Μετάβαση στο περιεχόμενο

Drone καταγράφει τις ζημιές που υπέστη ο ιστορικός καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων


Engineer

Recommended Posts

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε drone που πέταξε πάνω από τον πληγωμένο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η οροφή του ναού έχει καταστραφεί εντελώς, όπως και μεγάλα τμήματα του οικοδομήματος.

Ο γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού, Φιλίπ Μαρσέ, ένας από τους πρώτους που μπήκαν στην Παναγία των Παρίσων μετά τη φωτιά έκανε λόγο για «εικόνα βομβαρδισμού».

Με πυρετώδη ρυθμό οι έρευνες

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας και εκατοντάδες στελέχη της έχουν προς το παρόν ανακρίνει περισσότερους από τριάντα πολίτες.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα ο καθεδρικός ναός των Παρισίων με ιστορία οκτώμιση αιώνων να παραδοθεί στις φλόγες. Η αρχική εκδοχή ήταν να προκλήθηκε από σπίθα κάποιου μηχανήματος κατά τη διάρκεια εργασιών συγκόλλησης.

Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δείχνει να απομακρύνεται καθώς οι εργασίες στον ναό είχαν σταματήσει μιάμιση ώρα πριν εκδηλωθεί η φωτιά. Οι έρευνες στρέφονται πλέον στους τρεις ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διεκολύνουν τους τεχνίτες να εργάζονται κάτω από το εκατοντάδων τόνων ικρίωμα, με τις πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα.

AP_19107294445350.jpg

disa_252863_149162_type13260-543x600.jpg

Έως 20 χρόνια για την αποκατάσταση του ναού

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Στεφάν Μπερν, γνωστό για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα με είκοσι χρόνια, ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών.

Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

AP_19107292838058.jpg

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια.

notre-dame-drone-exoteriko_252863_149186

Ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές

Από ιδιώτες εκατομμυριούχους μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες, οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.

Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.

AP_19107281425928-600x400.jpg

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας

.AP_19106515477095-1.jpg

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Συγκρίνοντας την αντιμετώπιση της τρέχουσας επικαιρότητας (από όλους μας), δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ

Άραγε, με πόσες ανθρώπινες ζωές ισούνται τα καπνισμένα ερείπια (έστω και μνημείου)?

Μήπως έχουμε χάσει τελείως το μέτρο και τη λογική?

Link to comment
Share on other sites

Ίσως ακουστεί  λίγο κυνικό  φίλε μου,  αλλά είναι ότι η καθημερινή απώλεια ζωών από ατυχήματα  αφορά ανθρώπους, ενώ απώλειες όπως η πύρινη καταστροφή  ενός τέτοιου μνημείου ή π.χ της  βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας  με 400χιλ. χειρόγραφυς τόμους  επιστημοσύνης αφορούν την ανθρωπότητα ολόκληρη κι αυτό κάνει την διαφορά ............

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Πάρτο επιστημονικά: το τι έφταιγε και το πως θα διορθωθεί το ένα πρόβλημα είναι σχετικά εύκολη έρευνα. Το Notre-Dame είναι σπανιότερη περίπτωση και θέλει πιο βαθιά μελέτη.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

επίσης 

 

7 ώρες πριν, Anton_civeng said:

Ίσως ακουστεί  λίγο κυνικό  φίλε μου,  αλλά είναι ότι η καθημερινή απώλεια ζωών από ατυχήματα  αφορά ανθρώπους, ενώ απώλειες όπως η πύρινη καταστροφή  ενός τέτοιου μνημείου ή π.χ της  βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας  με 400χιλ. χειρόγραφυς τόμους  επιστημοσύνης αφορούν την ανθρωπότητα ολόκληρη κι αυτό κάνει την διαφορά ............

μήπως εννοείς ότι η ζωή σου αξίζει λιγότερο από αυτά

να το θέσω και πιο κυνικά

θα προτιμούσες να πεθάνεις προκειμένου να σωθεί ένα μνημείο? 

Link to comment
Share on other sites

Είναι λίγο «αχυράνθρωπος» το επιχείρημά σου. Λίγοι λένε ότι προτιμούν θανάτους από την βλάβη του μνημείου.

Είναι σα να λες «γιατί είδες μια ταινία χθες; θες να σκοτώσεις όσους δεν βοήθησες;»;

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, tetris said:

επίσης 

 

μήπως εννοείς ότι η ζωή σου αξίζει λιγότερο από αυτά

να το θέσω και πιο κυνικά

θα προτιμούσες να πεθάνεις προκειμένου να σωθεί ένα μνημείο? 

Αν μπροστά σε τέτοια "διλλήματα" που θέτεις εμείς κοιτάμε τον εαυτό μας, είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω απ΄ το δάκτυλο μας που κρύβει τον κόσμο,  είναι σαν να βλέπουμε την γλαστρούλα μας από τόσο κοντά που μας κρύβει το δάσος πίσω της.

Η ανθρωπότητα, που είναι η κυρίαρχη και σημαντικότερη οντότητα του πλανήτη, ούτε προχώρησε, ούτε σώθηκε,  ούτε αναδείχθηκε από κάποια Jocelyn και έναν Serge Klur που απλά κατέληξαν να τη βγάζουν με 3 ευρώ την ημέρα όπως μας παρέπεμψες. Το σημαντικό που μένει για την ανθρωπότητα δεν είναι το πως την "βγάζει πέρα" ο κάθε ένας μας,  αλλά  το τι ίσως αφήσει πίσω του για τους υπόλοιπους και τους μελλοντικούς φεύγοντας..........

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.