Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το ύψος του ορόφου είναι 3,00μ ωστόσο στην τομή μου δείχνει κρέμαση στον πρόβολο 0,80 στο ισόγειο και 0,60 στον όροφο. Το κτήριο είναι διώροφο και το λύνω χωρίς ικανοτικό με q=3,50. Πρόγραμμα για πεπερασμένα δεν έχω για να μπορέσω να είμαι πιο ασφαλής. Μια λύση που σκέφτομαι, από την στιγμή που θέλουν την κρέμαση είναι η επίλυση του προβόλου κανονικά δίχως την περιμετρική δοκό που δημιουργεί όλη αυτή την αβεβαιότητα και για την όψη, στην χρήση κάποιας επένδυσης πχ. τσιμεντοσανίδα ο οποία θα αγκυρωθεί στα άκρα των πλακών και των φουρουσιών. Και να αυξήσω το πάχος της πλάκας στους 20cm ώστε να υπάρχει επαρκής επιφάνεια αγκύρωσης της επένδυσης.

Να κάνω κατεβατό 0,60 και πάχους 0,10, όπως περιέγραψε ο συνάδελφος pirsogiannis, μου φαίνεται ότι δεν μου ξεκαθαρίζει τόσο την κατάσταση, σε σχέση με το να έκανα 0,15  - 0,20 πόντους.

δεν μπορώ να ξέρω πως θα συμπεριφερθεί η δοκός και εντάξει το πρόγραμμα θα βγάλει ότι του πω, αλλά το θέμα είναι να ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη συμπεριφορά του φορέα.

 

Υ.Γ. ναι είναι τεραέρειστος, πάνω στην βιασύνη μου ξέφυγε

 

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν αποφασίζει ο αρχιτέκτονας τί ύψος θα έχουν τα φέροντα δοκάρια του ξυλοτύπου. Εσύ αποφασίζεις. Δεν υπάρχουν δοκάρια 80cm ύψος για τέτοια κτίρια...Είναι υπερβολικά, έχεις που έχεις μικρές διατομές στύλων, μεγάλωσες και τα δοκάρια πάνε περίπατο οι υπεραντοχές.. Συζήτα μαζί του. Πες του να μικρύνει το ύψος των "κατεβατών" ώστε να γίνει από μή φέροντα στοιχεία (από κατεβατό στηθαίο δλδ) ή  επίσης και από τσιμεντοσανίδα πχ όπως λες. Επίσης δες λίγο ολιστικά τον ξυλότυπο, πχ γιατί στύλους 30*30, τσέκαρε λίγο τις επαρκείς αγκυρώσεις των διαμήκων σιδήρων των δοκών κλπ. Ας πούμε σίδερο Φ14 δεν αγκυρώνει σε πλάτος στύλου 30cm...

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε

Ο συνάδελφος pirsogiannis σου πρότεινε να κάνεις περιμετρικά κρέμαση 20 εκατοστά κάτω από την πλάκα, πάχους 10 εκατοστών. Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι η κρέμαση θα είναι απλά φορτίο, που προφανώς δε θα βάλεις καν στο προσομοίωμά σου. Θέλει απλά μία κατασκευαστική λεπτομέρεια στα σχέδια. Οι πλάκες θα λυθούν ως πρόβολοι, ενώ και τα φουρούσια θα είναι περιττά.

Δημοσιεύτηκε (edited)
2 λεπτά πριν, Toxus1 said:

Ο συνάδελφος pirsogiannis σου πρότεινε να κάνεις περιμετρικά κρέμαση 20 εκατοστά κάτω από την πλάκα, πάχους 10 εκατοστών. Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι η κρέμαση θα είναι απλά φορτίο, που προφανώς δε θα βάλεις καν στο προσομοίωμά σου. Θέλει απλά μία κατασκευαστική λεπτομέρεια στα σχέδια. Οι πλάκες θα λυθούν ως πρόβολοι, ενώ και τα φουρούσια θα είναι περιττά.

Ακριβώς. Λίγη προσοχή στον οπλισμό ανάρτησης, στις σωστές επικαλύψεις. Είναι ευαίσθητο σημείο (λογικά θα είναι και εμφανές σκυρόδεμα).

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας, δεν είχα αντιμετωπίσει ξανά κάτι ανάλογο και με προβλημάτισε πάρα πολύ η μόρφωση του φορέα. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις των υποστυλωμάτων, όντως έχετε δίκιο, απλά έχει κολλήσει το μυαλό με αυτές τις δοκούς και μου ξέφυγε. Την κρέμαση αυτή θα μπορέσω να την μεγαλώσω στους 0,30;; να φανεί η όψη, διαφορετικά νομίζω χάνεται..

Δημοσιεύτηκε (edited)
Παράθεση

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας, δεν είχα αντιμετωπίσει ξανά κάτι ανάλογο και με προβλημάτισε πάρα πολύ η μόρφωση του φορέα. 

Θα πρότεινα επίσης συνάδελφε επίλυση με συντελεστή συμπεριφοράς q=1,5 μιας και μιλάμε για 2όροφο. Επίσης, το τοιχείο αν δεν αντιστηρίζει πλευρικό έδαφος καλό είναι να φύγει.

Eπίσης προσπάθησε οι αποστάσεις των συνδετήρων των δοκοσειρών σε συνδυασμό με των οπλισμών των πλακών να έχουν την ίδια πύκνωση ανά 10cm,15cm ή 20cm. Θα έχεις καλύτερη εποπτεία στην κατασκευή + του ότι εξασφαλίζεις την επιθυμητή απόσταση στις δοκοσειρές για την είσοδο του δονητή, χωρίς να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα στους συνδετήρες των δοκών σίδερα της πλάκας.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε
19 ώρες πριν, panmyr said:

Συνάδελφοι σας παραθέτω τις παρακάτω κατόψεις ισογείου και ορόφου, όπου βάσει των αρχιτεκτονικών απαιτείται στους προβόλους να υπάρχει δοκός και στην ελεύθερη παρειά, ώστε να κάνει δόντι στην όψη. 

Σε ότι αφορά το ισόγειο, είναι η δοκός Δ7.1 με διαστάσεις 25χ80 ενώ για τον όροφο είναι οι δοκοί Δ.6.1 - Δ.6.2. και Δ.3.1 διαστάσεων 25χ60. ΝΑ σημειώσω ότι στο ισόγειο έχω ενισχύσει τις Δ.3.1 και Δ.3.2 ώστε να μην έχουν θέμα σε στέψη.

Οι πρόβολοι είναι ανοίγματος μέχρι δύο μέτρα. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει κάποια θέμα με την μοντελοποίηση, ή κάποιο ζήτημα που δεν θα έπρεπε να μπουν αυτές οι δοκοί, μήπως καταπονούν επιπλέον τα φουρούσια;;; Θα πρέπει να κάνω κάποιον επιπλέον έλεγχο στις δοκούς αυτούς ή μήπως δρουν ανακουφιστικά στην καμπτική συμπεριφορά του προβόλου;;

 

Σας ευχαριστώ

 

ισογειο.jpg

οροφος.jpg

Το δοντι στην ακρη του προβολου ειναι μια συνηθης κατασκευη. Μονο που διαμορφωνεται απο την πλακα του προβολου και οχι με δοκο. Εκτος αν ο Αρχιτεκ.επιθυμει κατι αλλο.

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να μας δείξεις τα εντατικά στο Δ3.1 που σου δίνει το πρόγραμμα? Γιατί δε το κάνεις όπως λενε και παραπάνω δλδ "τεχνητό" δόντι και όχι με δοκάρι?

Δημοσιεύτηκε

Το τοιχίο έχει μπει για να συγκρατεί το φυσικό έδαφος σε εκείνο το σημείο. Μιλώντας με το αρχιτέκτονα, μου είπε ότι θέλει να βγει αυτή η όψη, οπότε σκέφτηκα την λύση με ινοσανίδα και κατάλληλα αγκύρωση, στην πλάκα, έτσι ώστε να ελαττωθούν τα φορτία στο άκρο και οι αβεβαιότητες. Μίλησα και με ορισμένους επαγγελματίες του χώρου και μου είπαν γίνεται. Σε ότι αφορά το q, είναι υπέρ της ασφάλειας το q=1,5 αλλά νομίζω και με q=3,50 είμαι εντάξει.

Σε βίντεο που είδα πρόσφατα του Τάκη Κουμουλου όπου εξηγεί αρκετά πράγματα σε ότι αφορά το σκυρόδεμα και τον τρόπο ανάλυση και επιλογής του οπλισμού, μιλούσε για σεισμικό συντελεστή 0,60 σε ότι αφορά τα δυόροφα και τριωροφα και ότι οι σεισμικοί συντελεστές είναι ακριβή για πολυώροφα κτήρια. Εντύπωση μου έκανε.

Ενδεικτικά ένα βίντεο εδώ 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε έλεγξε αν η προσομοίωση που έκανες και στις 2 στάθμες με τοίχωμα υπογείου ως τοίχωμα ανωδομής, ειναι σωστή. Το τοίχωμα υπογείου στο fespa είναι δοκός, δηλαδή δεν μεταφέρεται σωστά η πραγματική δυσκαμψία του τοιχώματος υπογείου στα εφαπτόμενα υποστυλώματα (αυτό απαιτεί plane stress fem ή ακόμη καλύτερα shell fem για να λάβει υπ' όψιν και τις εκτός επιπέδου δυνάμεις), γι'αυτό άλλωστε προτείνεται οριζόντια στήριξη στην κεφαλή όταν προσομοιώνονται υπόγεια κατά ΕΑΚ στο fespa. Με άλλα λόγια το τοίχωμα υπογείου κατά fespa επιφέρει μειωμένη αντίσταση όσον αφορά την κάμψη του υποστυλώματος σε σχέση με την πραγματική κατάσταση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.