Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση αλλαγής χρήσης υπογείου


George2019

Recommended Posts

Υπάρχει ένα υπόγειο 94τμ(κάτω από την πυλωτή πολυκατοικίας, 100% κάτω από την γη, έχει ράμπα και γκαραζόπορτα, τα μόνα ανοίγματα είναι παράθυρα στην συρόμενη γκαραζόπορτα), που ανήκει σε 2 ιδιοκτήτες(75% ο ένας και 25% ο άλλος, από κληρονομιά. Αυτός που έχει το 75%, τώρα είναι πολύτεκνος). Έχει χρησιμοποιηθεί ως κατοικία(όχι κύρια) από το 2005-2007. Υπάρχουν αποδεικτικά οι λογαριασμοί ΔΕΗ που φαίνεται ότι αυτό το διάστημα υπάρχει κατανάλωση. Λογαριασμοί ΔΕΗ υπάρχουν από το 1985 έως σήμερα, όμως είναι μηδενικής κατανάλωσης(εκτός από το διάστημα 2005-2007, που εκεί φαίνεται κατανάλωση). Η πολυκατοικία έχει χτιστεί κάπου το 1975(εντός σχεδίου, με άδεια κανονικά). Ο λογαριασμός της ΔΕΗ του υπογείου αυτού, λέει τιμή ζώνης 1650ευρώ.

1)Μπορεί να τακτοποιηθεί και να μετατραπεί σε κατοικία;

2)Πόσο θα κόστιζε η τακτοποίηση(πρόστιμο + έξοδα μηχανικού); Υπάρχουν άλλα έξοδα; Πχ χρειάζεται να γίνουν αναδρομικές διορθώσεις του Ε9;

3)Μπορεί μετά την τακτοποίηση να νοικιαστεί ως κατοικία;

4)Αν τακτοποιηθεί ως κατοικία, πόσο ΕΝΦΙΑ περίπου θα πληρώνει; Θα πληρώσει και αναδρομικά ΕΝΦΙΑ; (το ΕΝΦΙΑ και των δύο ιδιοκτητών μέχρι σήμερα, για τα υπόλοιπά τους ακίνητα, είναι σχεδόν μηδενικό)

5)Η τακτοποίηση πόσο χρόνο θέλει; Πότε μπορεί να νοικιαστεί ως κατοικία;

Edited by George2019
Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγη χρησης πρεπει να αποδεικνυεται με δημοσια εγγραφα.

Η ηλεκτροδοτηση δεν το αποδειχνει

Θα πρεπει να υπαρχει μισθωτηριο για τα χρονια που ηταν  για κατοικια και -το σπουδαιοτερο- να το γραφει σαν κατοικια στο Ε9 απο το 2005 μεχρι και σημερα.

Αρα, πρεπει να  αποδειχθει οτι ηταν κατοικια τον Ιουλιο του 2011.

Τα εξοδα τακτοποιησης θα σου τα πει ο μηχανικος σου.

Τις  φορολογικες επιβαρυνσεις, ο λογιστης σου.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Η αλλαγη χρησης πρεπει να αποδεικνυεται με δημοσια εγγραφα."

Δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες, γιατί είναι υπόγειο πολυκατοικίας. Μόνο ο λογαριασμός ΔΕΗ, που στο συγκεκριμένο διάστημα δείχνει κατανάλωση. Οι ιδιοκτήτες τότε, έμειναν οι ίδιοι μέσα. Δεν το είχαν νοικιάσει σε άλλους.

Link to comment
Share on other sites

εγω δεν ειπα τπτ για αεροφωτογραφιες

γισ το Ε9 ρωτησα

και, αφου εμεναν οι ιδιοι για τρια χρονια, θα πρεπει να το δηλωναν σαν κατοικια στο Ε1

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δεν το δήλωναν στο Ε9 και στο Ε1 ως κατοικία όταν έμειναν, γιατί ήταν αποθήκη... Για να μην φανεί ότι έκαναν αυθαίρετη αλλαγή χρήσης... Εκείνο το διάστημα δήλωναν ως κατοικία στην φορολογική δήλωση το εξοχικό τους.

Link to comment
Share on other sites

το Ε9 δεν είναι απαραίτητο να το δείχνει σαν κατοικία το 2005. Το 2005 το χρησιμοποιούσαν σαν κατοικία αυθαίρετα και κανένας δεν το δήλωνε. Αυτήν την αυθαιρεσία ζητάμε να ταχτοποιήσουμε σήμερα. Γίνεται. Σε μηχανικό θα πρέπει να δοθούν τα σχέδια οικοδομικής άδειας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, ορισμένες πληροφορίες και τότε αυτός θα μπορεί να τακτοποιήσει το ακίνητο σας.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

τότε,

πες στον ιδιωτη, - για να μην πηγαινοερχεται...-

μαζι με το συμβολαιο και  την αδεια,

ποιές  "ορισμενες  πληροφοριες" θα του ζητησει ο μηχανικος

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

" Γίνεται. Σε μηχανικό θα πρέπει να δοθούν τα σχέδια οικοδομικής άδειας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, ορισμένες πληροφορίες και τότε αυτός θα μπορεί να τακτοποιήσει το ακίνητο σας. "

Ευχαριστώ πολύ!

Αν κάποιος ήξερε για το κόστος(τουλάχιστον περίπου) και τον χρόνο τακτοποίησης, και για το πόσο ΕΝΦΙΑ περίπου θα πλήρωνε αυτό μετά την τακτοποίηση, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Τα ρωτώ αυτά, και για τον λόγο του ότι τώρα αυτό το υπόγειο δεν χρησιμοποιείται ως κατοικία. Τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη, και δηλώνεται στο Ε2 ως κενό. Λογαριασμός ΔΕΗ υπάρχει, αλλά ουσιαστικά πληρώνονται μόνο τα πάγια. Η σκέψη της μετατροπής σε κατοικία μέσω της τακτοποίησης(αξιοποιώντας το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως κατοικία), είναι προκειμένου να μπορεί να νοικιαστεί ως κατοικία. Αλλά πρέπει να δούμε αν συμφέρει κάτι τέτοιο.

 

Για να υπολογίσω μόνος μου το κόστος, υπάρχουν πολλές ονλάιν σελίδες υπολογισμού. Αλλά τι θα επιλέξω για τα παρακάτω;

Επίσης, σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και του μηχανικού η αμοιβή, και τυχόν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις;

Σχόλιο 2019-11-03 130141.png

Edited by George2019
Link to comment
Share on other sites

αυτα τα στοιχεια που ζητας αποτελουν την εργασια  Μηχανικου και ο Μηχανικος συνηθιζει να πληρωνεται για να εργαστει. Οι πληροφοριες που θα απαιτηθουν  δεν ειναι μονο αυτες. Μονο για τον υπολογισμο προστιμου 94τμ χωρων που αλλαξαν χρηση κοιτας ενα μερος των στοιχειων μονο που πρεπει να υπολογιστουν. Ισως να πιστευεις οτι με μια online σελιδα μπορεις να το βρεις μονος σου, ειναι αρκετα πιο δυσκολο και χρονοβορο

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.