Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση κτιρίων σε κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλημέρα σας,

Σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με σύσταση κάθετης και οριζόντιας, υπάρχουν 2 υφιστάμενα κτίρια.

Η τοιχοποιία από την κάθε πλευρά  απέχει 60cm από το όριο της κάθετης. Η στέγη του ενός όμως ( λόγω ότι προεξέχει) απέχει περίπου 10cm,    στο άλλο οικόπεδο εγώ επιθυμώ να γκρεμίσω το υφιστάμενο κτίριο και να χτίσω ένα νέο, τι απόσταση θα πρέπει να αφήσω από το όριο;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

την νόμιμη! Αυτό το ξέρει ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός που θα ασχοληθεί με τα σχέδια της ιδιοκτησίας σας, οπότε θα βρείτε τον Μηχανικό που επιθυμείτε να φτιάξετε το σπίτι σας και μαζί θα συζητήσετε, εσείς τι θέλετε και τι μπορείτε να φτιάξετε.

Link to comment
Share on other sites

@Βάγια Βαγιασίτα Θα απευθυνθείς σε μηχανικό έχοντας μαζί σου όλα τα στοιχεία όπως το συμβόλαιο σύστασης καθέτων και οριζόντιων ιδιοκτησιών, οικοδομική άδεια και σχέδια για να κρίνει μελετώντας την υπόθεση ποια θα πρέπει να είναι η απόσταση κτιρίου. Πιθανώς, η τηρούμενη απόσταση εκατέρωθεν του ορίου των δυο όμορων κάθετων να έχει καθοριστεί μέσα στην πράξη σύστασης καθέτων. Από κει και πέρα χρειάζεται έκδοση άδειας για κατεδάφιση και φυσικά νέα άδεια ανέγερσης. Για όλα αυτά απαιτείται από τον μηχανικό που θα απευθυνθείς μελέτη και αυτοψία στο οικόπεδο. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσετε στο γραφείο του.

@Arche Επειδή σε έχω δει να το κάνεις συχνά και να διαφημίζεις την ειδικότητά σου σαν να μην μπορεί άλλος να μελετήσει κτίριο κατοικίας , να σου  θυμίσω  και κυρίως να ενημερώσω την @Bάγια Βαγιασίτα, ότι η μελέτη της κατοικίας της και την έκδοση της άδειας δόμησης αλλά και την κατασκευή, μπορεί να την αναλάβει τεχνικό γραφείο πολιτικού μηχανικού και γραφείο αρχιτέκτονα μηχανικού. Να θυμίσω επίσης ότι η ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού έχει όλα τα νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματα να εκπονήσει αρχιτεκτονικές μελέτες με εξαίρεση παραδοσιακά τμήματα κλπ για τα οποία η νομοθεσία απαιτεί την δική σου ειδικότητα. Να αφήσουμε λοιπόν την  ίδια  να επιλέξει σε ποιο γραφείο θα απευθυνθεί και ποιο μηχανικό θα εμπιστευτεί.

Link to comment
Share on other sites

Pavlos33 δεν διαφωνώ ότι το κάνω επίτηδες. Εμείς θα ξέρεις δεν έχουμε δικαίωμα πλέον για τοπογραφικά, και μελέτες στατικών δεν κάνουμε - οι συνάδελφοι που ξέρω εγώ τουλάχιστον - γνωρίζω ότι κάνετε αρχιτεκτονικές μελέτες και υποθέτω κάποιοι πολ. Μηχ. Δεν αποκλείεται ότι μπορεί να κάνουν καλές. Επουδενί επίσης δεν λέω ότι κάθε αρχιτέκτονας κάνει πολύ καλές, καλύτερες κάποιων Πολ. Μηχ. εγώ επίμενα στο θέμα της ειδικότητας διότι του αρχιτέκτονα είναι η κύρια εργασία, του Πολ. Μηχ. δεν είναι, για να ξέρει ο κόσμος. Ξέρω ότι κάθε μελέτη δεν είναι καλή και ότι ακόμα υπάρχουν πιο καλές αυτών που θεωρούμε καλές. Σε καμία περίπτωση δεν έκανα την συγκεκριμένη επισήμανση που έκανα να τσακωθώ ειδικά με εσένα και ούτε επιθυμώ με κανένα συνάδελφο. Να πω όμως και κλείνω με αυτό ότι, πολές φορές έχω βρεθεί σε πολεοδομία και ρωτάει ιδιώτης κάτι τον ελενκτή Μηχανικό "κύριε πως θα κάνω αυτό...?" "Θα απευθηνθείτε σε γραφείο Μηχανικού του λέει" και το μυαλό πολλών πιστευω εγώ ότι σαν Μηχανικό χρόνια τώρα έχει συνδέσει την ειδικότητα  με τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Εσφαλμένα να το επισημάνω άλλη μια φορά. Κατανοώ την παρατήρηση σου και ελπίζω να κατανοείς Pavlo ότι πιστεύω ότι πολλοί πιστεύουν ότι Μηχανικοί είναι οι Πολιτικοί Μηχανικοί.

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

Συστήνω στα πλαίσια δημοσίου διαλόγου και ειδικά σε ιδιώτες ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας. Στα "ενδοοικογενειακά" μας θέματα στο φόρουμ (πχ επαγγελματικά δικαιώματα) μπορούμε να συζητάμε και πιο αναλυτικά και να πούμε πολλά περισσότερα. Και για να μη μείνουν αμφιβολίες στην κυρία που ρώτησε, θα την αφήσουμε να επιλέξει την ειδικότητα μηχανικού, είτε πολιτικού μηχανικού, είτε αρχιτέκτονα, ή ακόμη και τοπογράφου μηχανικού (αν έχει το δικαίωμα για το εν λόγω μέγεθος κτιρίου) που κατόπιν πληροφοριών που θα συλλέξει στην περιοχή της για τα τεχνικά γραφεία, στο τέλος θα θα τον εμπιστευτεί και θα του αναθέσει τις μελέτες και την έκδοση αδειών. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.