Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαιώματα Δήμου στο οικόπεδο μας


Recommended Posts

Καλημέρα σας! Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση! Ο πατέρας μου αγόρασε πριν πολλά χρόνια ένα σπίτι (μονοκατοικία). Όταν χτίστηκε το σπίτι δεν υπήρχαν άλλα σπίτια τριγύρω. Η περιοχή γέμισε σιγά σιγά και όσα χτίστηκαν ήταν όλα μετά από το δικό μας. Εννοείται πως το σπίτι μας χτίστηκε νόμιμα και με άδεια. Το πρόβλημα μας τώρα είναι το εξής. Ο γείτονας που έχει χτίσει στην πίσω πλευρά του σπιτιού μας έχει κάνει αίτηση στον δήμο να φτιάξουν έναν πεζόδρομο ο οποίος θα περνάει μέσα από την δική μας αυλή. Δηλαδή θέλει να πάρουν σχεδόν όλη μας την αυλή και να φτάνει ο πεζόδρομος ακριβώς στο μπαλκόνι μας, για να μην πρέπει να κάνει τον γύρω για να βγει στον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο όμως θα χαθεί εντελώς η αξία του οικοπέδου μας. Προσπαθούν να μας πιέσουν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα πριν αρκετά χρόνια ζήτησε ο πατέρας μου άδεια να φτιάξει την σκέπη του σπιτιού μας. Η απάντηση τους ήταν πως θα μας την δώσουν μόνο εάν συμφωνήσουμε να κάνουμε τον πεζόδρομο. Επίσης προσπάθησαν από τον δήμο να μας πουν πως δεν έχουμε συνδεθεί στο τοπικό σύστημα αποχέτευσης, ενώ έχουμε συνδεθεί εδώ και αρκετό καιρό. Έπειτα μας είπαν πως πρέπει να συνδεθεί το σπίτι του γείτονα και να περάσουν όλοι οι σωλήνες μέσα από το δικό μας οικόπεδο με απώτερο σκοπό να γίνει κατευθείαν και ο πεζόδρομος. Θα ήθελα να μάθω λοιπόν εάν έχει ο δήμος το δικαίωμα να μας πάρει με το έτσι θέλω το οικόπεδο μας και να το κάνει πεζόδρομο ή να περάσει αποχέτευση για τα νερά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!

Μικρή 77

 

Edited by Mikroula77
Link to comment
Share on other sites

σε οικοπεδο, εχει κτισθει μια κατοικια με ΟΑ

Αυτο το οικοπεδο δεν αλλαζει.

Τι στέγη ηθελες να κανεις στο δικο σου κτισμα και γιατι επρεπε να συναινεσει ο διπλανος, δξ.

Τι δρομο θελει να ανοιξει ο Δημος,  δξ.

Αντι, λοιπον, να μιλαμε με "υποθεσεις"...το πιο σωστο ειναι

Να μιλησεις με τον μηχανικο σου

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στις εύλογες ερωτήσεις που θέτει ο Δημήτρης και φυσικά συμφωνούμε όλοι ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφθείς μηχανικό να πούμε γενικώς ότι η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Ουδείς μπορεί να σου "πάρει" την ιδιοκτησία σου παρανόμως. Αν τίθεται θέμα έργου για δημόσια ωφέλεια τότε συντελείται απαλλοτρίωση και η ιδιοκτησία αποζημιώνεται τόσο για το τμήμα που θα απαλλοτριωθεί, όσο και για τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προκληθεί στο τμήμα οικοπέδου που απομένει, εφόσον αυτό βλάπτεται (πχ δεν οικοδομείται μετά κλπ). Αν η περιοχή είναι στο σχέδιο πόλης και το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε πεζόδρομο θα καθοριστεί και πάλι αποζημίωση (αν μιλάμε για παλιό σχέδιο πόλης). Καταλαβαίνεις ότι έχουμε πλήθος περιπτώσεων που θα κουράσουν τους αναγνώστες μας αν αρχίζουμε και τις απαριθμούμε. Γι αυτό με ότι στοιχεία έχεις διαθέσιμα (πχ οικοδομική άδεια, σχέδια που την συνοδεύουν, συμβόλαιο, δήλωση στο Κτηματολόγιο κλπ) πηγαίνεις στο μηχανικό και τα συζητάτε στο γραφείο του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.