Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρικοί κινητήρες και συναφή φορτία


GeorgeS

Recommended Posts

Θα ήθελα να θέσω το εξής θέμα προς συζήτηση. Ως γνωστός οι ηλεκτρικοί κινητήρες σε απευθείας εκκίνηση τραβούν ένα ρεύμα εκκίνησης περίπου 5-8 φορές το ονομαστικό (Ιn). Με τη χρήση αστεροτριγώνου το ρεύμα αυτό περιορίζεται σε 2-2.5 φορές το ονομαστικό.

 

Η διατομή του καλωδίου από πεδίο διανομής μέχρι πίνακα κίνησης υπολογίζεται (στην Ελλάδα) με βάση το θερμικό ρεύμα

 

Ith = 1.25 In (1)

 

Μέχρι εδώ καλά. Όταν χρησιμοποιούμε όμως διακόπτη αστέρα-τριγώνου η διατομή της εξαπολικής πλέον γραμμής (λόγω αστέροτριγώνου) υπολογίζεται με θερμικό ρεύμα Ith', ΑΝ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΙ, σωστά ως εξής :

 

Ιth' = Ith/1.73 = 1.25 In/1.73 = 0.72 In (2)

 

Δηλαδή τα δύο τριπολικά καλώδια (πίνακα κίνησης - κινητήρα) έχουν διατομή μικρότερη από τη παροχή και επίσης διατομή μικρότερη από αυτή που θα επιλέγαμε με βάση το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα.

 

Δεδομένου ότι τα θερμικά αν τα συνδέσουμε στη γραμμή (και όχι στα τυλίγματα) ρυθμίζονται σε ρεύμα ίσο με το ονομαστικό (In) βλέπω ότι το καλώδιο τροφοδοσίας προκύπτει μάλλον μικρό.

 

Το θέμα αυτό προέκυψε σε συζήτηση με συνάδελφο ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι και το καλώδιο τροφοδοσίας του κινητήρα πρέπει να προκύψει με το ονομαστικό ρεύμα και τη σχέση (1) και όχι τη σχέση (2) δεδομένου ότι αφού το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα είναι Ιn, εμείς γιατί να βάλουμε διατομή με βάση το 0.72In ?

 

Τι λέτε εσείς ? έψαξα να βρω κάτι σημειώσεις που είχα αλλά ούτε ξέρω που τις έχω πεταμένες.

 

Επίσης θυμίζω σε όλους κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι δηλαδή η κλασσική σχέση (1) ισχύει με βάση τους Ελληνικούς κανονισμούς (ΚΕΗΕ) μόνο. Το Γερμανικό πρότυπο ΔΕΝ υποστηρίζει αυτό το 1.25In αλλά τεσπά, άλλη ιστορία αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.