Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα χρειάζομαι τη βοήθειά σας!

Χρησιμοποιώ το ΤΕΕΚΕΝΑΚ στη διπλωματική του μεταπτυχιακού μου χωρίς όμως να είμαι ενεργειακός επιθεωρητής και έχω κάποιες απορίες. Το κτίριο που μου έχει ανατεθεί έιναι εγκατελειμένο (δεν έχει συστήματα θέρμανσης-ψύξης-εξαερισμού, ΖΝΧ και φωτισμού) και μελετάω την αξιοποίησή του ως ξενοδοχείο. Αρχικά, το κτίριο δεν είχε σχέδια αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά. Τα αρχιτεκτονικά τα έκανα μετά από επιτόπια αποτύπωση του κτιρίου. Οι απορίες που έχω σχετικά με το ΚΕΝΑΚ είναι οι εξής:

  1. Δηλώνω στην καρτέλα τους μη θερμαινόμενους χώρους. Για αδιαφανή στοιχεία που χωρίζουν έναν θερμαινόμενο από έναν μη θερμαινόμενο, όταν πάω στην καρτέλα του μη θερμαινόμενου αυτά τα δηλώνω ή θεωρούνται κέρδη για το χώρο και δεν τα υπολογίζω; Και αν τα δηλώνω με τι Uvalue; Τις τιμές των Uvalue του κτηρίου μου τις παίρνω από τους πίνακες 3.5α και 3.5β για το κτίριό μου. Οι τιμές αυτές όμως δεν αφορούν θερμαινόμενους χώρους σε επαφή είτε με αέρα είτε με μη θερμαινόμενο χώρο; Άρα η τιμή Uvalue σε έναν τοίχο και ένα παράθυρο που βρίσκεται μεταξύ μη θερμαινόμενου και αέρα ποιά είναι;

  2. Στο κτίριο έχω ηλιακό χώρο (4 τοίχοι σε επαφή με κτίρια και γυάλινη οροφή). Στα αδιαφανή στοιχεία δηλώνω τους τοίχους που είναι σε επαφή με τα κτίρια-θερμαινόμενοι χώροι; Και πάλι αν ναι ποιά είναι αυτά τα U για ηλικό χώρο σε επαφή με αέρα και με θερμαινόμενο χώρο; Είναι σωστό να μη δηλώσω καθόλου τον ηλιακό χώρο, θεωρώντας το ως δυσμενέστερη περίπτωση;

  3. Το κτίριό μου στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κανένα σύστημα θέρμανσης-ψύξης-ΖΝΧ-φωτισμού. Οπότε το 1ο σενάριό μου είναι η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Για να τα διαστασιολογήσω απ’ τη στιγμή που δεν έχω κανένα δεδομένο μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πρότυπα ΕΛΟΤ του πίνακα 1.1; Ή απαιτείται ηλεκτρομηχανολογική μελέτη; Ή υπάρχουν κάποιες προσεγγιστικές τιμές που μπορώ να χρησιμοποιήσω;

    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Ολα τα στοιχεία του μθχ θα δηλωθούν. ο πρόγραμμα θα υπολογίσει με βάση αυτά τα κέρδη ή τις απώλειες.

Το κτίριό σου υποθέτω είναι αμόνωτο οπότε χρησιμοποιείς τους πίν. 3.5.

Υπάρχουν τιμές για τα αδιαφανή της ζώνης σου με τον μθχ υπάρχουν στους πίν. 3.5 στην στήλη <<Σε επαφή με μη θερμ. χώρο>>.

Οι τιμές των στοιχείων του μθχ προς εξ. περιβάλλον είναι στους ίδιους πίνακες στην στήλη <<Σε επαφή με αέρα>>. Ιδιες δηλ. για τα στοιχεία της ζώνης γιατί ο χώρος μθχ στην θερμομόνωση όταν υπολογίζεις τα εξωτερικά του στοιχεία θεωρείται ο <<μέσα>>.

Τα διαφανή με παρόμοιο τρόπο ΤΟΤΕΕ1 ενότητα 4.2.3

2. Για να θεωρηθεί ένας χώρος προσαρτημένο θερμοκήπιο (ηλιακός χώρος) πρέπει να τηρούνται κάποιες απαιτήσεις. Αυτό που έχεις μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θερμοκήπιο. Μπορείς να τον θεωρήσεις μθχ ή αν ανήκει σε ξένο κτίριο εξωτερικό αέρα (ΤΟΤΕΕ1 ενότητα 4.2.2.5)

Διάβασε ΤΟΤΕΕ1 ενότητα 4.5 και ΤΟΤΕΕ2 2.1.10

3. Κανονικά θα πρέπει να τα διαστασιολογήσεις με ΗΜ μελέτες. Αν δεν είναι οι μελέτες στο αντικείμενο της εργασίας σου προτείνω να κάνεις μια προσέγγιση με βάση τους πίνακες 2 και τις επιμέρους ενότητες για τα συστήματα της ΤΟΤΕΕ1 για τις απαιτήσεις και να παραθέσεις στοιχεία εξοπλισμού από τεχνικά φυλλάδια (πχ.χ. βαθμοί απόδοσης λεβήτων, βαθμοί απόδοσης εναλλακτών θερμότητας, αποδόσεις φωτιστικών κλπ).

Μη ξεχνάς ότι όταν δεν έχεις υφιστάμενα συστήματα πρέπει να βάλεις θεωρητικά συστήματα όπως ορίζεται στην ΤΟΤΕΕ1.

Καλές γιορτές

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ! Θα τα κοιτάξω και θα επανέλθω με τυχόν απορίες.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

hkamp Καλημέρα,

Σχετικά με τους πίνακες 2 που μου προτείνατε, τους έχω χρησιμοποιήσει στις αντίστοιχες καρτέλες. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα:

  • πίνακα 2.3 στην καρτέλα μηχανικού αερισμού
  • πίνακες 2.4 και 2.4α στην καρτέλα φωτισμού
  • πίνακας 2.5 στην καρτέλα ΖΝΧ

Όμως πώς μπορώ να υπολογίσω είτε προσεγγιστικά είτε αναλυτικά το θερμικό φορτίο; Να υπολογίσω την ισχύ ενός λέβητα ή μιας αντλίας θερμότητας για παράδειγμα χωρίς να έχω μηχανολογικά σχέδια του κτιρίου; Και άρα μετά να ψάξω για το λέβητα αυτής της ισχύος και να βρω τα τεχνικά φυλλάδια ώστε να συμπληρώσω τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητάει το πρόγραμμα (βαθμοί απόδοσης).

Όσον αφορά τον ηλιακό χώρο είχα κι εγώ ενδοιασμούς αν όντως θεωρείται ηλιακός χώρος και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να το θεωρήσω μη θερμαινόμενο χώρο όπως μου προτείνατε.

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Δημοσιεύτηκε
24 λεπτά πριν, Alex92 said:

Όμως πώς μπορώ να υπολογίσω είτε προσεγγιστικά είτε αναλυτικά το θερμικό φορτίο;

Πάρε 50 Kcal/h ανα m3 του κτιρίου σου.

Αναλυτικά το υπολογίζεις μόνο αν κάνεις μελέτη θερμικών απωλειών για το κτίριο σου.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ. 

Νομίζω ότι αν εφαρμοστεί μια σχετικά καλή θερμομόνωση μια προσέγγιση 1kW/10τμ είναι επίσης καλή.

Alex92 να θυμάσαι ότι πέρα από την ισχύ του λέβητα και την ισχύ των φωτιστικών, το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ δεν επηρεάζεται από τις ισχείς των συστημάτων. Είτε 0 είτε 1000000 kW βάλεις στα πεδία των ισχύων δεν παίζει ρόλο. Το πρόγραμμα <<δουλεύει>> με τους βαθμούς απόδοσης και όχι με τις ισχείς.

Την ισχύ του λέβητα την χρειάζεται για να προσδιορίσει τον βαθμό απόδοσης του κτιρίου αναφοράς.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
9 λεπτά πριν, hkamp said:

Νομίζω ότι αν εφαρμοστεί μια σχετικά καλή θερμομόνωση μια προσέγγιση 1kW/10τμ είναι επίσης καλή.

Θα συμφωνήσω. Για καινούρια κτίρια νομίζω είναι και καλύτερη προσέγγιση από αυτή που λέγαμε παλιά με τις 50kcal/h

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Θα τα χρησιμοποιήσω αυτά που μου είπατε.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

κάνω μια μελέτη αξιοποίησης του κενού κτιρίου μου σαν ξενοδοχείο. Για την επιλογή συστημάτων θέρμανσης-ψύξης- ΖΝΧ έχω σκεφτεί αντλίες θερμότητας ώστε να καλύψω θέρμανση και ψύξη. Έχω βρει αντλία θερμότητα που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα και ζεστό νερό όμως δεν ξέρω αν οικονομικά είναι βιώσιμη αυτή η λύση. Με ποιόν άλλο τρόπο θα μπορούσα να καλύψω τις ανάγκες για ΖΝΧ? Μπορώ να το καλύψω με λέβητα Φ.Α. ή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω ταχυ-θερμαντήρα? Γενικά έχω περιορισμένο χώρο και ιδιαιτερότητες στο κτίριο γιατί είναι διατηρητέο. Τι θα προτείνατε ως βέλτιστη λύση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.