Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπόνηση στατικής μελέτης από νέο μηχανικό


 
NikMetal

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

ως νέος μηχανικός ανέλαβα την πρώτη μου στατική μελέτη. Όντας οργανωμένος, έχω αγοράσει ένα πρόγραμμα για στατικά, έχω μάθει σχετικά να το δουλεύω (με ήδη υπάρχουσες μελέτες κτλ), έχω κάνει κάποια ραντεβού με τον συνάδελφο αρχιτέκτονα για τα σχέδια κ.ο.κ.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: 
Αρκεί η προσομοίωση του φορέα με το χ στατικό πρόγραμμα για την κατάθεση των στατικών της μελέτης ανέγερσης; Θεωρητικά το πρόγραμμα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε θέματα ελέγχου επάρκειας διατομών, αγκυρώσεων κτλ. Δηλαδή αφού εξάγω τα σχέδια από το πρόγραμμα είμαι έτοιμος;

Αν όχι, που φαντάζομαι θα πρέπει σαν μηχανικός να κάνω κάποιους ελέγχους(?)/τροποποιήσεις, ποιοι είναι αυτοί; 

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, NikMetal said:

Δηλαδή αφού εξάγω τα σχέδια από το πρόγραμμα είμαι έτοιμος;

Φιλικά, προφανώς και ΟΧΙ.

Δεν θα διαβάσεις τους υπολογισμούς στο τεύχος του προγράμματος; Δεν θα επαληθεύσεις το μοντέλο; Δεν θα διασταυρώσεις τους υπολογισμούς του προγράμματος με το χέρι - τι ελέγχει; τι παραμέτρους χρησιμοποιεί; είναι βάση του κανονισμού; Πως μπορείς αλλιώς να ξέρεις ότι αυτά που σου βγάζει το πρόγραμμα είναι σωστά και να το εμπιστευθείς;;  

Η διαδικασία που ακολουθώ στα στατικά: FEM => επαλήθευση στο χέρι => design στο χέρι => ανεξάρτητο έλεγχο.

Ως μηχανικός θα πρέπει να μπορείς αφού κάνεις τα παραπάνω, να βρεις τις τροποποιήσεις και ελέγχους που δεν κάνει το πρόγραμμα και θα πρέπει να κάνεις εσύ. Καλό είναι αφού είναι η πρώτη σου (και δεύτερη και τρίτη) να τη δει και κάποιος έμπειρος μηχανικός. Δεν είναι κακό. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα παραπάνω, αλλά νομίζω πως το ζητούμενο του θέματος είναι το πώς υλοποιούνται στην πράξη αυτοί έλεγχοι-παρεμβάσεις και επίσης το αν και πώς πρέπει να αποτυπώνονται στο τεύχος στατικών.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, georgios_m said:

πώς υλοποιούνται στην πράξη αυτοί έλεγχοι-παρεμβάσεις και επίσης το αν και πώς πρέπει να αποτυπώνονται στο τεύχος στατικών.

Παίρνεις χαρτί και μολύβι και αρχίζεις να κάνεις πράξεις. Εναλλακτικά και excel. Έπειτα, τους υπολογισμούς σου τους κοτσάρεις στο τεύχος. 

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Earl said:

Παίρνεις χαρτί και μολύβι και αρχίζεις να κάνεις πράξεις. Εναλλακτικά και excel. Έπειτα, τους υπολογισμούς σου τους κοτσάρεις στο τεύχος. 

Δεν εννοούσε με ποιό μέσο θα γίνουν οι πράξεις αλλά ποιές πράξεις πρέπει να γίνουν..

 

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, georgios_m said:

Δεν εννοούσε με ποιό μέσο θα γίνουν οι πράξεις αλλά ποιές πράξεις πρέπει να γίνουν.

Εσύ ποιες προτείνεις; 

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατόν νέος μηχανικός να εκπονήσει μελέτη χωρίς καθοδήγηση? Χωρίς κάποιον εμπειρο μηχανικό να την ελέγξει μετα? Μου φαίνεται αδιανόητο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

φιλε Nikmetal όλα τα παραπανω σχόλια ειναι πολύ σημαντικά. Αν δεν έχεις κάποιον εμπειρο στατικό να σε καθοδηγησει καθόλη την διάρκεια της μελέτης (που συστήνεται ανεπιφύλακτα) θα πρέπει την πρώτη (και δευτερη και τριτη φορα) να κάνεις πολλές (ή όλες) τις επαληθέυσεις και με το χέρι. Αυτό αν πρόκεται για ένα απλό μονόροφο/διόροφο σκυροδέματος ή μεταλλικό. Για πολυόροφα κτίρια κατά την γνώμη μου είναι μονόδρομος να έχεις καθοδήγηση/βοήθεια!!

Το κάθε πρόγραμμα είναι εργαλείο, ότι δεδομένα του βάζεις τέτοια αποτελέσματα θα σου βγάλει. Τα συγχρονα λογισμικά έχουν άπειρους αυτοματισμούς με αντίστοιχες "παραδοχές" θεωρήσεις για τις διάφορες παραμέτρους! Εγώ προσωπικά ακόμα και μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας δεν χρησιμοποίησα ποτέ τους αυτοματισμούς αλλά πάντα έλεγχα ένα-ένα όλα τα δοκάρια, όλα τα υποστυλώματα (διαγράμματα, σίδερα). Κι αυτό γιατί όποτε δοκίμαζα "αυτοματισμούς" τραβούσα τα μαλλιά μου από το "τι βγάζει το πρόγραμμα"....Εκτός του ότι μπορεί να σου εκτινάξει τον προυπολογισμό ("υπέρ της ασφάλειας") πάλι δεν είσαι σίγουρος ότι έχεις σωστό σχεδιασμό...

Το δυσκολότερο ίσως κομμάτι είναι να σκεφτείς και να μοντελοποιήσεις αντίστοιχα ένα σωστό φορέα (χωρίς κοντά, χωρίς φυτευτά, κανονικά όσο γίνεται κλπ) 

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, Earl said:

Εσύ ποιες προτείνεις; 

Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Με προβλημάτισαν οι χαρακτηριστικές φράσεις: "εκτυπώνω και είμαι έτοιμος;" δηλαδή "όντας οργανωμένος" και φροντίζοντας να αγοράσω ένα καλό πρόγραμμα κάλυψα τυχόν πράγματα που δεν ξέρω και είμαι έτοιμος για μαζική έκδοση μελετών;

Προτείνω λοιπόν ότι όποιος έχει τέτοιες απορίες, μάλλον πρέπει να διαβάσει από την αρχή τη στατική και το μπετόν, τους κανονισμούς, τα εγχειρίδια των λογισμικών και τις προδιαγραφές των στατικών μελετών, καλύπτοντας τα κενά που αφήνει το εκπαιδευτικό σύστημα, ιδίως στο κομμάτι της σύνδεσης των επί μέρους γνώσεων σε πραγματική κατασκευή.

Και αντιστρέφοντας το ερώτημα του μπάνσκο: είναι δυνατόν μια επιστημονική πλέον διαδικασία να μην είναι κωδικοποιημένη και να χρειάζεται η γνώμη ενός "έμπειρου" φίλου για να πιστέψεις ότι την έμαθες σωστά στο πανεπιστήμιο; Και ποιός πιστοποιεί την εμπειρία του; Είναι δυνατόν μια επιστήμη να μαθαίνεται από στόμα σε στόμα και όχι μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες;

Φυσικά δε μέμφομαι το νέο συνάδελφο αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα που σου δίνει πτυχίο χωρίς συνήθως να σε έχει φτάσει στο σημείο να τρέξεις μια μελέτη στον υπολογιστή, να εκτυπώσεις αποτελέσματα και να τα συζητήσεις με κάποιο καθηγητή (που είναι πιστοποιημένος και πληρώνεται για να το κάνει), να τη φέρετε στη μορφή τεύχους, και το κυριότερο να τη δείτε και να σκυροδετείται..

Edited by georgios_m
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.