Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Να εισαι καλά killertomato! Πολύ χρήσιμα όσα έγραψες! Έτσι κάπως τα είχα στο μυαλό μου, αλλά όχι τακτοποιημένα. Το θυμόμουν αυτό για την εγκύκλιο 2 γι' αυτό ρώτησα, αλλά σίγουρος δεν ήμουν και δεν γνώριζα τα μετά. Αισιόδοξο που όλα θα γίνουν ηλεκτρονικά, θα χρειαστεί τότε μια τροποποίηση της οριστικής υπαγωγής που έχω κάνει στους κ/χ. Μπορεί να είναι κάπως πιο χρονοβόρα διαδικασία από αυτή που ιδανικά θα προτιμούσα, αλλά είναι μια σίγουρη και συγκεκριμένη. Φαντάζομαι πως μετά και της κατεδάφισης θα μπορώ πλέον να βγάλω βεβαίωση του αέρα για μη εγκατάσταση αυθαιρεσιών. Ή μήπως γίνεται και προγενέστερα με αναφορά στην τεχνική έκθεση της δήλωσης του αέρα ότι το αυθαίρετο έχει τακτοποιηθεί στα κ/χ και θα πάει προς κατεδάφιση;

Πάντως η αποθήκη είναι 19τ.μ. με μέσο ύψος 2,25μ. Για κατηγορία 3 δεν μπαίνει λόγω εμβαδού (μάλλον ήθελες να γράψεις 15τ.μ.), αλλά και γιατί στην ίδια εγκύκλιο 2 μιλάει μόνο για ισόγειες αποθήκες. Γιατί όμως το αναφέρεις;...

Επίσης, αν και μπαίνω τώρα σε άλλα χωράφια, ξέρει κάποιος όταν δηλωθεί αυθαίρετο με εργασίες κατεδάφισης, εάν πρέπει να τροποποιηθεί ο ενφια των ιδιοκτητών και άρα να πληρώσουν αναδρομικά φόρο; Όχι πως θα μιλάμε για κανένα τεράστιο ποσό, αλλά να ξέρω τι να πω στους ιδιοκτήτες.

Υ.Γ. Αν παρ 'όλα αυτά τα τελυταία κάποιος συνάδελφος διαβλέπει άλλη λύση με μόνο γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα προτιμούσα να αποφύγω την πριν τη μεταβίβαση κατεδάφιση, αφού θα αναλάβω στη συνέχεια για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη κατεδάφιση και άλλων κτισμάτων, οπότε ιδανικά θα προτιμούσα να γίνουν όλα μαζί.

Edited by Pavlos33
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Να προσθέσω μία προσέγγιση στο θέμα, που μου τέθηκε προσφορικά από το helpdesk του ΤΕΕ. Η γνώμη τους ήταν να εκδώσω βεβαίωση αδόμητου με επισήμανση στην τεχνική έκθεση ότι τακτοποιήθηκε σε δήλωση των κοινόχρηστων.

Δεν θεωρώ βέβαια ότι είναι πιο "σωστή" αυτή η προσέγγιση σε σχέση με αυτές που διατυπώσανε οι συνάδελφοι.

Σαν επιπρόσθετη πληροφορία σε προηγούμενο σχόλιο, αυτό που διάβασα στον ΓΟΚ '55 είναι ότι επιτρεπόταν κατασκευή μέχρι 10τ.μ. (με κάποιες νομίζω προδιαγραφές)στο δώμα, χωρίς να ορίζεται ρητά εάν πρέπει να εμφανίζεται στην άδεια. 

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου @tettris.  Επεσα στην περίπτωση σου μέσω σχετικής αναζήτησης. Πως το χειρίστηκες τελικά το θέμα;  Εχω κάτι αντίστοιχο...

Σε καθετη συνιδιοκτησία υπάρχει σύσταση οριζοντίου (επί της κάθετου) που δίνει ποσοστά στο ΙΣ στον Α' και στο ΥΨούν.

Ο Α' και το ΥΨούν ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη με 750/000 (επί της κάθετου). Στο δώμα του Α κατασκευάστηκε αυθαίρετο κτίσμα από τον ιδιοκτήτη του Α και ΥΨ.

 

 

Δημοσιεύτηκε

για ευκολια, θεωρησε οτι αυτη η καθετη ειναι "αυτοτελης σε αυτοτελες οικοπεδο"

Εχει εμβαδον...και με σδ. ......χτιζει....τμ

Χτισθηκε οικοδομη,  αποτελουμενη απο ισογειο εμβαδου...και με....χιλ. Α' οροφο με κτισμα.. ...τμ και...χιλιοστα

και Β οροφο με κτισμα ....τμ και....χιλιοστα....

Τελος, κρατηθηκε για αερας.....χιλιοστα που ανηκουν στον....

Το δωμα εχει συμφωνηθει σαν αποκλειστικη χρηση  υπερ ....ή πώς αλλοιως.

Εχει εξαντληθει ο σδ.

Ο δικαιουχος του αερα εχτισε...τμ. το ετος......

 

 

 

 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου συνάδελφε jbosdas! Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, ακολούθησα τις οδηγίες του ΤΕΕ και έδωσα βεβαίωση ότι τακτοποίηθηκε με τη δήλωση κοινοχρήστων. Έχει μια λογική, με την έννοια ότι πρόκειται για κατασκευή που δεν ακολουθεί τη μορφολογία που έχουν οι μελλοντικές ιδιοκτησίες (όμοια με αυτή των υποκείμενων ορόφων). Δε γνωρίζω όμως πολλά σχετικά και δεν θυμάμαι δυστυχώς καθόλου λεπτομέρειες από τα συμβόλαια/σύσταση.

 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Να το αναπτύξω για να γίνει κατανοητό το ερώτημα...

H "όμορη" κάθετη, δε με απασχολεί. Έχει το 50% και πάει στο καλό.

Στην δική μου κάθετη υπάρχει μία ιδιαιτερότητα:

Ένας μοναδικός ιδιοκτήτης, βγάζει άδεια το '69 για ΙΣ και Α, και τελικά χτίζει ΙΣ,Α και Β, τμηματικά και σε διαφορετικές χρονολογίες με αυθαίρετες επεκτάσεις σε κάθε όροφο και διάφορα αυθαίρετα στον ακάλυπτο (εξωτερικό κλιμακοστάσιο, αποθήκες ακαλύπτου κλπ). Υφίσταται αδιαίρετη (επί της καθέτου) χωρίς καμία περαιτέρω σύσταση.

 

Αργότερα με (...μυστική) διαθήκη, κάνει άτυπη σύσταση οριζοντίου και διανομή στα 2 εγγόνια του (...που αποδέχονται, με δηλώσεις φόρου κλπ), και δίνει:

στο Εγγονι Νο1: το ΙΣ με 60τμ και 250/οο,

στο Εγγονι Νο2: τον Α' με 60τμ και  250/οο καθώς και το "δικαίωμα ΥΨ ορόφους ύπερθεν του Α' ορόφου" χωρίς καμία αναφορά σε κτίσμα και τμ, τα 500/οο.

21634244_ScreenShot2022-02-25at08_50_07AM.thumb.png.0f20e75cc7165a5f2f72de543c4fac9f.png

Σε επόμενο σημείο της διαθήκης, αναφέρεται πως έχει ανεγερθεί ήδη ο δεύτερος όροφος και έχει 50τμ και δεν αναφέρεται κάποιο ποσοστό!

(γίνεται δηλαδή ένα μπέρδεμα με το κτίσμα δεύτερου ορόφου και του δικαιώματος υψούν...)

Καμία αναφορά για χρήση δώματος (αποκλειστική ή κοινόχρηστη...)

 

Το 2019 με 4495 το Εγγόνι Νο2 ρυθμίζει με δύο δηλώσεις τις οριζόντιες "Α1" και "Β1" χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα. Μόνο τα διαμερίσματα.

Το Β1 αναφέρεται ως οριζόντια και υπολογίζει πρόστιμο και τα ποσοστά ΥΔ, από το δικαίωμα ΥΨ, των 500/οο.

 

Τώρα, θέλει βεβαίωση μεταβίβασης και η συμβολαιογράφος θέλει το ΥΨ αδόμητο (!!!)

(στην αρχή μιλούσε για 3 βεβαιώσεις και σύνταξη πίνακα ανακατανομής ποσοστών ώστε να δημιουργηθεί ο δεύτερος όροφος και να πάρει ποσοστά...)

 

 

Edited by jbosdas
  • 10 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλή Χρονιά σε όλους του συναδέλφους!

Πρόκειται οριζόντια ιδιοκτησία Ά ορόφου (οροφοδιαμέρισμα) τακτοποιημένη με τον Ν.4178/13 από άλλον συνάδελφο (λοιπή παράβαση).

Σήμερα, μου ζητήθηκε έκδοση Η.Τ.Κ.  προκειμένου να γίνει γονική παροχή και κατά την αυτοψία διαπίστωσα ότι η ιδιοκτησία ταυτίζεται με τα σχέδια της τακτοποίησης, αλλά έχει κατασκευαστεί μετά το 2011 στέγη ύπερθεν αυτής. Σημειώνεται σύμφωνα με την σύσταση υπάρχει δικαίωμα αέρος και υψούν, το οποίο ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Το ερώτημα είναι αν μπορώ να εκδώσω Η.Τ.Κ. μόνο για την οριζόντια ιδιοκτησία Α' ορόφου, χωρίς φυσικά να μεταβιβαστεί το δικαίωμα αέρος.

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις

 

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή, αν κατάλαβα σωστά εννοείς να μεταβιβαστεί μόνο το διαμέρισμα, χωρίς το δικαίωμα υψούν (υποθέτω ότι έχει  και αυτό ποσοστό συνιδιοκτησίας). Μια άλλη ερώτηση είναι εάν υπάρχει πλάκα, δηλαδή εάν η στέγη είναι εδραζόμενη ή αυτοφερόμενη και άρα στατικά ενιαία με το υπόλοιπο διαμέρισμα.

ιι

  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

Επειδή η υπόθεση ενδεχομένως να χωράει διαφορετικές ερμηνείες καλό θα ήταν να προβείς σε νομιμοποίηση της στέγης αφού αυτή αφορά το προς μεταβίβαση διαμέρισμα. Το θέμα είναι να ρυθμιστούν όλα αυτά και όχι να κουκουλωθούν και μετά ο πελάτης να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Στο τέλος, αν δεν μπορεί να γίνει αυτό με την νομιμοποίηση, υπάρχει και η αποξήλωση της στέγης προ μεταβίβασης. Προ ΗΤΚ όλα αυτά θα πρέπει να έχουν λυθεί. Αυτή είναι η γενική αρχή. Επιπλέον, πιστεύεις ότι θα βρεθεί μηχανικός υποψήφιου αγοραστεί που θα συμβουλεύσει τον πελάτη του να αγοράσει το διαμέρισμα με μια στέγη από πάνω η οποία δεν έχει ρυθμιστεί πολεοδομικώς; Η γνώμη μου είναι πως δεν θα βρεθεί και έτσι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει και θα ξεκινήσετε πάλι από την αρχή. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.