Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ανοίγω αυτό το θέμα για να διατυπώσουν όσοι θέλουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον".

Μετά από την εμπειρία μου από τα ΕΚΟ Ι και ΕΚΟ ΙΙ και ΕΚΟ ΙΙβ, θα ήθελα να προτείνω τα εξής, που κατά την γνώμη μου θα βελτιώσουν το πρόγραμμα :

Κατ' αρχάς η πρώτη και κύρια αιτία για το 90%  των προβλημάτων είναι η περιορισμένη χρηματοδότηση. Σχεδόν όλα τα προβλήματα θα λύνονταν αν εξαγγέλλονταν πρόγραμμα π.χ. για 300.000 - 500.000 κατοικίες αντί για 50.000 (ΕΚΟ ΙΙ) ή 25.000 (ΕΚΟ ΙΙβ). Δεν θα υπήρχε συνωστισμός, θα είχε έννοια η χρονική προτεραιότητα και θα εκμηδενίζονταν το αίσθημα της αδικίας. Αλλά επειδή δυστυχώς περιγράφω ουτοπικές καταστάσεις ας πάμε παρακάτω στα πιο πρακτικά και εφικτά. Προτείνω λοιπόν :

Α) Κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και εισαγωγή αδιάβλητων κριτηρίων όπως π.χ παλαιότητα κτηρίου, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια κλπ. Το κριτήριο της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας είναι και αυτό συζητήσιμο αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα όπως π.χ. : α. Ενέχει κοινωνική αδικία με την έννοια ότι πριμοδοτείται ο εκτελών περισσότερες παρεμβάσεις, άρα τελικά αδικείται ο οικονομικά ασθενέστερος. β. Υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις και εξευτελισμό του κλάδου μας με ΠΕΑ "ξεχειλωμένα" από κάποιους ¨καλούς" συναδέλφους. 

Β) Αν για κάποιους λόγους δεν είναι εφικτή η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας, να γίνουν τα παρακάτω :

1. Κατανομή των κονδυλίων ανά περιφέρεια με κριτήρια όχι μόνο τον πληθυσμό αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Π.χ. η Δυτική Μακεδονία ή η Ήπειρος έχουν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για ένταξη στο πρόγραμμα από την Κρήτη ή τα νησιά του Ιονίου λόγω δυσμενέστερων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και μεγαλύτερων επιδοτήσεων λόγω μικρότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος.

2. Υποβολή αιτήσεων μία περιφέρεια/ημέρα με έναρξη από τις μικρότερες και με κυκλική εναλλαγή ανά φάση του προγράμματος. Στις πολύ μεγάλες περιφέρειες ας δοθούν περισσότερες μέρες και οι πολύ μικρές ας μπουν και δύο ή τρεις μαζί. Στο τέλος του κύκλου να  μεταφέρονται τυχόν αδιάθετες πιστώσεις αναλογικά σε περιφέρειες όπου δεν έχει καλυφθεί η ζήτηση και να είναι ανοικτό το σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα για όλες τις περιφέρειες ούτως ώστε να συμπληρωθούν/διορθωθούν  αιτήσεις.

3. Άνοιγμα του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) δέκα μέρες πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων για εξοικείωση των ενδιαφερομένων και καλύτερη προετοιμασία των φακέλλων. 

4. Σε περίπτωση που κατά την υποβολή των αιτήσεων "κολλήσει" το σύστημα, να διακόπτεται έγκαιρα η διαδικασία με άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την ώρα/ημέρα επανέναρξης, με ταυτόχρονη μετακύλιση και των επόμενων ημερομηνιών. Είναι απάνθρωπο και εξευτελιστικό να περιμένουμε επί ώρες πότε θα "ξεκολλήσει" το σύστημα με τον φόβο ότι αν δεν είμαστε εκεί δεν θα προλάβουμε.

5. Θα πρέπει να θεωρούνται καταγραμμένοι στο σύστημα μόνο όσοι φθάνουν στην κατάσταση 4 (Αίτηση οριστικά υποβληθείσα). Στο ΕΚΟ ΙΙα, πολλοί έφθασαν στην κατάσταση 3 και χωρίς να υποβάλλουν ΠΕΑ, σαν επιλαχόντες τελικά,  μπόρεσαν να συμπληρώσουν την αίτησή τους εκ των υστέρων αφού είχαν ήδη καταγραφεί στο σύστημα. Πρέπει δηλαδή να έχει ανεβεί και το ΠΕΑ και οι παρεμβάσεις. Έτσι το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο γιατί πριμοδοτούνται όσοι έχουν προετοιμαστεί καλύτερα και έχουν πλήρη τον φάκελλο. Δεν χάνουν την θέση τους από κάποιον 'έξυπνο" που έχει ελλιπή φάκελλο και ανεβάζει εκ των υστέρων το ΠΕΑ, ενώ εν τω μεταξύ έχει κερδίσει και χρόνο και έχει ανεβάσει και άλλες ελλιπείς αιτήσεις. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ένας επιπλέον όρος : Η ημερομηνία του ΠΕΑ να μην είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

6. Επανδρωμένο help-desk και σωστά ενημερωμένο και όχι άλλα αντ'άλλων.

Γ) Θα βοηθούσε πάρα πολύ αν ΑΜΕΣΩΣ μετά το πέρας της ή ακόμα καλύτερα κατά την διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων του ΕΚΟ ΙΙβ, εξαγγέλλονταν η ημερομηνία έναρξης του ΕΚΟ ΙΙγ ή ΕΚΟ ΙΙΙ ή όπως αλλιώς ονομασθεί.

Αλλά μάλλον άρχισα να μπαίνω πάλι σε ουτοπικά μονοπάτια, οπότε σταματάω εδώ και προτείνω σε όποιον θέλει να συμπληρώσει όποιες προτάσεις νομίζει ότι θα βοηθούσαν προς την βελτίωση του προγράμματος.

Ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος ευσυνείδητος αρμόδιος να τις διαβάσει και ίσως φιλοτιμηθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία μας. 

Edited by nick_61
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

- Να φαίνονται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα τα διαθέσιμα κεφάλαια που απομένουν. Τεχνικά είναι πανεύκολο να γίνει μιας και ο προυπολογισμός είναι δεδομένος και το ποσό που δεσμεύεται από κάθε αίτηση είναι επίσης γνωστό.Τουλάχιστον να υπάρχει μια εικόνα του πότε θα κλείσει η περιφέρεια που υποβάλλουμε τις αιτήσεις για να ορίσουμε κάπως τις προτεραιότητές μας.

- Να δίνεται η δυνατότητα για συνέχιση των αιτήσεων ακόμη και μετά την κάλυψη του προυπολογισμού με αριθμό επιλαχόντων. Το σύστημα θα μπορούσε να μείνει για 10 ημέρες π.χ. ακόμη ανοικτό σε κάθε περιφέρεια ασχέτως προυπολογισμού.

Έτσι θα είμαστε και τυπικά καλυμμένοι απέναντι στους ιδιοκτήτες ότι κάναμε σωστά τη δουλειά μας και ότι ο φάκελός τους ήταν πλήρης και υποβλήθηκε λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, άσχετα εάν έφτασαν ή όχι τα χρήματα της επιδότησης. Η δεξαμενή των επιλαχόντων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διότι όπως και στο ΕΚΟ ΙΙ-a υπήρξαν και ορισμένοι που τελικά δεν προχώρησαν σε εργασίες και το κονδύλι τους έμεινε ανεκμετάλλευτο.

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε

- Κατάργηση της ένταξης με την σειρά προτεραιότητας.

- Χρονικός περιορισμός για την κατάθεση των αιτήσεων, π.χ. 10 ημέρες για κάθε περιφέρεια.

- Μοριοδότηση με την ενεργειακή κατηγορία και το εισόδημα. 

-

Δημοσιεύτηκε

- Οι παρεμβάσεις να υποβάλλονται από έτοιμο πρότυπο xml με upload και όχι "χειρόγραφα" γραμμή γραμμή στο σύστημα. Και κερδίζουμε χρόνο και απασχολούμε λιγότερη ώρα την πλατφόρμα.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλό μεσημέρι σε όλους. Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (κατά τον προσδιορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ως προς το κόστος -δε γνωρίζω αν εννοούν κόστος τοποθέτησης ή κόστος λειτουργίας) και για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αύξηση των κτιρίων μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης. Εδώ η περίληψη της διακήρυξης και συνημμένα όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού.
Πιστεύω πως είναι μια καλή ευκαιρία να διευκρινιστούν πολλά θέματα από τη μελέτη που θα προκύψει, όπως για την προσθήκη επιλέξιμων παρεμβάσεων (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες) όσο και για τη θεσμοθέτηση ετήσιου ποσού στον προϋπολογισμό για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων -κατοικιών και μη. 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΑΔΑΜ.pdf Διακήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού_Υποέργο 9_ΑΔΑΜ.pdf espd-request-v2_signed.pdf espd-request-v2.xml

Edited by dryianni
Σφάλμα στο 2ο link

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.