Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πως ο συνδυασμός παραγόντων μπορεί να αποφέρει τα έσοδα που θα σώσουν την επιχείρηση.

H πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ κερδίζε έδαφος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από την δίοικηση, με αποτέλεσμα και τα έσοδα από τιτλοποίηση των απαιτήσεων που προσδοκά η τωρινή δόικηση της ΔΕΗ, σαν βασικό εργαλείο βελτίωσης της ρευστότητας να απέχει από τους στόχους και να περιορίζεται στα 200-250 εκατ ευρώ.
Σχετικό δημοσίευμα του bankingnews.gr έκανε λόγο για την προειδοποίηση της Deutsche Bank με σημαντική πτώση της εισπραξιμότητας στο 50% από 85%.

Για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, EDF και Edison εκδηλώνουν ενδιαφέρον ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει πως θα τοποθετηθούν και οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες, ειδικά ο Μυτιληναίος που είναι και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Περιστέρης έχει ήδη κάνει κουβέντες με την EDF.

Το δεδομένο είναι ότι πακέτα λιγνιτικών με υδροηλεκτρικές θα αποφέρουν έσοδα στην ΔΕΗ που εκτιμώνται στα 600 - 700 εκατ ευρώ, δεν θα χρειασθεί να υπάρξουν μεγάλες απώλειες περιουσιακών στοιχείων, καθώς ήδη οι λιγντικές από μόνες τους και η υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ στα 73,90% τον Μάιο από τα ΝΟΜΕ, θα απαιτήσουν λελογισμένες κινήσεις για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50% του στόχου που έχει τεθεί από το Μνημόνιο Γ.

Παράλληλα η ΔΕΗ θα απαλλαγεί και από τα ΝΟΜΕ που της κοστίζουν 250 εκατ σε ετήσια βάση και έτσι αν λάβει και τα 200 εκατ από τα ΥΚΩ του 2011, τότε θα έχει μια ωφέλεια που θα ξεπεράσει αθροιστικά το 1 δισ ευρώ.

Mέσα στην προσεχή εβδομάδα πάντως θα υπάρξει σύσκεψη με τις τράπεζες.

Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου

Συμπερασματικά πώληση πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών θα αποφέρουν στην ΔΕΗ κοντά στα 700 εκατ.
Αυτό θα αναδιατάξει τον επειχειρηματικο χάρτη καθώς ευρωπαϊκές εταιρίες θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά και θα πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις των μεγάλων Ελλήνων παικτών.

Είναι βέβαιο ότι η ELPEDISON θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με την EDISON σε βασικό ρόλο.

Παράλληλα σίγουρα θα υπάρξουν και έσοδα από την τιτλοποίηση ανεξάρτητα αν αυτά δεν πιάσουν τους στόχους της σημερινής δίοικησης, που μπορούν να προσεγγίσουν τα 300 εκατ ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα ΥΚΩ, τότε μπορεί η ΔΕΗ να προσδοκά σε μια ενίσιχυση της τάξης του 1,2 δισ ευρώ με απαλλαγή σε ετήσια βάση από τις ζημίες των 250 εκατ ευρώ που της δημιουργούν τα ΝΟΜΕ, που τελειώνουν εφόσον τα μερίδιά της υποχωρήσουν στο 50%

Τελευταίο και μείζον πρόβλημα η Πτολεμαϊδα 5 για την οποία τρέχει δάνειο προς τους Γερμανούς και είναι μια ημιτελής επένδυση που με τα σημερινα δεδομένα θα επιφέρει ζημίες.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις μέσω των ΑΔΙ με την Κομισιόν, διαφορετικά μια ακόμα πληγή θα παραμένει ανοιχτή για την ΔΕΗ.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται προς το παρόν τουλάχιστον να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr


View full είδηση

Δημοσιεύτηκε

Καταφέραμε να χρεοκοπήσει μονοπώλιο ενέργειας. Μόνο εδώ και στη Βενεζουέλα τέτοιες επιτυχίες...

Δημοσιεύτηκε

Όπως είχε σωστά επισημάνει κάποιος:

- για ποιο λόγο να επενδύσει ιδιώτης σε ζημιογόνα επένδυση;

Η απάντηση είναι προφανής: Οι ιδιώτες επενδύουν μόνο σε ότι είναι κερδοφόρο. Όσο το δημόσιο ιδιωτικοποιεί τις κερδοφόρες δραστηριότητες, τόσο θα αυξάνει η ύφεση.

Δημοσιεύτηκε

Ναι προφανώς και κανείς δεν θα κάνει επένδυση σε μια ζημιογόνο επιχείρηση.. Όμως πέρα από τα φαντάσματα για συνωμοσίες πίσω από την πώληση κάποιας δημόσιας επιχείρησης ας σκεφθούμε το πως μπορεί να γίνει κερδοφόρα από άποψη διαχείρισης και λειτουργίας.. Προφανώς ο όποιος ιδιώτης για να επενδύσει θα έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και την κερδοφορία.. που τις περισσότερες φορές αποδίδει.. Οπότε αφού ο ιδιώτης μπορεί, το δημόσιο γιατί όχι; (ρητορικό το ερώτημα..)

Δημοσιεύτηκε

Το Ελληνικό δημόσιο κατάφερε και έκανε ένα ενεργειακό μονοπώλιο να φαληρισει. Άρα η λύση δεν είναι το δημόσιο προφανώς αλλά ο ιδιώτης.

Δημοσιεύτηκε

Η λογική των άκρων (πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι) ούτε εξηγεί το γιατί, ούτε δίνει σοβαρές λύσεις.

Κι επί πλέον, πώς διασφαλίζεται ότι ο ιδιώτης δεν θα φαλιρίσει? Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση enron (μια εκ των πολλών)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο ιδιώτης δε θα φαληρισει το ίδιο εύκολα επειδή θα κάνει τα πάντα για να μην φαληρισει πχ δε θα είναι η εταιρία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας κ θα αγοράζει με εκατομμύρια εταιρίες φούσκες στα Σκόπια για να κάνει κομματικές χάρες. Ούτε θα ανέχεται φωτοπουλους να απαιτούν εκατομμύρια για να κάνουν διακοπουλες.

 

Μην ξεκινήσω με τις λάθος αποφάσεις για τους παραπάνω λογους που από πρωτοπορα στις ΑΠΕ έγινε μουτζουρης.

Edited by stayros
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ας την πουλήσουν/χαρίσουν σε ιδιώτη, να βάλει την κιλοβατώρα 0.5€+ΦΠΑ παντού και flat και τέλος.
Αλλος ιδιώτης να αναλάβει να μαζεύει τα διάφορα και χωρίς τέλος τέλη για Δήμους, ερτ κλπ, να κάνει και δουλειές δεδδηε.

Edited by AMHxaNos
Δημοσιεύτηκε
7 ώρες πριν, VirusX2 said:

Οπότε αφού ο ιδιώτης μπορεί, το δημόσιο γιατί όχι; (ρητορικό το ερώτημα..)

Το δημόσιο δεν θέλει και ούτε ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των φορέων αφού υπάρχουν οι φόροι των πολιτών για να πληρώνουν το μισθολογικό κόστος, σε όλα τα υπόλοιπα, απλά περιμένουμε μέχρι να μπει το αγγούρι εκεί το πρέπει και μετά αρχίζουμε τις κλάψες τις γκρίνιες και τα κλασσικά. Η ΔΕΗ έχει τελειώσει για το δημόσιο έτσι όπως τα κατάφεραν.

Δημοσιεύτηκε
3 ώρες πριν, tetris said:

Η λογική των άκρων (πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι) ούτε εξηγεί το γιατί, ούτε δίνει σοβαρές λύσεις.

Κι επί πλέον, πώς διασφαλίζεται ότι ο ιδιώτης δεν θα φαλιρίσει? Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση enron (μια εκ των πολλών)

Οι σοβαρές λύσεις απαιτούν και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να βρεθούν σε θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει και το πρακτικό επίπεδο, πέρα από αυτά πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και από τους αρμοδίους. Αυτή την στιγμή, ούτε χρόνος υπάρχει πιστεύω, ούτε προσπάθεια θέλουμε να καταβάλουμε και έστω κι αν βρεθούν οι λύσεις υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα της Ελλάδας στο κομμάτι της εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη. Πόσες και πόσες φορές αδυνατούμε σε αυτό το θέμα.

Για το πως διασφαλίζεται ο ιδιώτης, δεν διασφαλίζεται 100%, αλλά πριν αγοράσει μια επιχείρηση εκπονεί ένα πλάνο και κοιτάει αν συμφέρει η επένδυση/αγορά κοκ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.