Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα διαφόρων τρόπων δόμησης


 
vagelp

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

x.r.y.s.a στον σεισμό που αναφέρεσαι ήμουν εκεί.

Έπεσαν κτίρια που δεν ήταν σωστά. Είχαν ασυνέχειες σε ορόφους, είχαν υδρορρόες στα υποστυλώματα, ήταν φτιαγμένα από χωμόπλινθους. Καμία σχέση με τα σημερινά (όχι ότι για τα σημερινά βάζω το χέρι μου!)

 

Κάποιος καθηγητής στο συνέδριο τον Νοέμβριο είπε ότι δεν έχουμε αποκτήσει πάνω από 15-20% αυξημένη προστασία από σεισμούς σε σχέση με παλαιότερα κτίρια παρόλο που έχουμε πιο σωστούς κανονισμούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος δόμησης μας - ανοίγματα-τοιχοπληρώσεις-μη κανονικότητες κ.λ.π κ.λ.π

 

Και δεν φταίνε για όλα οι μηχανικοί. Μάλλον έχεις εργαστεί έξω και θα τα βλέπεις τι γίνεται με τους εργοδότες και τους εργολάβους! Δεν είναι δυνατόν και εσύ να τα βάζεις με τους μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Αν αν οσοι εμπλέκονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων τηρούσαν αυτά εδώ

και αν μαζί με τους ιδιοκτήτες δεν έβαζαν την ψωνάρα τους πάνω από την ασφάλεια και αν ορισμένοι

 

άκουγαν τον μηχανικό τους και όχι τον κάθε εμπειροτέχνη-εργολάβο-ξάδερφο-κολλητό-μπάρμπα που λέει ότι γουστάρει πάνω στις δικιές μας υπογραφές και ευθύνες,

 

κατανοούσαν ότι το ακριβό πλακάκι και το υδρομασαζ δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα σε ένα κτίριο ,

 

αντιλαμβανόντουσαν ότι το "έλα μωρέ δεν έχει ανάγκη" είναι βγαλμένο μέσα από τα χειρότερα και πιο επικίνδυνα μπακαλοτέφτερα,

 

είχαν λίγο παραπάνω iq ώστε να καταλάβουν ότι μια κολώνα δεν είναι έπιπλο που το βγάζουμε απο την θέση του γιατί μας ενοχλεί

 

και αν τέλος κάποιοι λίγοι "συνάδελφοι" πατούσαν το ποδάρι τους στα γιαπιά ,

 

τότε τα λουλούδια θα ήταν ελάχιστα.

 

τέλος πάντων , είμαστε πλέον off topic παιδιά

Link to comment
Share on other sites

Ανεξάρτητα με το τι τύπου κατασκευές έχουν αστοχήσει σε πρόσφατους σεισμούς, δύο καθοριστικές παράμετροι στην σεισμική τρωτότητα ενός κτιρίου είναι η διαθέσιμη πλαστιμότητα και η ικανότητα ανακατανομής των αναπτυσσόμενων εσωτερικών δυνάμεων. Κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία δεν έχουν τέτοιες ικανότητες και είναι τα κατ' εξοχήν ευάλωτα σε ισχυρή σεισμική διέγερση. Φυσικά όταν πρόκειται για πέτρινα κτίρια με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης (πάχος μεγαλύτερο των 50 cm) η υπεραντοχή τους αντισταθμίζει την αδυναμία ανάληψης μετελαστικών παραμόρφωσεων. Μία φθηνή και δοκιμασμένη μέθοδος αντισεισμικής θωράκισης απλών κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία είναι η σύμμικτη κατασκευή π.χ. με ξύλινο φέροντα οργανισμό (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυάριθμα παρόμοια κτίρια στην Λευκάδα και η ικανοποιητική τους απόκριση στον ισχυρότατο σεισμό του 2003). Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αναιρούνται οι περιορισμοί στον σχεδιασμό τέτοιων κτιρίων όπως ορθά αναφέρθηκε προηγουμένως.

Τέλος, η μείωση στο κόστος από μία "συμβατική" κατασκευή από ω.σ. σε μία αντίστοιχη από φέρουσα τοιχοποιία είναι ανάξια λόγου (χονδρικά της τάξης του 10 %) καθώς είναι αδιανόητο να πούμε ότι θα αποφύγουμε την κλασσική θεμελίωση από ωπλισμένο σκυρόδεμα.

Link to comment
Share on other sites

@ pluto

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε σε περιοχές σεισμικής ζώνης ΙΙ ίσως να αντενδείκνυνται οι φέρουσες τοιχοποιίες. Εκεί υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Σε ζώνες Ι όμως δεν βλέπω το λόγο να μή γίνονται.

 

Από τη μικρή εμπειρία που έχω η διαφορά δεν είναι 10%. Είναι περισσότερο: 30%-40%.

 

Ως κλασική θεμελίωση από ωπλισμένο σκυρόδεμα τί εννοείς?

 

Σε μία φέρουσα τοιχοποιία θα κάνεις τη θεμελίωση που πρέπει και αυτήν που προκύπτει από τη μελέτη, η οποία (ειρήσθω εν παρόδω) απαιτεί πολύ λιγότερα κυβικά σκυροδέματος.

Αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το θέμα, άρχισα να τραβάω τα μαλλιά μου. Να απαντήσω πρώτα στον

vagelp: Κάνεις σπίτι για να βάλεις μέσα τα παιδιά σου, σωστά; Ακολούθα τον πιό δοκιμασμένο τρόπο που υπάρχει: σκυρόδεμα! Τα μεταλλικά εγώ τα αποκλείω (διότι ένα σπίτι δεν απαιτεί μεγάλα ανοίγματα και μέταλλο), το τριπλό τούβλο δεν το έχω ξανακούσει σαν τρόπο κατασκευής φέρουσας τοιχοποιίας και το σχόλιο περί ytong το αφήνω να περάσει τελείως... Ή μάλλον όχι: τί σημαίνει "είναι πιό ελαφρύ" και το "μπορώ να σηκώσω και άλλο όροφο"; Ποιός το λέει αυτό; Ο φίλος ο μάστορας-εργολάβος που το δικό του το σπίτι μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη γραμμή Μαζινώ; Πλανάται, κάποιος, πλάνην οικτράν αν νομίζει πως το ελαφρύτερο είναι και ασφαλέστερο....

 

Το μόνο το οποίο είναι δοκιμασμένο και το επικροτώ, είναι η λιθοδομή.... Αλλά μήπως και αυτή σκυρόδεμα δεν είναι;;;

 

Τώρα τα περί νέων εναλλακτικών υλικών κτλ, ας μην τα ξεστομίζουμε ελαφρά τη καρδία. Πίσω από το αμερικάνικο και σαξονικό σύστημα οικοδόμησης κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο: αυτό που λένε "handyman". Έχοντας ζήσει σε τέτοια σπίτια για 4 χρόνια, σας λέω πως δεν είναι καλά. Έχω ανοίξει τρύπα σε τοίχο με το χέρι μου.

Το οτι ένα υλικό φαίνεται καλό στο μάτι και χρησιμοποιείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν λέει τίποτα. Συνδυάζεται με την ελληνική τεχνοτροπία; Αν ναι, καλώς. Αν όχι, τί γίνεται; Βέβαια δεν προτείνω να είμαστε δογματικοί στις κατασκευές μας, αλλά να είμαστε ρεαλιστές.

Link to comment
Share on other sites

Για δείτε και τα σπίτια που δεν έπεσαν και μιλήστε λίγο για τους μηχανικούς που υπέγραψαν την κατασκευή τους.

Όπως έχει πει και ο acnt παλιότερα είμαστε καταδικασμένοι να τα βάζουμε με τα στοιχεία της φύσης και να βγαίνουμε αλώβητοι.

Απλά αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής και θεσμοθετημένος έλεγχος και επειδή η κατασκευή κατοικιών έχει ανατεθεί σε αναρμόδιους αυτά τα πράματα θα συμβαίνουν και άρα ας μην κατηγορούμε χωρις λόγο τους μηχανικούς.

Στο θέμα μας τώρα εγώ θα επιμείνω για συμβατική κατασκευή για τους παραπάνω λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Μια μόνο παρατήρηση για το Ytong.

Θεωρώ ότι είναι ένα άριστο υλικό, με πολλά πλεονεκτήματα αλλά με μεγάλο μειονέκτημα τη μικρή του αντοχή σε θλίψη που είναι μόλις 2,50MPa ακριβώς στο όριο του κανονισμού.

Το συστήνω για φέρουσα τοιχοποιία όταν δεν έχουμε πάνω από έναν όροφο (ισόγειο) και όταν χρησιμοποιείται με την δική του κόλλα που είναι ένα βιομηχανικό προϊόν σταθερής υψηλής αντοχής και όχι εργοταξιακή τσιμεντοκονία που είναι για μένα το μεγάλο μείον στις φέρουσες τοιχοποιίες.

Στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν πολλές κεραμοποιίες που να παράγουν οπτόπλινθους ειδικά για φέρουσα τοιχοποιία. Για την ακρίβεια, γνωρίζω μόνο μία, την ΚΕΒΕ, που παράγει οπτόπλινθους με τις οπές κατακόρυφα και όχι οριζόντια, με μεγάλη αντοχή σε θλίψη που φτάνει τα 8MPa, με όλους τους ελέγχους κατά ΕΝ-771, με δόμηση χωρίς τσιμεντοκονία κατά την οριζόντια διεύθυνση αλλά εμπλοκή των τούβλων μεταξύ τους, ένα προϊόν ειδικά για φέρουσα τοιχοποιία. Παλιότερα έβγαζε και η "Φιλίππου" οπτόπλινθους ειδικά για οπλισμένη φέρουσα τοιχοποιία αλλά η εταιρεία έκλεισε.

Δείτε και ΕΔΩ.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Χάρη για την παρατήρηση σου. Τα τούβλα δεν είναι ίδια για την φέρουσα τοιχοποιία, όπως και ο τρόπος κτισίματος.

Για έναν περίεργο λόγο, έχω συνδέσει το ytong με αυθαίρετη δόμηση!! :)

 

Μια άλλη παράμετρος είναι η όδευση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων. Με φέρουσα τοιχοποιία, δεν μπορούμε να αρχίσουμε με τα κομπρεσέρ να σπάμε, όπως κάνουμε με τις τοιχοποιίες πληρώσεως στις συνήθεις κατασκευές. Οδηγούμαστε σε λύση γυψοσανίδας για επικαλύψεις με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος υλικού, βαφών, μηχανικών στερεώσεων των διαφόρων καναλιών, σωληνώσεων κλπ κλπ.

Το βέβαιο είναι οτι ο φίλος μας έχει πολλά να συζητήσει με έναν μηχανικό που θα επιλέξει.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς τα Κ300 κατακόρυφων οπών της ΚΕΒΕ στη Νέα Σάντα του Κιλκίς εννούσα και εγώ για φέρουσα τοιχοποιία (απλά δεν το ανέφερα μήπως θεωρηθεί διαφήμιση).

Θεωρώ ότι είναι ιδανικά με υψηλή θλιπτική αντοχή όπως ακριβώς περιγράφει και ο Χάρης.

 

Μιλώντας με τον Μηχανικό της Εταιρείας πρόσφατα μου ανέφερε ότι η θλιπτική αντοχή από τις εργαστηριακές μετρήσεις προκύπτει να είναι μεγαλύτερη από 8ΜΡα, άσχετα αν προδιαγράφουν ακριβώς την τιμή 8ΜΡα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.