Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφωνία Σχεδίων Πολεοδομίας με την πραγματικότητα


Zisis Fotiadis

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα και καλές γιορτές,

Μπορεί και να γράφω σε λάθος κατηγορία, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς την κατηγοριοποίηση των ερωτήσεών μου. Λοιπόν, μόλις κληρονόμησα ένα ρετιρέ στη Εγνατία (Θεσσαλονίκη) κατασκευής του 1956-57. Θέλησα εγκατάσταση φυσικού αερίου (άλλη συζήτηση αν είναι συμφέρουσα σε ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα 130 τμ με κακή μόνωση) αλλά η διαχειρίστρια με ενημέρωσε πως αυτό είναι αδύνατο δεδομένου ότι η πλάκα του δαπέδου του ισογείου εκτείνεται κάτω από το πεζοδρόμιο για περίπου 30 εκατοστά καθ'όλο το μήκος της πρόσοψης, και χρειάζεται "εγκιβωτισμός" του αγωγού ώστε αυτός να φτάσει στην πρόσοψη της πολυκατοικίας. Το υπόγειο σε όλο το μπροστινό του τμήμα είναι προσαρτημένο σε κατάστημα, το οποίο δεν δίνει άδεια να επέμβουμε με τέτοια κατασκευή.  Ωστόσο επέλεξα να κάνω μία διασταύρωση και μόνος μου. Μετά από αναζήτηση βρήκα την άδεια της οικοδομής, όπου υπήρχε η αρχική και συμπληρωματική άδεια εντός του 1956, και ανέκτησα όσα στοιχεία έχει η πολεοδομία σχετικά με το κτήριο, όπου βρήκα πολλές διαφορές με την πραγματικότητα:

Εδώ περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς στην άδεια και στα αρχεία της πολεοδομίας φαίνεται το υπόγειο να είναι κατά 1/3 κοινόχρηστο με 8 αποθήκες, με το κοινόχρηστο τμήμα του υπογείου να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την είσοδο (συνεπώς και σε τμήμα κάτω από την πρόσοψη όπου θα μπορούσε να περάσει το αέριο), το κλιμακοστάσιο και το ασανσέρ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το κοινόχρηστο τμήμα είναι το μισό από αυτό που φαίνεται στα σχέδια, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι προσβάσιμο μόνο από ένα κατάστημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το περίεργο είναι ότι οι αποχετεύσεις της οικοδομής είναι προσβάσιμες αποκλειστικά από το κατάστημα. Επιτρέπεται αυτό? Σε περίπτωση που βουλώσει δεν θα πρέπει να έχω πρόσβαση πάντοτε ως ιδιοκτήτης? Επίσης, λείπουν και 5 αποθήκες από το υπόγειο, παρόλο που στο συμβόλαιό μου γράφει ότι έχω αποθήκη κάτω στο υπόγειο, στην θέση της έχει τοίχο. Συνεπώς, φαίνεται πως έχουν γίνει αλλαγές, οι οποίες δεν γνωρίζω αν έχουν επίπτωση στα ποσοστά συνιδιοκτησίας που αναγράφονται στο συμβόλαιό μου. 

Επιπλέον, φαίνονται διαφορές στην πρόσοψη της οικοδομής (έχει μπαλκόνια ενώ στα σχέδια έχει παράθυρα, το μεσοπάτωμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, υπάρχει δώμα με αποθήκες και το μηχανισμό του ασανσέρ που δεν φαίνεται σε σχέδια της πολεοδομίας, κλπ). Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω από δικηγόρο να πάει κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο και μετά να ανακτήσουμε πλήρες αρχείο ώστε να διασταυρώσω αν υπάρχουν ατασθαλίες στο κτήριο που με επηρεάζουν για να είμαι 100% καθαρός. Αξίζει ο κόπος ή μπλέκω τζάμπα και είναι όλα τα κτήρια έτσι? Επιπλέον, πως ξέρω αν έχουμε αέρα από πάνω? Και έστω ότι βρίσκω πως έχει κάνει κατάληψη το κατάστημα στον κοινόχρηστο χώρο, και ότι του λέω ότι θέλω να περάσω τον αγωγό σπάζοντας την πλάκα του δαπέδου του ισογείου. Δεδομένου ότι η πλάκα είναι φέρουσα και θα πειραχτεί ο σκελετός της πολυκατοικίας δεν θα χρειαστώ τη σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών για να το κάνω? 

Ομολογουμένως η πολυκατοικία είναι άριστη με ελάχιστα παράνομα (πχ. ο ιδιοκτήτης του 5 ου έχει βάλει στέγη στο φωταγωγό κρύβοντας όλο το φυσικό φως στο κλιμακοστάσιο από εκεί και κάτω!).

Πολλές ερωτήσεις για 1 post αλλά θα ήθελα μια καθοδήγηση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΖΦ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

χωρίς βοήθεια απο μηχανικό της εμπιστοσύνης σας δεν πρόκειται να βγάλετε άκρη. Άρα πηγαίνετε σε κάποιο γραφείο μηχανικών και αναλαμβάνει την υπόθεση. Σαφώς αξίζει να ασχοληθείτε για να θωρακίσετε την περιουσίας σας, πολλά κτίρια έχουν αυθαιρεσίες οι οποίες τακτοποιούνται και δίνουν στους ιδιοκτήτες νόμιμο τίτλο για να μπορούν στο μέλλον να το μεταβιβάσουν.Εξ' άλλου με τον ερχομό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου θα γίνει υποχρεωτικό να είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα . Επιπρόσθετα αναζητήστε και όλα τα σχέδια που συνοδεύουν τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών (θα βρίσκονται στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έκανε τη σύσταση και αναφέρεται στο συμβόλαιο σας) για να έχει πληρέστερη εικόνα ο μηχανικός και ο δικηγόρος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.