Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλός με διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων


Engineer

Recommended Posts

42489/1824/2019 Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (π.δ. 41/2018, ΦΕΚ 80 Α'/7-5-2018)
(Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (π.δ. 41/2018, ΦΕΚ 80 Α'/7-5-2018)).

Η παρούσα εγκύκλιος διευκρινίζει τις διατάξεις του π.δ. 41/2018 «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων» το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο 80, τεύχος πρώτο, στις 7 Μαΐου 2018.

Ο νέος κανονισμός με ημερομηνία έναρξης ισχύος τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του, ήτοι την 7η Αυγούστου 2018, έρχεται να αντικαταστήσει μετά από τριάντα έτη τον προϊσχύοντα Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων, π.δ. 71/1988, προκειμένου αφ' ενός μεν να εναρμονιστεί το εθνικό θεσμικό πλαίσιο με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα δομικά προϊόντα και τα κατ' εξουσιοδότηση αυτών Πρότυπα, αφ' ετέρου δε να ανταποκρίνεται στις σημερινές σχεδιαστικές, κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των κτιρίων. Στο πλαίσιο της εξασφάλισης αυξημένων επιπέδων ασφάλειας του κοινού, αναθεωρήθηκαν οι απαιτήσεις παθητικής πυροπροστασίας των κτιρίων, εξορθολογίστηκαν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας και εισήχθησαν μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς.

Το σώμα του κανονισμού αναπτύσσεται σε τρία κεφάλαια: το κεφάλαιο Α' που καθορίζει τις γενικές διατάξεις, το κεφάλαιο Β' που καθορίζει τις ειδικές ανά χρήση κτιρίου διατάξεις και το κεφάλαιο Γ' που περιλαμβάνει τις καταργούμενες / μεταβατικές διατάξεις, τις κυρώσεις και τα παραρτήματα. Στις γενικές διατάξεις, οι κατά περίπτωση απαιτήσεις ανά χρήση κτιρίου απεικονίζονται σε συγκεντρωτικούς πίνακες προς διευκόλυνση των μελετητών. Ομοίως, τα παραρτήματα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και αποσκοπούν σε μία πρώτη ενημέρωση των μελετητών για την εξοικείωσή τους με τις νέες έννοιες που εισάγονται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την πυροπροστασία. 

Όλη η εγκύκλιος: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΩΒΤ34653Π8-ΨΜΤ?inline=true


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Για τα αυτονόητα εγκύκλιος... Και θέλουμε να λεγόμαστε Ευρώπη.... Θα μου πεις υπήρξε απαίτηση σύνταξής της γιατι τα ξεφτέρια της πυροβεστικής θεωρούσαν πως έπρεπε να γκρεμίσουμε τα μετά του 88 κτίρια και να τα ξαναφτιάξουμε σύμφωνα με τονκανονισμό του 2018!!!!

 

Λογικό..... για αυτούς!

Link to comment
Share on other sites

στα παθητικά πάντως υπάρχει θέμα.  Αναφέρει το ΠΔ "Στα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού (βλ. Πίνακα 1) και στα οποία είναι αδύνατη η συμμόρφωση με τις τιμές του Πίνακα 5: α) το μέγιστο μήκος οριζόντιας όδευσης μη περιλαμβανομένων τυχόν αδιέξοδων τμημάτων, επιτρέπεται να υπολογίζεται στα 2/3 επί της οριζόμενης τιμής εφόσον όλες οι πόρτες του ορόφου είναι αυτοκλειόμενες και επιπροσθέτως, τοποθετούνται ενδιάμεσες πυράντοχες πόρτες που διαθέτουν διαφανή υαλοπίνακα (visionpanel), με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 30 min, ανά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν το ήμισυ των τιμών του Πίνακα 5 (Σχήμα 7)...". αναφέρει η εγκύκλιος 1 "Στην περίπτωση κτιρίων μελετημένων με το π.δ. 71/88 στα οποία συντάσσεται μελέτη πυροπροστασίας με το π.δ. 41/18, η απαίτηση ή μη τοποθέτησης ενδιάμεσης πυράντοχης πόρτας με διαφανή υαλοπίνακα προκύπτει όταν τα 2/3 της πραγματικής απροστάτευτης απόστασης της αρχικής μελέτης υπερβαίνουν την οριζόμενη τιμή του πίνακα 5. Εφόσον απαιτείται η τοποθέτηση ενδιάμεσων θυρών, τότε το μήκος που ελέγχεται από το πιο απομακρυσμένο σημείο μέχρι την πρώτη ενδιάμεση θύρα, καθώς και τα επόμενα μήκη μεταξύ των ενδιάμεσων θυρών μέχρι και την έξοδο κινδύνου υπολογίζονται στο ήμισυ της οριζόμενης τιμής του πίνακα 5.".

Αναφέρει το ΠΔ: "Όροφος εκκένωσης: Ο όροφος του κτιρίου που περιλαμβάνει τελικές εξόδους οι οποίες οδηγούν σε ασφαλή υπαίθριο χώρο. Για τις ανάγκες του παρόντος κανονισμού, θεωρείται ότι κάθε αυτοτελές κτίριο διαθέτει έναν μόνο όροφο εκκένωσης, ο οποίος ορίζεται σαφώς στη μελέτη πυροπροστασίας ακόμα και στην περίπτωση που
λόγω μορφολογίας του εδάφους είναι δυνατή η εκκένωση ορόφων του σε περισσότερα του ενός επίπεδα", αναφέρει η εγκύκλιος "Στην περίπτωση κτιρίων με περισσότερους του ενός ορόφους, στα οποία οι όροφοι είναι διαχωρισμένοι και εκκενώνονται οριζόντια σε διαφορετικό επίπεδο εκκένωσης λόγω κλίσης εδάφους, οι όροφοι αυτοί μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα για την εφαρμογή των ορίων πυροδιαμερισματοποίησης και λοιπών απαιτήσεων του κανονισμού, πλην του δείκτη πυραντίστασης των κρίσιμων φερόντων δομικών στοιχείων τα οποία θα έχουν τον δείκτη που αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος του κτιρίου. Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων αυτών, μέσω πυροπροστατευμένων κλιμακοστασίων, όμως θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός εξόδων κινδύνου – τελικών εξόδων στον εκάστοτε όροφο εκκένωσης". Προφανώς το ΠΔ είναι ισχυρότερο της εγκυκλίου, αλλά άμα η εγκύκλιος λέει άλλα (κ πιο λογικά από το ΠΔ), δεν είναι και το καλύτερο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.