Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λανθασμένη εφαρμογή ορίων οικοπέδων. Τί πρέπει να γίνει;


Recommended Posts

Σε χωριό με διανομή συνοικισμού Υπ. Γεωργίας ο τοπογράφος που χάραξε πριν 20 χρόνια κάποια οικόπεδα (βλ. σχήμα, οικόπεδα Β,Γ,Δ,Ε) έκανε λάθος στην εξάρτηση και τα χάραξε 10 περίπου μέτρα παραδίπλα. Η περιοχή ήταν εντελώς αδόμητη και δεν κατάλαβε κανένας το λάθος.

Από τους 4 αυτούς οικοπεδούχους οι 3 χτίσανε. Ο Β μέσα στον Α, ο Δ μέσα στον Γ και ο Ε μέσα στον δρόμο. Πριν λίγο καιρό το λάθος "βγήκε" τυχαία όταν καποιος μέτρησε για άλλον ιδιοκτήτη.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να γίνει τροποποίηση ρυμοτομίας και στη συνέχεια πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού; Αν ναι πόσα χρόνια παίρνει η όλη διαδικασία;

Υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία; Σημειώνω ότι τα κτίσματα είναι σχετικά καινούργια και οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να παραιτηθούν από αυτά.

 

Αν δεν γίνει τελικά τίποτα λόγω ασυνενοησίας κ.λ.π., τί ισχύει για τα ακίνητα που είναι χτισμένα μέσα στους όμορους και μες τον δρόμο; Μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις, προσθήκες ορόφων ή άλλες πράξεις σε αυτά; Αν καποιος αποφασίσει να γκρεμίσει το ακινητό του για να χτίσει νέο προκειται να έχει κάποιο πρόβλημα με την άδεια κατεδάφισης;

post-5430-131887221704_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε george08

τροποποίηση ρυμοτομίας γιατί κάποιος έκανε λάθος επανεφαρμογή δεν δικαιολογείται.

φρόντισε με ανταλλαγές ίσεμβαδικών τμημάτων μήπως και διασώσεις τίποτε,ουσιαστικά προτείνω μιά αναδιανομή.

ενδεχομένως αν και είναι πολυέξοδη διαδικασία να απαιτηθεί η συνένωση και εκ νέου κατάτμηση

τα κτίρια ανήκουν στο οικόπεδο που βρίσκονται

πάντως αυτός που έχτισε μέσα στον δρόμο την έχει βάψει.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η διαδικασία που πρότεινε ο Θεοχάρης.

Εάν όμως τα οικόπεδα είναι νέα και όλα τα οικόπεδα έχουν τις διαστάσεις και το εμβαδό τους και δεν επηρεάζουν κανένα άλλο ή δεν επεισέρχονται σε κοινόχρηστο .... ας γνωστοποιηθεί η κατάσταση στους ιδιοκτήτες και ας το "καταπιούν" μαζί με τη σιωπή τους!!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Δυστυχώς όχι μόνο μπαίνει ο ένας στον άλλον, αλλά το κτίσμα του ενός μπαίνει και στον δρόμο, ενώ ένας άλλος (ο Α στο σχήμα) "στριμόχνεται" ανάμεσα σε Β και Ζ και δεν έχει το εμβαδόν του.

Οπώτε η λύση με τις αμοιβαίες ανταλαγές είναι μία καλή νομίζω προσέγγιση (μερικούς τουλάχιστον ιδιοκτήτες), εφόσον δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση ρυμοτομίας. Αυτό ότι δεν διακαιολογείται τροποποίηση ρυμοτομίας είναι σίγουρο; Γιατι έχω ακούσει για παρόμοια περίπτωση που μπόρεσε να γίνει τροποποίση ρυμοτομίας.

Τώρα, όσων αφορά αυτόν που μπαίνει μες το δρόμο, υπάρχει περίπτωση να του γκρεμίσουν το σπίτι;

Πρόκειται για κτίσμα 10ετίας που κατοικείται, και η οδός που στενεύει εξυπηρετεί 2-3 οικόπεδα, τα οποία έχουν και άλλη πρόσβαση (αν αυτό παίζει ρόλο). Οπότε δεν νομίζω να έχει ο δήμος ή κάποιος άλλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρη διάνοιξή του.

Κάτι άλλο: Γνωρίζετε τι ισχύει όσον αφορά ενδεχόμενη αγοραπωλησία ενός από τα ακίνητα (οικόπεδα/κτίσματα) που είναι λάθος υλοποιημένα στο έδαφος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.