Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτής δόμησης-υποχρέωση υποβολής δήλωσης Πόθεν έσχες

Recommended Posts

Θα μπορουσε κάποιος καλός συνάδελφος να με κατευθύνει να συμπληρώσω την αρχική μου δήλωση πόθεν έσχες, μου ζητάει "φορέα" κλπ και δεν καταλαβαίνω τι εννοεί, υπάρχει κάτι σε γιουτουμπ βήμα-βήμα, να το κάνουμε, κάπως όπως τη διαδικασία με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια....

ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Edited by Dearangelo

Κάνε ένα ταχύρυθμο με λογιστή... Υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανάλογα τα εισοδήματα σου, της/του συζύγου, καταθέσεις, χρηματιστηριακά κλπ

• 3 months later...

Καλησπέρα,

Όσοι είστε υπόχρεοι σε υποβολή πόθεν έσχες, γνωρίζετε ποιος είναι ο σύνδεσμος για τη "νέα εφαρμογή"? Υποτίθεται πως λήγει η προθεσμία υποβολής, αλλά δε μου επιτρέπει το σύστημα να υποβάλλω δήλωση...

Ευχαριστώ

• 4 months later...

Από την 04.11.2024 οι υποβολές δηλώσεων πόθεν έσχες

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5919 Β/2024   καθορίζει τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) . και τους πίνακες παραμετρικών τιμών, την ημερομηνίας έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, των αναγκαίων διαλειτουργικοτήτων, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό  και λεπτομερειακό θέμα.

Στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Πόθεν Έσχες», που είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση “www.pothen.gr” μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), διεκπεραιώνονται:

α) Η ηλεκτρονική υποβολή αντιγράφων συμβολαιογραφικών εγγράφων  από τους συμβολαιογράφους,

β) η ηλεκτρονική καταχώριση και οριστικοποίηση καταστάσεων υπόχρεων προσώπων από τους αρμόδιους φορείς ή τα όργανα διοίκησης,

γ) η ηλεκτρονική υποβολή Δ.Π.Κ.  από τα υπόχρεα πρόσωπα,

δ) η ηλεκτρονική υποβολή Δ.Ο.Σ.  από τα υπόχρεα πρόσωπα,

ε) η ηλεκτρονική γνωστοποίηση των στοιχείων συζύγων/Μ.Σ.Σ. των υπόχρεων, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους

Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν Έσχες», ορίζεται:

• η 4η Νοεμβρίου 2024 για τις ετήσιες Δ.Π.Κ. έτους 2023,
  • η 18η Νοεμβρίου 2024 για τις ετήσιες Δ.Π.Κ. 2024 και τις αρχικές Δ.Π.Κ. υπόχρεων με απόκτηση ιδιότητας από 28/2/2023 έως 30/9/2024

Σήμερα λένε ότι άνοιξε η εφαρμογή για την δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Είμαι λέει υπόχρεος για το έτος 2023 διότι έκανα άνω των 1000 τμ έλεγχο το 2022.

Έχω μερικές απορίες και αν γνωρίζει κάποιος τον παρακαλώ να μου απαντήσει.

1. Δεν είχα κάνει ποτέ αρχική δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Τώρα τί κάνω; Κάνω και τις δύο ή κάνω και την αρχική;

2. Δεν μου έχει στο αναδυόμενο μενού το έτος 2023 - χρήση 2022

3. ποιος είναι ο φερέας ελέγχου?

4. που μπορώ να βρώ πότε απέκτησα την ιδιότητα του ελεγκτή δόμησης?

Μπες στο πόθεν έσχες όπου υπάρχουν οι πληροφορίες.

(για την υποβολή δηλώσεων από σήμερα αναμένεται να ανοίξει το σύστημα)

Και κάτι κρίσιμο

Από φέτος δήλωση υποβάλει  και η/ο σύζυγος του υπόχρεου .

3 ώρες πριν, kfil said:

Από φέτος δήλωση υποβάλει  και η/ο σύζυγος του υπόχρεου .

Δηλαδή κάνει δική της δήλωση? Γιατί μέχρι τώρα γράφαμε τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου, και όχι μόνο, στην δήλωσή μας....

Edited by Faethon11

Ξεχωριστά θα πρέπει να υποβάλει. Από την έκδοση του Ν. 5026/2023 και έπειτα, για την ακρίβεια.

Υπάρχει και στις συχνές ερωτήσεις (το ερώτημα υπ' αριθ. 3 συγκεκριμένα) :

IMG_9829.jpeg

Edited by JohnnyHoliday
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.