και το πρόβλημα με τις απώλειες ! Στη φωτογραφία που επισυνάπτω από το περιοδικό Κτίριο (από το site τους βασικά) το μάρμαρο διακόπτεται και μπαίνει ένα κομματάκι dow κάπως σώζεται (?) η κατάσταση ! Αν και νομίζω ότι από το κουτί του ρολού γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά ...! Γιατί λοιπόν χρησιμοποιείται τόσο το μάρμαρο ? είναι η εύκολη λύση ? υπάρχει κάποιος άλλος λόγος ?

η δεύτερη ερώτηση (για να μην ανοίγω και δεύτερο θέμα) είναι για τις υδρορροές . Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια νέα πολυκατοικία , υπάρχει τρόπος να κρυφτεί ο σωλήνας μεταφοράς  του νερού  και να μη φαίνεται στην όψη αυτή η άχαρη κατακόρυφη γραμμή ? σκεφτόμουν μήπως γίνει κάποια εσοχή στην όψη όπου θα τοποθετηθεί ο σωλήνας και μετά θα κρυφτεί με μια ινοσανίδα για να μη φαίνεται αλλά σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για λόγους '' μη επισκεψιμότητας '' ... σε κάποια κτίρια πάντως δεν μπορώ να τις εντοπίσω και προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται ...

 

ευχαριστώ !

π.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)
1 ώρα πριν, lefakos said:

Κανείς βρε παλικάρια??? 

1ον μη βιάζεσαι. ΌπΟτε μπορεί απαντά ο καθένας και αν θεωρεί ότι χρίζει απάντησης κάτι. Επικουρικά αν κάνεις αναζήτηση στο φόρουμ το πιο πιθανό είναι να βρεις σχετικά ερωτήματα και απαντήσεις.

5 ώρες πριν, lefakos said:

Α - ... Γιατί λοιπόν χρησιμοποιείται τόσο το μάρμαρο ?.......

Β- ' ... σε κάποια κτίρια πάντως δεν μπορώ να τις εντοπίσω και προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται ...

....

Α. Μπας και επειδή είναι εδώ και αιώνες ένα απο τα πιο καλά δομικά υλικά που μας δίνει η φύση? (σκληρότητα, αντοχή στον χρόνο, εύπλαστο κλπ κλπ). Αν δεν σε ενθουσιάζει όπως γράφεις υπάρχουν δεκάδες άλλες τεχνικές να αποφασίσεις να σχεδιάσεις και να κάνεις χρήση.

Β. Μια σημαντική πιθανότητα που δεν μπορείς να εντοπίσεις σε υφιστάμενα κτίρια υδρορροές ήταν ότι κάπου δεκαετία του 70 μερικοί επέλεγαν να τις «χώνουν» μέσα στα υποστυλώματα. Λάθος μεγάλο έως και τραγικο. Έχει γίνει όμως, σε μεγάλη έκταση και συχνά πυκνά πρέπει να αντιμετωπίσουμε με παρεμβάσεις για να άρουμε το δομικά προβλήματα και την αντισεισμική ευστάθεια του ακινήτου που προκαλεί.

Μερικά άλλα αν δεν τα βλέπεις και δεν έχει γίνει η άνω κακή τεχνοτροπία είναι ότι στην αρχιτεκτονική μελέτη ο μελετητής μελέτησε τρόπους να μη φανεί χωρίς να κάνει ζημιά.

Υπάρχουν πολλές λύσεις αλλα η κάθε λύση είναι ανα αρχιτεκτονική μελέτη του κάθε κτηρίου. Αρα θα εξαρτηθεί από εσένα και την αρτιότητα και πληρότητα της μελέτης που θα κάνεις.

 

Υ.Γ συντονισμού

Μη απαντάς μόνος σου μόνο και μόνο για να φέρνεις το θέμα σου μπροστά. Διάβασε τους κανόνες τους φόρουμ.

 

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε
16 ώρες πριν, lefakos said:

........Στη φωτογραφία που επισυνάπτω από το περιοδικό Κτίριο (από το site τους βασικά) το μάρμαρο διακόπτεται και μπαίνει ένα κομματάκι dow κάπως σώζεται (?) η κατάσταση ! Αν και νομίζω ότι από το κουτί του ρολού γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά ...! ...........

Επειδή η συγκεκριμένη "λύση" δεν μου γεμίζει και πολύ το μάτι, έχει άραγε εφαρμοστεί κάπου και πώς έχει συμπεριφερθεί στο χρόνο, ή αποτελεί μη εφαρμόσιμη "άσκηση επί χάρτου"? 

Καλό θα είναι να μη μας πιάνει το "ενεργειακό άγχος" γα τόσο μικρά δομικά στοιχεία.  Όσο για το κουτί του ρολού, δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στις σχετικές δημοσιεύσεις για να σου λυθούν οι όποιες απορίες.

Βασική κατασκευαστική αρχή: Αν ένα υλικό (ή τρόπος κατασκευής) αποδεικνύει την αξία του διαχρονικά, δεν έχουμε λόγο να το(ν) αντικαταστήσουμε. 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

καλημέρα tetris και σε ευχαριστώ για την απάντηση ,

δεν θα διαφωνήσω για το ενεργειακό άγχος και κατανοώ το τελευταίο με τη διαχρονικότητα που αναφέρεις , απλά σαν νέος αρχιτέκτονας (μπορεί να κάνω και λάθος) μου φαίνεται λίγο αδιανόητο να ΄επαναπαυόμαστε' σε δοκιμασμένες τεχνικές και να μη προσπαθούμε να το εξελίσσουμε και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω ! και σε αυτό ''ρίχνει λάδι στη φωτιά''  και τα κτίρια που βλέπω στο εξωτερικό στα διάφορα περιοδικά και site .. όπου κατασκευαστικά έχουν πάει ήδη παρακάτω (θα μου πεις αυτό εξαρτάται και προκύπτει από πολλούς παράγοντες) . Δηλαδή , για παράδειγμα σε μια νέα κατοικία , ας πούμε , στο κέντρο της Αθήνας , φαντάζει μονόδρομος η τοιχοποιία πλήρωσης να είναι με το διπλό τούβλο και το dow στη μέση ... άντε έσχατη σκέψη να μπει εξωτερική θερμοπρόσοψη που λίγοι θα το τολμήσουν ... για Ytong δεν συζητάμε ... Σίγουρα για να χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης κάποιος λόγος θα υπάρχει (ένας από αυτούς είναι δοκιμασμένος και δουλεύει κτλ) αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να αλλάξει και ποτέ κάτι ... μόνο αν ο ΚΕΝΑΚ κάνει κάποια αλλαγή ''τέρμα το dow , βάλτε ξυλόμαλλο , φελλό ή δεν ξέρω εγώ τι , 5-10- 20  πόντους κτλ''

επίσης αυτό με τις υδρορροές θα ήθελα κάποια υπόδειξη για το πως μπορούν να κρυφτούν χωρίς να γίνει κάποιο ''δοντάκι΄΄ στην όψη και σε καμία περίπτωση δεν με ενδιαφέρει αυτό που περνάνε μέσα από τα δομικά στοιχεία 

ευχαριστώ πολύ !

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
36 λεπτά πριν, lefakos said:

.... με τις υδρορροές θα ήθελα κάποια υπόδειξη για το πως μπορούν να κρυφτούν ...

Όπως σου είπα είναι ανα αρχιτεκτονική μελέτη κτηρίου και όχι ένα υλικό ή μια τεχνική για όλα.

Δώσε αν θες μια μελέτη σου που σε ενδιαφέρει να σου κάνω φιλικά και συναδερφικά κάποια υπόδειξη τι θα μπορούσε να γίνει. (αν κατεβάσει κάτι καλό η κούτρα μου δηλαδή). Πιθανά μετα η δική σου να κάνει κάτι πιο καλό ή κατάλληλο.

Ενδεικτικά τώρα μου έρχεται κατά νου δυο κτήρια στο κέντρο της Αθήνας που μπορείς να κάνεις μια βόλτα από κοντά να δεις πως το έχουν αντιμετωπίσει. Το καθένα με διαφορετικό τρόπο του ιδίου αρχιτέκτονα όμως (Μάριο Μπότα). *Κεντρικό Κτίριο Εθνική Ασφαλιστική στη Συγγρού, Προσθήκη κατά επέκταση Κτηρίου Εθνική Τράπεζα Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία.

Φυσικά υπάρχουν κι αλλα πχ τσεκ κτήρια του συναδέρφου Τοπάζι…. Χωρίς να έχω κάποιο συγκεκριμένο κατά νου είμαι σίγουρος ότι το φρόντιζε πάντα.

Φυσικά υπάρχει και η τεχνική ότι δεν μπορείς να κρύψεις βγάλτο στο φόρα, ανέδειξε το και κάνε να έχει αισθητικό επηρεασμό πέραν της λειτουργικής του ανάγκης… (Από τα τοπ παραδείγματα σου θυμίζω κτήριο Πομπιτού Παρίσι)

Υπάρχουν αρκετές έτοιμες υδρορροές με έντονο χρωματισμό και ενδιαφέροντα σχήματα στην αρχή και στο τέλος τους… κάνε αναζήτηση θα βρεις εκατοντάδες.

Edited by Didonis
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 6/4/2019 at 10:47 ΠΜ, lefakos said:

...μου φαίνεται λίγο αδιανόητο να ΄επαναπαυόμαστε' σε δοκιμασμένες τεχνικές ....

Και πάλι διαβλέπω κάποιο άγχος...

Μην ξεχνάς ότι η (όποια) καινοτομία προκύπτει από την ανάγκη αντιμετώπισης κάποιου προβλήματος. 

Καθώς επίσης, ότι η μελέτη και η κατασκευή εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, tetris said:

Και πάλι διαβλέπω κάποιο άγχος......

Λογικά ξε αγχώθηκε ο συνάδερφος….

Κάναμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με βάση ένα συγκεκριμένο κτίριο που έχει αναλάβει και η αρχιτεκτονική λύση που έχει κάνει είναι ιδιαίτερα καλή και με χαρακτήρα για το ακίνητο….

Οπότε κάπου θα βρεθεί από τον ίδιο και μερικές καλές λύσεις για διάφορες λεπτομέρειες εφαρμογής.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.