Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μία μικρή διευκρίνιση, προς άρση παρεξηγήσεων.

FCU (fan coil unit) είναι το εσωτερικό μηχάνημα των αποκαλούμενων "air-condition" (split units), FCU είναι και τα εσωτερικά μηχανήματα των Α.Θ. αέρα-νερού.

Η μόνη τους διαφορά είναι ότι στα πρώτα κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους φρέον, ενώ στα δεύτερα νερό.

Σε εμφάνιση και απόδοση δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους, και βέβαια υπάρχουν δαπέδου, τοίχου και οροφής και στις δύο περιπτώσεις.

Επιλέγουμε σε κάθε περίπτωση ότι μας εξυπηρετεί καλύτερα, αναλόγως του χώρου μας.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@antloukidis Εδώ στο 6. μήπως γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται; Πρέπει να πρόκειται (εικάζω) περί τελευταίας, άγνωστης σε εμάς, τεχνολογίας..

Edited by Directionless
Δημοσιεύτηκε (edited)

Χμμμ....Funk Oil ε ???

Καλόοοοο!!!

Δες την υπογραφή μου   :-D :-D  :-D

Edited by antloukidis
  • 4 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 5/10/2019 at 10:01 ΠΜ, antloukidis said:

1. Συνήθως η επιλογή του FCU γίνεται με βάση την απόδοσή στη δεύτερη ταχύτητα και όχι στην μέγιστη (τρίτη).

2. Όλα εξαρτώνται από τη θέση εγκατάστασης στο συγκεκριμένο δικό σου χώρο

3. Ερώτημα που μπορούμε να μιλάμε ΄για ώρες και να γράφουμε τόμους

Σε γενικές γραμμές ένα FCU θερμαίνει με το ρεύμα αέρα που δημιουργεί ο ανεμιστήρας του. Ο ζεστός αέρας, επειδή ανεβαίνει μόνος του προς τα πάνω, πρέπει απαραίτητα να κατευθύνεται από το FCU προς τα κάτω, όμως πρέπει να μην κάθονται άτομα από κάτω γιατί θα τα ενοχλεί το ρεύμα αέρα. 

Άρα το Α & Ω είναι τι FCU (τοίχου ή δαπέδου ή οροφής) μπορούμε να βάλουμε στις υπάρχουσες αναμονές ώστε να πετύχουμε τα πιό πάνω.

Η θέρμανση με το FCU είναι χωρίς καθυστέρηση - ξεκινάει μόλις έρθη ζεστό νερό, και σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λειτουργία του. Αν ο χώρος ζεστάθηκε ή όχι και πόση ώρα θα παραμείνει ζεστός εξαρτάται από την ποιότητα μόνωσής του, από την διάρκεια λειτουργίας της θέρμανσης κλπ.

Ο αναπόφευκτος θόρυβος (σχετικά μικρός) από ένα FCU, εξαρτάται από την ταχύτητα που επιλέγουμε (προτιμάμε μικρή ή μεσαία)  αλλά εξαρτάται πολύ από την ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία του κατασκευαστή.

Ένα πλεονέκτημα του FCU είναι ότι απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία νερού από ότι τα ΘΣ, άρα μπορούμε να επιτύχουμε οικονομικότερη λειτουργία ή λειτουργία θέρμανσης για μεγαλύτερο χρόνο με ίδιο κόστος (αν φυσικά έχουμε παντού FCU και μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία νερού) 

Τα περισσότερα funcoil δίνουν απόδοση στην ψύξη σε κάθε σκάλα για 27/19 (ξηρός και υγρός βολβός αντίστοιχα) ,οι πραγματικες επιθυμητές συνθήκες λειτουργίας του χώρου όμως μπορούν να είναι κάτω από 24 ο ξηρός και γύρω στα 16 ο υγρός,το ψυκτικο φορτίο του χώρου είναι διαφορετικό στις δύο περιπτώσεις κι όταν το funcoil κληθεί να λειτουργήσει με μικρότερο ξηρό ΔΤ από το ονομαστικό (μιας και η προσαγωγή παραμένει σταθερή υποτίθεται) θα αποδόσει πιο λίγο,το θέμα είναι πόσο πιο λίγο θα αποδόσει ώστε να υπερδιαστασιολογηθεί κατάλληλα όπως κάνεις αντίστοιχα με τα πάνελ για χαμηλές θερμοκρασίες στη θέρμανση;

Τα ίδια ισχύουν και στη θέρμανση μου λεει πχ 2μιση κιλοβάτ για 20 DB ενώ εγώ μπορεί να θέλω να πιάνει 23 το δωμάτιο και να έχω υπολογίσει θερμικές απώλειες για τόσο.

Επίσης οι κατασκευαστες σου δίνουν πινακάκι για ενδιάμεσες αποδόσεις με διαφορετικές θερμοκρασίες προσαγωγής νερού αλλά τι κάνεις αν η επιθυνητή θερμοκρασία βρίσκεται ανάμεσα πχ αν έχω μονάδα προσρόφησης η οποία δε δίνει ούτε 7 ούτε 12 αλλά δίνει 10,το πας με γραμμική παρεμβολή;

Edited by Τάσος Κυριακόπουλος
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν είμαστε μαθηματικοί να ψάχνουμε την υποδιαστολή και τα δεκαδικά....

Μηχανικοί είμαστε! Κάνε μια παραδοχή και προχώρα...

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
37 λεπτά πριν, antloukidis said:

Δεν είμαστε μαθηματικοί να ψάχνουμε την υποδιαστολή και τα δεκαδικά....

Μηχανικοί είμαστε! Κάνε μια παραδοχή και προχώρα...

Δηλαδή προτείνεις συνάδελφε αν έχω πχ προσαγωγή 10 να κάνω την παραδοχή ότι έχω 12 κι ας ξέρω ότι πρακτικά θα αποδώσει πιο πάνω από όσο λεει;

Οκ ως εδώ το βλέπω μιας κι η ελαφρά υπερδιαστασιολόγιση δεν είναι τόσο πρόβλημα σε σχέση με μια υποδιαστασιολόγιση.Όμως με το θέμα ονομαστική απόδοση στους 27/19 vs επιθυμητή στους 24/16 πως ακριβώς μπορεί να λυθεί με παραδοχές,εσύ ως έμπειρος μελετητής τι κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις και πως βεβαιώνεσαι ότι η παραδοχή σου δουλεύει και δε θα σου πει πχ ο πελάτης ότι δε πιάνει τους 24 ο χώρος με τίποτα;Θα με ενδιέφερε μια ανάλυση αν θες.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ποτέ δεν είπα ότι είμαι έμπειρος μελετητής...  ούτε καν μελετητής!

Με κατασκευές και εγκαταστάσεις έχω ασχοληθεί....

Θα σου πρότεινα, οι συντελεστές ασφαλείας που συνήθως μπαίνουν παντού, να είναι λίγο μεγαλύτεροι...

Έτσι κι αλλιώς οι αποδόσεις που δίνουν οι κατασκευαστές, ισχύουν με κάποιες παραδοχές/συνθήκες, που ποτέ δεν ισχύουν ακριβώς στην πράξη.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
50 λεπτά πριν, antloukidis said:

Ποτέ δεν είπα ότι είμαι έμπειρος μελετητής...  ούτε καν μελετητής!

Με κατασκευές και εγκαταστάσεις έχω ασχοληθεί....

Θα σου πρότεινα, οι συντελεστές ασφαλείας που συνήθως μπαίνουν παντού, να είναι λίγο μεγαλύτεροι...

Έτσι κι αλλιώς οι αποδόσεις που δίνουν οι κατασκευαστές, ισχύουν με κάποιες παραδοχές/συνθήκες, που ποτέ δεν ισχύουν ακριβώς στην πράξη.

Νόμιζα ότι είχες ασχοληθεί με μελετες για fcu από άλλα σχόλια που έχεις κάνει στο ποστ γι αυτό το είπα.

Οι συντελεστες ασφαλείας που μπαίνουν στα fcu ποιοι είναι και που μπορώ να βρω πληροφορίες δε γνωρίζω... 😦

Δημοσιεύτηκε

Επίλεξε με βάση την απόδοση στην χαμηλή σκάλα για να έχεις και χαμηλό θόρυβο. Ε, αν κάποια στιγμή κληθεί να διαχειριστεί πιο δύσκολα φορτία, θα επιλέξει ο χρήστης την μεσαία ή υψηλή με λίγο θόρυβο παραπάνω, και τέλος το πανηγύρι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.