Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι Ιρλανδές Ιβόν Φάρελ και Σέλεϊ Μακναμάρα (Yvonne Farrell και Shelley McNamara), συνιδρύτριες του γραφείου Grafton Architects του Δουβλίνου -ιδρύθηκε το 1978-, είναι οι κάτοχοι του κορυφαίου βραβείου αρχιτεκτονικής "Pritzker Architecture Prize" για το 2020.

Το βραβείο, το οποίο καθιερώθηκε το 1979, είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως που δίνονται σε ζώντα αρχιτέκτονα για το σύνολο του έργου του, και οι κυρίες Φάρελ και Μακναμάρα είναι η τέταρτη και η πέμπτη γυναίκα αρχιτέκτονας που το λαμβάνει. Και είναι και οι πρώτες Ιρλανδές που βραβεύονται με αυτό.

Η φετινή επιτροπή αναφέρθηκε σε αυτές ως «πρωτοπόρους σε έναν τομέα ο οποίος παραδοσιακά ελέγχεται από άντρες και είναι ακόμη και σήμερα ένα επάγγελμα κυριαρχούμενο από άντρες», αλλά και ως «φάρους για άλλους, καθώς σφυρηλατούν την παραδειγματική επαγγελματική διαδρομή τους».

Το ζεύγος των αρχιτεκτονισσών έχει ολοκληρώσει κτήρια σε όλο τον κόσμο. Το 2008, κέρδισαν το βραβείο για το World Building of the Year με το Universita Luigi Bocconi στο Μιλάνο και το RIBA International Prize με το University Campus UTEC Lima στο Περού. Το 2018, ήταν οι διευθύντριες της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Το βραβείο, όπως τόνισε η επιτροπή, δεν δόθηκε στις δύο αρχιτεκτόνισσες για το σύνολο του έργου τους μόνον, αλλά και για το πώς λειτουργούν το αρχιτεκτονικό γραφείο τους και «τη γενναιοδωρία τους προς τους συναδέλφους τους».

«Μέσα στο ήθος ενός επαγγέλματος σαν το δικό μας, έχουμε τόσες φορές προσπαθήσει σκληρά να βρούμε χώρο για την εφαρμογή αξιών όπως ανθρωπισμός, τέχνη, γενναιοδωρία και πολιτισμική διασύνδεση με κάθε μέρος και περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε» είπε η Σέλεϊ Μακναμάρα.

Δείτε επιλεγμένα έργα τους: https://www.pritzkerprize.com/laureates/2020

Αναλυτικά: https://www.pritzkerprize.com/laureates/2020

Περισσότερα: https://www.saoarchitects.com/15-most-influential-creative-british-architects


View full είδηση

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το μεθοδευμένα επιβεβλημένο σύστημα ....,

>της στυγνά στεγνής μορφολογίας......., (μακρυά από οποιοδήποτε πολιτιστικό υπόβαθρο κι επηροή  του....)

>της επ΄αυτοσκοπώ ανατροπής (ανάδειξη του "διαφορετικού" ?....) ακόμη και αρχέγονων βασικών αρχών  ογκοπλασίας......,   (νέα τάξη πραγμάτων!!...)

και τέλος, 

>της βιωματικής εξοικείωσης σε μία νέα σκληρά γκρίζα πραγματικότητα γύρω μας....,

επιβραβεύει και πάλι τους ταγούς του,  προβάλλοντας (όπως και παλαιότερα για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης είχα αναφερθεί)  ως  "must have it"  την  "one for all"....  παγκοσμιοποιητική του αρχιτεκτονική ισοπέδωση ............

 

*A building at Bocconi University in Milan, designed by Irish architects Yvonne Farrell and Shelley McNamara

image.thumb.jpeg.806ac06afc5c7c52faeb07d33136f936.jpeg

Edited by Anton_civeng

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.