Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η Γερμανία και η Πολωνία είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το νέο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ταμείο της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις εξαρτημένες από τον άνθρακα περιφέρειες να κινηθούν προς μια πιο πράσινη οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η δημιουργία του ταμείου αυτού είναι πολύ καλή είδηση για την Πολωνία, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός της Πολωνίας συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να μετατρέψουν τις οικονομίες τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' αυτό που απορροφούν.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει και τη συμμετοχή της Βαρσοβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. «Αυτή η κατανόηση για τη θέση μας είναι ... πολύ καλή είδηση για την Πολωνία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα ότι, στο πλαίσιο της εγκατάλειψης του πολύ ρυπογόνου άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2038, θα διαθέσει 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

«Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα συγκροτήματα παραγωγής ενέργειας της δυτικής Γερμανίας και 1,75 δισεκατομμύριο ευρώ για το ανατολικό τμήμα της χώρας», και θα διατεθεί «σ' ένα διάστημα 15 ετών μετά το κλείσιμο» των σταθμών, δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Πολωνία και η Γερμανία θα λάβουν περίπου το 40% του συνόλου των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις σε περιφέρειες με τις υψηλότερες εκπομπές CO2 και τις περισσότερες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Οι βιομηχανίες αυτών των δύο χωρών εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες CO2 και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων θέσεων εργασίας.

Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου μετάβασης θα προέλθουν, σε διάστημα επτά ετών, από τη μόχλευση μικρού ποσού δημοσίου χρήματος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να προσελκυθούν μεγαλύτερα ποσά ιδιωτικών επενδύσεων καλύπτοντας τα τμήματα των προγραμμάτων που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο.

Η Πολωνία θα είναι μακράν η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο από το ταμείο, καθώς θα λάβει 2 δισεκ. ευρώ από τα 7,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα έγγραφα. Η Γερμανία θα είναι δεύτερη με 877 εκατομμύρια.

Όταν ενισχυθούν με μετρητά από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και με τα χρήματα που οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν βάσει των κανόνων της ΕΕ, το ποσό της Πολωνίας θα αυξηθεί σε περίπου 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό της Γερμανίας θα φθάσει συνολικά τα 4,6 δισεκατομμύρια.

Τα ποσά αυτά στη συνέχεια θα ανέβουν στα 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία και στα 13,4 δισεκατομμύρια για τη Γερμανία, μόλις συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.