Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκομιδή υλικών από καμμένο κτήριο


Charlie

Recommended Posts

Ναι, είχα απαντήσει βιαστικά στον Βασίλη ότι δε με συμφέρει επειδή πρέπει να κρατήσω τον όγκο της βλαφθείσας οικοδομής. Όμως αυτό αφορά περιπτώσεις σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ στην περίπτωσή μου επιτρέπεται μέχρι 2όροφο με υπόγειο, οπότε αν είναι σε ισχύ αυτός ο νόμος νομίζω ότι θα τον χρησιμοποιήσει ο πελάτης μου γιατί έτσι ξεπερνάει την επιτρεπόμενη κάλυψη στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 19/2/2020 at 8:25 ΠΜ, ΚΑΝΑ said:

Γιώργο δεν θα το επενακατασκευάσεις σύμφωνα με  τις διατάξεις του Π.Δ. ΤΗΣ 8.2/1.3.1979 (ΦΕΚ 130 Δ΄)

Βασίλη μάλλον πάμε να γίνει κατασκευή νέου στα ίχνη του παλαιού ώστε να εξασφαλίσουμε 100% κάλυψη. Μπορούμε μέχρι 2όροφο με υπόγειο.

Ρώτησα στην πολεοδομία και δεν ήξεραν αν ισχύει ακόμη αυτός ο νόμος. Γνωρίζουμε τίποτα αν έχει τροποποιηθεί, αν έχει καταργηθεί με τον ΝΟΚ, αν έχει αλλάξει κάτι.

Επί της ουσίας θέλω να μάθω αν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω. Φαντάζομαι ότι η πυρκαγιά, με έγγραφο της πυροσβεστικής που αναφέρει ολική καταστροφή, θεωρείται βίαιο συμβάν.

Link to comment
Share on other sites

φυσικα ισχυει

http://www.domiki.gr/content/kpn/text_3a/0_2.htm#271

ιδ και προσφατη αποφαση 658/2017 ΣΤΕ

Εξ άλλου το π.δ. της 8.2-1.3.1979 «Περί χορηγήσεως αδειών οικοδομών προς αποκατάστασιν ζημιών, αι οποίαι επροξενήθησαν εκ βιαίου συμβάντος ή θεομηνίας κλπ., επί αρτίων και μη αρτίων οικοπέδων» [(Δ΄ 130) βλ. άρθ. 271 του Κ.Β.Π.Ν., π.δ. 14- 27.7.1999 (Δ΄ 580)], στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 2 παράγρ. 1 περίπτ. γ του ανωτέρω δ/τος, ορίζει στο άρθρο 1 ότι: «Εις οικόπεδα ευρισκόμενα εντός των πόλεων ή οικισμών εχόντων ή μη ρυμοτομικόν σχέδιον, καθώς και εκτός σχεδίου, εις τα οποία ευρίσκονται οικοδομαί βλαβείσαι ή καταστραφείσαι εκ βιαίου συμβάντος ή πολεμικής αιτίας ή θεομηνίας (σεισμού κλπ.), επιτρέπεται … εις περίπτωσιν ολικής καταστροφής η χορήγησις αδείας ανεγέρσεως οικοδομής συμφώνως προς τα εις τα επόμενα άρθρα οριζόμενα.» και στο άρθρο 2 ότι: «Εις οικόπεδα εις τα οποία συντρέχουν αι προϋποθέσεις αι αναφερόμεναι εις το άρθρον 1 του παρόντος, τα οποία δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα συμφώνως προς τους όρους και περιορισμούς τους καθορισθέντας δια την περιοχήν εις την οποίαν ευρίσκονται, επιτρέπεται: α) … β) εις περίπτωσιν ολικής καταστροφής η χορήγησις αδείας ανεγέρσεως το πολύ διωρόφου οικοδομής μεθ` υπογείου, χωρίς πάντως αυτή να είναι κατ` έκτασιν και όγκον μεγαλυτέρα της καταστραφείσης.». Με τις διατάξεις του π.δ. της 1.3.1979 τίθεται εξαιρετικό δίκαιο, υπαγορευόμενο από την ανάγκη στεγαστικής αποκατάστασης των πληγέντων από πολεμικά γεγονότα, σεισμούς κλπ, επιτρέπεται δε με αυτές η επισκευή πληγείσας ή η αντικατάσταση καταστραφείσας οικοδομής, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, εφ΄ όσον η σχετική άδεια ζητηθεί εντός ευλόγου από την καταστροφή χρόνου και η ανεγειρόμενη ή επισκευαζόμενη οικοδομή χρησιμεύει αποκλειστικώς για την στέγαση των πληγέντων από τα ανωτέρω γεγονότα (ΣΕ 484/2002, 1017/1996, 2128/1993). Από το συνδυασμό των διατάξεων των ως άνω δύο δ/των προκύπτει ότι, σε περίπτωση ανεγέρσεως εντός του παραδοσιακού οικισμού της ............, σε οικόπεδο μη άρτιο και οικοδομήσιμο κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, νέας οικοδομής στη θέση παλαιάς, η οποία κατεστράφη από σεισμό, α) η νέα οικοδομή, συμπεριλαμβανομένων κυρίων και βοηθητικών χώρων, πρέπει να έχει συνολικά την ίδια έκταση και τον ίδιο όγκο με την προηγούμενη, και β) αφετηρία μετρήσεως του μέγιστου ύψους της οικοδομής είναι το διαμορφωμένο έδαφος που περιέβαλλε την παλαιά οικοδομή, μετρούμενο σε κάθετη όψη, με την προϋπόθεση ότι δεν αφίσταται πέραν του ενός μέτρου από το φυσικό έδαφος. Τούτο δε προς προστασία της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού και διατήρηση των όγκων και της κλίμακας των οικιών και του φυσικού αναγλύφου του εδάφους, αλλά και την αποτροπή της κατεδάφισης παλαιών παραδοσιακών οικιών προς ανέγερση νέων με σκοπό την μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ακινήτου (πρβλ. ΣΕ 4757/2014 σκ. 13).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δημήτρη.

Η περίπτωσή μου αφορά σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, ήταν μονώροφο κατάστημα, όχι κατοικία, και τώρα πιθανότατα θα βγει άδεια για 2όροφο.

Το λέω γιατί σε αυτό που παρέθεσες αναφέρεται "από την ανάγκη στεγαστικής αποκατάστασης των πληγέντων από πολεμικά γεγονότα, σεισμούς κλπ". Δεν ξέρω τι εννοεί "στέγαση", αν δηλαδή και η επαγγελματική στέγαση συμπεριλαμβάνεται.

Link to comment
Share on other sites

πριν  χρονια συζητουσαμε κατι παρομοιο...

τι ειχες κανει τοτε?
https://www.michanikos.gr/forums/topic/40019-ανακατασκευή-κτηρίου-μετά-από-πυρκαγιά/?do=findComment&comment=719690

 

Link to comment
Share on other sites

παρ' ολο που δεν φαινεται να το περιοριζει ρητα στις "κατοικιες",

ενας συναδελφος που το εκανε ή μια αδεια στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα βοηθουσε

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.