ikarnaris Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2009 Μετά από μικρή έρευνα στη δομική δεν βρήκα ορισμό του αγροτεμαχίου, λογικό καθώς πιστεύω η όποια αναφορά ή ορισμός θα δινόταν στον ΓΟΚ. Όμως βρήκα τούτο: 20070820 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 972/2007 της Επιτροπής της 20ής Αυγούστου 2007 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 796/2004 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, της διαφοροποίησης και του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ............ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ: Άρθρο 1 Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 796/2004 τροποποιείται ως εξής: 1) Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής: α) Στην πρώτη παράγραφο το σημείο 1α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "1α) "Αγροτεμάχιο": είναι μια συνεχής έκταση γης επί της οποίας καλλιεργείται μία μόνο ομάδα καλλιεργειών από έναν μόνο γεωργό· εντούτοις, όταν στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού απαιτείται χωριστή δήλωση της χρήσης μιας έκτασης η οποία αποτελεί μέρος μιας καλλιεργητικής ομάδας, η ειδική αυτή χρήση περιορίζει περαιτέρω το αγροτεμάχιο·"
MAKAP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17 , 2009 Ερωτηση στους συναδελφους (ή μηπως διευκρινηση; ) ikarnaris και avgoust.Οταν καποιο γηπεδο ειναι εκτος σχεδιου αλλα ανηκει σε διανομη ή αναδασμο του ταδε οικισμου, δε λεμε οτι ανηκει στο αγρο(ς)κτημα του ταδε οικισμου; Συμπερασμα δικό μου, αγροτεμαχιο μπορει να χαρακτηριστει το γηπεδο που ειναι εκτος σχεδιου (αλλα να ανηκει σε διανομη ή αναδασμο κτλ. απο εναν οικισμο) ΥΓ Δεν εψαξα καθολου νομοθεσια. Οι πολεοδομικοί όροι "γήπεδο" και "οικόπεδο" περιγράφονται στον ΓΟΚ και αναφέρονται πιο πάνω. Οι έννοιες "αγρόκτημα", "αγροτεμάχιο", "δασοτεμάχιο" κλπ προσδιορίζουν το είδος, τη χρήση και την προέλευση του συγκεκριμένου τμήματος γης και οπωσδήποτε δεν είναι πολεοδομικοί όροι. Η έκταση που διανέμεται (από το κράτος) σε δικαιούχους μπορεί να προέρχεται και από μεγαλύτερη έκταση που είχε το χαρακτήρα αγροκτήματος αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επομένως, το συμπέρασμά σου είναι εσφαλμένο γιατί 1) η λέξη "αγροτεμάχιο" προσδιορίζει το τμήμα γης που προέρχεται από κατάτμηση μεγαλύτερης επιφάνειας αγροτικής γης, 2) η λέξη "γήπεδο" είναι πολεοδομικός όρος στη συγκεκριμένη θεματολογία και 3) η έννοια "γήπεδο που είναι εκτός σχεδίου" είναι μεν σωστή πολεοδομικά και προσδιορίζει κάθε παρόμοιο τμήμα γης σε όλη τη χώρα και όχι μόνον το τμήμα γης που προέρχεται από διανομή ή από αναδασμό.
anchelos Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2009 Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιά η διαφορά μεταξύ γηπέδου και οικοπέδου. Πως ορίζεται το καθένα και τι σημαίνει απο νομικής πλευράς? Στις παραπάνω δημοσιεύσεις θα βρεις αυτό που θέλεις. Υπενθυμίζω την χρήση της αναζήτησης πριν θέσουμε ένα ερώτημα. avgoust
avgoust Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2009 *****μεταφορά από άλλη συζήτηση**** ......σε εξ' αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως..... ....Η πρώτη μου παρατήρηση αφορά στις αντιφατικές αναφορές στο πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου. Γράφεις "εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως" και πρέπει να γνωρίζεις ότι η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας δεν επιτρέπεται πλέον σε εκτός σχεδίου περιοχές....... Η περιγραφή εκτός σχεδίου εντός οικισμού δεν είναι λάθος. Ο οικισμός πχ προ του '23 δεν θεωρείται εντός σχεδίου. Στους οικισμούς όμως επιτρέπεται η σύσταση καθέτου.
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2009 Δεν σχολιάζω την περιγραφή μιάς έκτασης ή οικοπέδου ως "εκτός σχεδίου εντός οικισμού" που αναφέρεις συνάδελφε avgoust αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι οικόπεδο "εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως" όπως το περιγράφει ο Lakis Bidis δεν υπάρχει.
avgoust Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Δέχομαι ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι ας πούμε αδόκιμος , πλεονασματικός ίσως και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις , ούτε εγώ τον χρησιμοποιώ αλλά όμως λάθος δεν είναι . Διότι κατά ΓΟΚ : Αρθρο 1 Ορισμοί 1. Εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού ή σχέδιο πόλης ή πολεοδομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη είναι ....... 13. Οικόπεδο είναι κάθε γήπεδο που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο Αυτά τα ερμηνεύω ότι ο οικισμός σαφώς δεν θεωρείται εντός σχεδίου . Αρα ένα γήπεδο που βρίσκεται εντός οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο είναι : α. Εκτός σχεδίου κατά το Αρθρο 1. παρ.1 β. Είναι οικόπεδο κατά το Αρθρο 1. παρ. 13. Συνεπώς μπορεί κάποιος να πει ότι το "οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και εντός των ορίων του οικισμού τάδε"
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Συνεπώς μπορεί κάποιος να πει ότι το "οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και εντός των ορίων του οικισμού τάδε" Ζητώ συγνώμη συνάδελφε Lakis Bidis, αλλά εκτός από το θέμα σου, στο οποίο δικαιολογημένα ζητάς απόψεις και βοήθεια, δημιουργήθηκε ένα ακόμη που πρέπει να διευκρινιστεί για να μην παρεμηνευτεί από νέους, κυρίως, συναδέλφους που δεν γνωρίζουν επαρκώς τα θέματα αυτά. Στην Ελλάδα, κάθε κομμάτι γης μπορεί να δομηθεί με ένα από τα πολεοδομικά πλαίσια που έχουν θεσπιστεί από το Κράτος. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι γης μπορεί να περιλαμβάνεται είτε σε εντός σχεδίου περιοχή είτε σε εκτός σχεδίου περιοχή είτε σε οικισμό (υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οικισμών). Επομένως, μπορεί να δομηθεί με τις αντίστοιχες διατάξεις. Οικόπεδο ορίζεται το κομμάτι γης που περιλαμβάνεται είτε σε εντός σχεδίου περιοχή είτε εντός οικισμού ενώ το κομμάτι γης που περιλαμβάνεται σε εκτός σχεδίου περιοχή ορίζεται ως γήπεδο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η έκφραση "το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και εντός των ορίων του οικισμού τάδε" δεν είναι πολεοδομικά σωστή.
avgoust Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2009 Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ , θεωρώ με βάση όσα είπα ότι ο οικισμοί είναι ειδική περίπτωση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ας δούμε λίγο κάποιες διατυπώσεις : Στο ΦΕΚ 270 Δ' " Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων ,κωμών και οικισμών , ή εκτός των ορίων των νομίμων υφισταμένων προ του 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου ....." Τα Δ/τα περί ΖΟΕ που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια ξεκινάνε ως εξής : "Στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή ...." Εαν αυτό που λέω είναι λάθος , τότε η διευκρίνηση "και εκτός ορίων οικισμών" τι νόημα έχει ? Θα αρκούσε το "εκτός σχεδίου" σκέτο.
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2009 Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ , θεωρώ με βάση όσα είπα ότι ο οικισμοί είναι ειδική περίπτωση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ας δούμε λίγο κάποιες διατυπώσεις : Στο ΦΕΚ 270 Δ' " Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων ,κωμών και οικισμών , ή εκτός των ορίων των νομίμων υφισταμένων προ του 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου ....." Τα Δ/τα περί ΖΟΕ που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια ξεκινάνε ως εξής : "Στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή ...." Εαν αυτό που λέω είναι λάθος , τότε η διευκρίνηση "και εκτός ορίων οικισμών" τι νόημα έχει ? Θα αρκούσε το "εκτός σχεδίου" σκέτο. Είναι λανθασμένη η εκτίμησή σου και αυτό αποδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία που χρησιμοποιείς. Το ΦΕΚ 270, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θεσπίζει τους κανόνες δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή δηλαδή "εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων ,κωμών και οικισμών ή εκτός των ορίων των νομίμων υφισταμένων προ του 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου .....". Στο πδ αυτό, λοιπόν, γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της δόμησης αφενός σε εκτός σχεδίου περιοχή αφετέρου σε εντός σχεδίου περιοχή και τους οικισμούς προ 1923. Επισημαίνω ότι στο κείμενο του πδ αυτού (που εκδόθηκε τον Μάιο 1985) γίνεται αναφορά μόνο για τους οικισμούς προ 1923 γιατί, εκείνη την εποχή, είχε δημιουργηθεί θέμα με την ακύρωση από το ΣτΕ της σχετικής υπουργικής απόφασης και η διοίκηση είχε προωθήσει παράλληλα (αρχές 1985) νέο πδ για τη δόμηση σε οικισμούς <2000, όπως τους ονόμασε πλέον, και εντελώς συμπτωματικά το πδ αυτό εκδόθηκε λίγες μέρες νωρίτερα (ΦΕΚ 181/1985) από το προηγούμενο. Επομένως, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κανόνες δόμησης για τρία ξεχωριστά μεταξύ τους πολεοδομικά καθεστώτα (εντός σχεδίου, εκτός σχεδίου, οικισμοί). Αλλά και με το δεύτερο επιχείρημά σου επιβεβαιώνεται η παραπάνω θέση, δεδομένου ότι η ΖΟΕ είναι η θέσπιση βελτιωμένων κανόνων δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή δηλαδή ένα πλαίσιο κανόνων μεταξύ εκείνου για τις εκτός σχεδίου περιοχές και εκείνου για τις εντός σχεδίου περιοχές, με την εξαίρεση πάντα των οικισμών για τους οποίους ισχύει διαφορετικό πλαίσιο δόμησης. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι για τη δόμηση στους οικισμούς (είτε <2000 είτε προ 1923) ισχύουν οι περισσότερες διατάξεις του ΓΟΚ καθώς επίσης ότι με το ΦΕΚ 414/1985 (Αύγουστος 1985) καθορίστηκε το πλαίσιο πολεοδόμησης των οικισμών <2000. Πιστεύω ότι με την ανάλυση αυτή το συγκεκριμένο θέμα ξεκαθαρίζει πλέον.
iliekater Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2009 Μπορείτε να με βοηθήσετε σε ένα θέμα που συναντάω όλο και πιο συχνά ; Ποιά η διαφορά ανάμεσα σε αγροτεμάχια και γήπεδα ; Έχω ακούσει και το όρο γέωτεμάχιο . Είναι κάτι άλλο ;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα