Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεία σας παιδιά.

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορώ να υπολογίσω τα ηλιακά κέρδη σε μία κατοικία?

π.χ. σε ένα θερμοκήπιο σπιτιού ή σε μεγάλο υαλοστάσιο κ.τ.λ.

 

Υπάρχει κάποιο site με πληροφορίες ή βιβλιογραφία?

 

 

Ευχαρηστώ.

Δημοσιεύτηκε

τί είδους ηλιακά κέρδη? άμεσα, έμμεσα και τα δύο? Ανοίγματα σε Νότιο προσανατολισμό, σε κάθε προσανατολισμό?

 

Δεδομένα ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή που σε ενδιαφέρει έχεις? Και τί είναι αυτά? ημερήσια, μηνιαία?

 

για γενικές πληροφορίες ψάξε στο google για "solar gains" ή και για "passive solar gains"

Δημοσιεύτηκε

Ο ακριβής υπολογισμών των ηλιακών κερδών απαιτεί τη γνώση αρκετών στοιχείων των δομικών υλικών. π.χ. τι τζάμι θα χρησιμοποιήσεις, τι συντελεστή απορρόφησης έχει, τι συντελεστή ανάκλασης, τι U value, είναι τελείως διαφανές (δεν τα θυμάμαι και εγώ καλά τώρα)? Και όπως σωστά είπε και ο Παναγιώτης, με τι προσανατολισμό και σε τι χρόνους ?

Η καλύτερη λύση είναι η χρήση λογισμικού, καθότι μια τέτοια διαδικασία με το χέρι είναι εκτιμώ αρκετά χρονοβόρα.

 

Τέλος μιλάμε για ηλιακά κέρδη και όχι για ψυκτικό φορτίο (το προερχόμενο από τα ηλιακά κέρδη). Διότι εκεί υπάρχει και μια καθυστέρηση στην εμφάνιση του τελευταίου. Συνήθως στις κατοικίες για κλιματισμό μας ενδιαφέρει το ψυκτικό φορτίο από την προσπίπτουσα ακτινοβολία και όχι το ηλιακό κέρδος αλλά φαντάζομαι δεν σε ενδιαφέρει αυτό.

 

Θα πρότεινα να μας πεις τι ακριβώς θέλεις να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Δημοσιεύτηκε

Προγραμματα αυτού του επιπέδου είναι καλά αλλά μόνο για χονδροειδής υπολογισμούς. Ένα κτίριο είναι ένα αρκετό περίπλοκο σύστημα.

 

Φυσικά, όπως πάντα άλλωστε, η επιδιωκόμενη ακρίβεια εξαρτάται από τη σκοπιά της ανάλυσης που διενεργείται. Όποτε το ερώτημα Σάββα είναι τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και τι ακριβώς έχεις?

Δημοσιεύτηκε

Σε προγράμματα όπως το pv sol υπάρχει κι αυτή η ωραία λεπτομέρεια της παθητικής θέρμανσης αλλά συνήθως κανείς δεν κοιτάει αυτήν την παράμετρο. Πάντως μην περιμένεις τρομαχτικά κέρδη. Έκανα δοκιμές από 10% της τζαμαρίας σε επιφάνεια στο νότο μέχρι 30% και υπήρχε κέρδος έως 2%. Όχι ότι είναι λίγο για μία απλή αρχιτεκτονική εφαρμογή. Δηλαδή έτσι απλά θα καλύψεις με ίδιο σύστημα θέρμανσης με 2% λιγότερη ενέργεια ετησίως. Η αρχιτεκτονική έιναι μάλιστα κάτι το οποίο διατηρείται χωρίς συντήρηση όσο υπάρχει το σπίτι. Οπότε μιλάμε για σημαντικά εν τέλει κέρδη.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά απλά θέλω να ασχοληθώ λίγο με το θέμα και να δώ αν μπορω να υπολογήσω στο υπό μελέτη σπίτι μου τα ηλιακά μου άμεσα ή έμεσα κέρδη του.

 

Σκέφτομαι να κάνω ή πολυ μεγάλα ανοίγματα προς τον νότο από 50-60% ή να κάνω κάπιο θερμοκήπιο.....

Θέλω να δώ αν τελικά με συμφέρει να κάνω΄τόσο μεγάλα ανοιγματα ή όχι προκειμένου να έχω θερμανση το χειμώνα (όσο αυτό είναι εφικτό...), και με σκιασμό να μην επιβαρυνθώ το καλοκαίρι.

 

Βέβαια όλα αυτά θέλουν πολύ ψαξημο αλλά θα ήθελα να προσπαθήσω...

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ φίλε

 

Ένας τέτοιος σχεδιασμός θέλει προσεχτική μελέτη διότι σκέψου το εξής (τώρα το σκέφτηκα και εγώ). Αν χρησιμοποιήσεις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες στο σπίτι σου, μπορεί να έχεις κάποια πρόσθετα ηλιακά κέρδη τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα όμως καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες δεδομένου του δυσμενέστερου συντελεστή θερμοπερατότητας των γυάλινων επιφανειών. Έτσι, αν για παράδειγμα το πρωί δουλεύεις και δεν είναι κανείς σπίτι, τα ηλιακά κέρδη πάνε χαμένα σε σχέση με τους μονωμένους τοίχους. Τη νύχτα (από τις 6 το απόγευμα και μετά) οι απώλειες σου θα είναι μεγαλύτερες. Η αποθηκευμένη θερμότητα στα υλικά που θα αποδοθεί τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του ήλιου δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες (αγωγή και συναγωγή) τις βραδινές ώρες.

Επίσης, τουλάχιστον για τις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδος, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Δηλαδή η ψύξη είναι σημαντικότερο ζητούμενο από τη θέρμανση.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που αναφέρει ο Γιώργος είναι πολύ σωστό. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το χειμώνα, αλλά σε ετήσια βάση. Επίσης σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλων μεσημβρινών ανοιγμάτων ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης είναι ορατός.

 

Σχετικά με τα έμμεσα ηλιακά κέρδη (αποθηκευμένη ενέργεια στα υλικά) χρειάζεσαι μεγάλη θερμική μάζα (χοντρούς τοιχους) για να ειναι ωφέλιμη.

 

Τα παραπάνω δε στα λέω με σκοπό να σε αποτρέψω να χρησιμοποιήσεις τέτοια μεσα στο σπίτι σου, αλλά για να επιδείξεις τη δέουσα προσοχή. Το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις να μονώσεις καλά το σπίτι σου. Αν ψάξεις λίγο πάντως στη βιβλιογραφία και στο ίντερνετ θα βρεις πολλές εφαρμογές για να πάρεις ιδέες για το τι δυνατότητες υπάρχουν. Για βιβλιογραφία κοίτα και εδώ : http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=368

 

αν κάνεις αναζήτηση στο φόρουμ θα βρεις και άλλα πράγματα ( στο google θα βρεις πιο πολλά)

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά είναι πολύ απλό. Όταν κάνεις τέτοιο σπίτι βάζεις όσο καλύτερα κουφώματα γίνεται με διπλές υαλώσεις κλπ. Ακόμη και η λύση των φυλλοβόλων δέντρων στο νότο (σκίαση το καλοκαίρι άνοιγμα το χειμώνα) ενδείκνειται σαν εξτρα. Με πολύ καλά κουφώματα και πολύ καλή μόνωση στους γύρω τοίχους έχεις φοβερά κέρδη (5-10%). Όταν ακούω τσιγκουνιές στα κουφώματα τρελαίνομαι...μιλάμε για σπίτι που τα κέρδη 5% σημαίνουν για 200τμ περίπου 300Ευρω το χρόνο για Αθήνα. Δλδ αποσβένεις σε το πολύ 20χρόνια το επιπλέον κόστος για κάτι που θα κρατήσει το λιγότερο 40 χρόνια...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.