Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, 

Έχω κάποιες απορίες όσον αφορά την επικινδυνότητα κάποιων υλικών και συγκεκριμένα, του ορυκτοβάμβακα και του αφρού πολυουρεθάνης.

Έφτιαξα ένα δωμάτιο με άνθυγρες γυψοσανιδες, στο οποίο θα περνάω πολλές ώρες καθημερινά. Οι γυψοσανίδες είναι ένα Γ και εφάπτονται σε κλασσικό τοίχο από τούβλο. Σύνθεση τοίχου: μονή γυψοσανίδα από κάθε πλευρά και μόνωση ορυκτοβάμβακας.

Στη γωνία των 2 τοιχίων από γυψοσανίδα μπήκε η πόρτα. Εκεί  μπήκε μια γωνία Α (βλ. Εικόνα, δεν ξέρω ακριβή ονομασία, έμοιαζε σαν ορθοστάτης με γωνιόκρανο μαζί).  Σ αυτήν τη γωνία δε χωρούσε να μπει κομμάτι ορυκτοβάμβακα εύκολα, γιατί ήταν μόνο λίγα cm το ανοίγμα.

Εκεί ο μάστορας έκοψε πολλά μικρά κομμάτια ορυκτοβάμβακα με το χέρι και τα σφήνωσε μέσα.

εικόνα Τοιχίου

dOz1SGe.jpg

1) Το ερώτημα είναι αν οι ίνες του ορυκτοβάμβακα μπορούν  να μεταδοθούν στον χώρο μέσω αέρα απο τη γωνία μετά το στοκάρισμα, αστάρωμα + βάψιμο, λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πολλά κομματάκια; 

2) Έξω απ το δωμάτιο, σε μια πόρτα και σε ένα μεγάλο άνοιγμα χρησιμοποιήθηκε κάμποσος αφρός πολυουρεθάνης για να καλυφθούν  κάποια κενά. Δεν  τον έχω καλύψει με κάτι(π.χ. ξύλο), θα έπρεπε να το κάνω για λόγους υγιεινής; Επίσης αν κόψω κάποια σημεία που προεξέχουν με φαλτσέτα θα διαρρεύσουν στον χώρο τίποτα σωματίδια;

Μπορεί να ρωτάω και βλακείες, αλλά με έπιασε ένα άγχος όταν τυχαία διάβασα για την επικινδυνότητα τους και κατάλαβα πως ήταν τελείως λάθος ο τρόπος να κόβεις κομματάκια τον ορυκτοβάμβακα, οπότε θα εισπνεύσαμε πολύ πράμα. Και κάτω είναι ακόμα μπετό και σκόνη οπότε θα έχει μείνει όσο και να σκούπισα.

Προσπάθησα να το περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα.

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by unrelated
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Μετατρέπω το ερώτημα του θέματος στο πιο απλό και συγκεκριμένο:

 

Θέλω να κόψω κάμποσο στεγνό αφρό πολυουρεθάνης, ο οποίος είναι σε διάφορα σημεία.

Χρειάζομαι μάσκα και κάποιος συγκεκριμένος τρόπος να καθαρίσω τα σωματίδια που θα κοπούν πέρα από σκούπα φαράσι;

 

Πληροφορίες άντλησα απο εδώ 

και πιο συγκεκριμενα

Quote

Τι γίνεται όμως κατά την διάρκεια της κοπής του?

Κατά την κοπή δημιουργούνται μικρομοριακά σωματίδια ξερού αφρού τα οποία αιωρούντε στην ατμόσφαιρα. Η εταιρία μας κατά της κοπές υποχρεώνει τους εργάτες μας να φορούν μάσκα κατηγορίας PP2 σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία. Οι ανεγκέφαλοι εργάτες μας όμως βγάζουν τις μάσκες του κρυφά! (αλουνού παπά ευαγγέλιο η ιστορία αυτή).

Τι γίνεται κατά την τοποθέτηση του προίόντος στην οικία μας ?

Εκεί μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια κοπή, (π.χ. φαλτσοκοπή) αλλά πολλές φορές μπορεί να μην χρειαστεί αφού όλες οι εμπορικές εταιρίες έχουν αναλάβει την κοπή. Σε περίπτωση που γίνει κοπή θα πρέπει ο μάστορας να φοράει μάσκα επιπέδου PP2 (κόστος από 1.60 μέχρι 3 ευρώ αναλόγως της ποιότητας της μάσκας) , εαν δεν φοράει κακό του κεφαλιού του. Εμείς σαν ιδιοκτήτες του έργου απομακρυνόμαστε κατά την στιγμή της κοπής 6-7 μέτρα μακριά τουλάχιστον 2-3 λεπτά μέχρι να καθηζάνει η σκόνη. Αν φυσάει αέρας προς τα εμάς , αλλάζουμε μέρος που στεκόμστε και δεν καθόμαστε ποτέ κόντρα στον αέρα αλλά πάμε από την άλλη πλευρά.

 

Δημοσιεύτηκε

Ως προς την πολυουρεθάνη: Κατά την έκχυση του αφρού αλλά και την κοπή φύλλων είναι γνωστά τα προβλήματα υγείας. Μάσκα προστασίας αναγκαστικά για αιωρούμενα σωματίδια. Εάν καεί είναι δηλητηριώδες και τοξικό.

Ως προς τον πετροβάμβακα - ορυκτοβάμβακα δες εδώ και εδώ MSDS (δελτίο δεδομένων ασφαλείας). Γενικά το προϊόν είναι ερεθιστικό για μάτια και δέρμα. Γυαλιά, φόρμες και μάσκα για προστασία. Συμπεριφέρεται καλά στη φωτιά (γενικά δεν καίγεται).

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Έχω και εγώ προβληματισμό για τον ορυκτοβάμβακα, ειδικά διαβάζοντας και αυτό:

https://www.epshellas.com/index.php/news/item/31-tha-akolouthisoun-oi-evropaikes-asfalistikes-etaireies-tin-afstralia-symperilamvanontas-ton-oryktovamvaka-stin-idia-katigoria-eksaireseon-me-ton-amianto?fbclid=IwAR2j_dtR94LDr9LAShHwfZ1R-8vKKAq2kjLXi0ARwG6ZoI99_kMwb3LVHek

Σκεφτόμουν να το χρησιμοποιήσω ως μονωτικό στη μόνωση σκεπής που θα κάνω στο σπίτι στο χωριό, μιας και μου το έχουν προτείνει πολλοί, αλλά έχω προβληματιστεί αρκετά από τα όσα ακούγονται για την τοξικότητά του. Η μόνωση θα μπει πάνω από την ξύλινη οροφή, οριζόντια δηλαδή, όχι στον σκελετό της σκεπής κάτω από τα κεραμίδια.

Τι γνώμη έχετε; Να προτιμήσω πολυστερίνη καλύτερα;;;

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσιεύτηκε

Ο ορυκτοβάμβακας θέλει πολύ καλή προστασία από υγρασία. Για τη στέγη, η σωστή λύση είναι πλάκες πολυστερίνης (εξηλασμένης), μόνο που θέλουν προστασία από τα ποντίκια.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ @tetris! Σε περίπτωση που ας υποθέσουμε εξασφαλίζεται η προστασία από την υγρασία, τι γίνεται από θέμα τοξικότητας;

Δημοσιεύτηκε

Επειδή, για πρώτη φορά, ακούω να τίθεται θέμα τοξικότητας, υποθέτω ότι αφορά στις ίνες του. Θεωρώ όμως πως, η υγρασία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Και δεν συμφέρει να ρισκάρεις

Δημοσιεύτηκε

Ναι για τις ινες διαβάζω διάφορα κλπ (συν το άρθρο που πόσταρα πιο πάνω όπου συγκρίνεται σε επικινδυνότητα με αμίαντο)...

Κατανοητό λοιπόν...

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

1. Αν ο πετροβάμβακας ήταν τόσο επικίνδυνος όσο λένε, δεν θα είχε μείνει ζωντανός ούτε ένας γυψοσανιδάς.

2. Το άρθρο το δημοσιεύει ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης". 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.