Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

 

Πώς θεμελιώνετε νέα διώροφη κατοικία από φέρουσα τοιχοποιία σε πολύ καλό έδαφος? Το κτίριο είναι ισόγειο + ά όροφος, με πυκνή άοπλη (όχι διαζωματική) τοιχοποιία από λιθοσώματα πάχους 60 εκ στο ισόγειο και 50 εκ στον όροφο. Οι πλάκες είναι από σκυρόδεμα.

Δημοσιεύτηκε

Για εμένα το θέμα δεν είναι το είδος θεμελίωσης αλλά ο τρόπος σύνδεσης της τοιχοποιίας και της θεμελίωσης...

 

Μήπως θα ήταν καλό να ρίξεις μια ραντιέ 50εκ, να βάλεις τον χτίστη να σηκώσει όλους τους τοίχους για ένα ύψος πχ 80εκ και έπειτα να ρίξεις ενδιάμεσα σκυρόδεμα ώστε να δέσει τοιχοποιία με θεμελίωση (και να έχεις και το δάπεδο ισογείου).

Δημοσιεύτηκε

Με εσχάρα πεδιλοδοκών είσαι καλυμένος. Όσον αφορά το πάχος των τοίχων δεν είναι λίγο μεγάλο? Μιλάμε για σύγχρονη κατασκευή, αν κατάλαβα καλά, με γνωστές ιδιότητες και διαστάσεις λιθοσωμάτων και κονιάματος.

Δημοσιεύτηκε

Αλέξανδρε, αν ρίξει μπετό για θεμέλια, μετά, σε ώριμο σκυρόδεμα, μπορεί να χτίσει την πέτρα; Διασφαλίζεται η σύνδεση υλικών;

 

Άρη εννοώ 40-50 εκ ραντιέ. Κοίτα παρακάτω:

52704963.th.png

Δημοσιεύτηκε

Η σκέψη σου φίλε acnt είναι απόλυτα σωστή. Κι εγώ είχα προβληματιστεί για το σημείο σύνδεσης αλλά δε βρήκα κάτι σxετικό στη βιβλιογραφία. Το αντιμετωπίζω "αγριεύοντας" την επιφάνεια του σκυροδέματος. Δεν έχω δει αστοχία σε αυτό το σημείο σε καμία οικοδομή που έχει υποστεί σεισμική φόρτιση. Ένα μεγάλο συν όμως είναι και το βάρος του τοίχου. Εναλλακτικά θα μπορούσες να "φυτέψεις" οπλισμούς οι οποίοι θα εγκιβωτιστούν με το κονίαμα σύνδεσης. Προσοχή όμως: μιλάμε πάντα για λιθοσώματα λαξευτά και ποτέ για αργολιθοδομή.

 

edit: Δε θα μπορούσε κάτι παρόμοιο, δηλαδή ολίσθηση, να συμβεί και σε άλλο επίπεδο, όπου το βάρος του τοίχου θα ήταν μικρότερο;

Δημοσιεύτηκε

Μία ακόμη λύση είναι να δημιουργήσεις εσωτερικά του τοίχου μικρές κολώνες 20x20 ή 25x25, στις γωνίες και ανά 3 με 4 μέτρα περίπου.

 

και ένα παράδειγμα.

Δημοσιεύτηκε

Να κάνεις ραντιε και μετά μπάζωμα και μετά δάπεδο είναι μάλλον αντιοικονομικό σε καλό έδαφος. Σκευτόμουν πεδ/κους κατασκευάζοντας πλάκα από μπετό και μια θήκη για να εγκυβωτιστεί ο τοίχος όπως κάνουν στα προκατ. Αυτό το κενό μεταξύ των παριών της θήκης και του τοίχου γεμίζει με κονίαμα.

Δημοσιεύτηκε

Αλέξανδρε, πάλία κάνανε τα θεμέλια από λιθοδομή και από πάνω την όποια τοιχοποιία. Δεν έχω δει πως κατασκευάζεται τέτοια θεμελίωση, αλλά μάλλον το θεμέλιο και οι πέτρες του, πατούσε πάνω σε χώμα. Αν συνέβαινε αυτό, έχει λογική, καθώς το βάρος του τοίχου και η μετέπειτα συμπίεση των εδαφών θα είχε ως αποτέλεσμα την "μονολιθικότητα" θεμελίων πέτρας-υπεδάφους. Εάν όμως πας να θεμελιώσεις τοιχοποιία σε σκυρόδεμα, αλλάζει το πράγμα. Εκεί πλέον, μετά την 1η μέρα σκυροδέτησης (για να μην πω τις πρώτες ώρες) σκυρόδεμα και πέτρα δεν θα ενωθούν σε ένα σώμα.

 

Άρα, πρέπει να βρεθεί μια "πατέντα" διότι το καλύτερο, δηλ το χτίσιμο μικρού ύψους τοιχοποιίας ως kicker όσο το σκύρόδεμα είναι νωπό, φαντάζει ακατόρθωτο. Φανταστείτε όμως τί καλά που θα ήταν.... Τέλος πάντων αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα αυτό τον τρόπο.

 

Evan, σωστή η σκέψη σου, αν και εγώ θα έκανα τους "λαιμούς" προς τα κάτω.

 

ted78 δεν θα το έκανα αυτό, εκτλως κι αν έλυνα σαν διαζωματική, που και πάλι το θέμα σύνδεσης σκυροδέματος-πέτρας δεν το λύνεις.

Δημοσιεύτηκε

[quote name='acnt;72586

Evan' date='[/b'] σωστή η σκέψη σου, αν και εγώ θα έκανα τους "λαιμούς" προς τα κάτω.

 

acnt τι εννοείς προς τα κάτω; στο πάχος του πέλματος?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.