Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηλά κτήρια στην Ελλάδα: ανάγκη ή μόδα;


paktomenos

Recommended Posts

"........Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ως κατοικία, τα ψηλά κτίρια λειτουργούν ως μηχανισμοί αποξένωσης και απορύθμισης της σχέσης των ενοίκων με το άμεσο φυσικό περιβάλλον του εδάφους......."

 

τι λεει εδώ ο ποιητής? Που ζεί? Για το urban sprawl στην Αμερική δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα? Να το γυρίσουμε σε καλύβες όπως το 1850?

 

Για την αποξένωση φταίει η οργάνωση της κοινωνίας και η ΚΑΚΗ αρχιτεκτονική, όχι τα ψηλά κτίρια....

 

"......Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος στο οποίο βρίσκεται μία δραστηριότητα, τόσο μακρύτερα αυτή βρίσκεται από την χωρική δομή του κτιρίου και τη σχέση του (interface) με τα γειτονικά κτίρια, και αυτή είναι μία σχέση που έχει αποδειχθεί θεμελιώδης για την ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής και βασικά για την ανάπτυξη της ίδιας της συνθήκης της αστικής συγκέντρωσης......"

 

ε καλα από αυτά τα σχόλια φαίνεται πως ο κύριος έχει μείνει στο Vers un architecture του Le Corbusier και έχει χάσει όλο το επεισόδιο του μεταμοντερνισμού, των εφαρμογών της πράσινης αρχιτεκτονικής και του new urbanism - άμα λέμε ψηλά κτίρια για το 2010 και σκεφτόμαστε τα ψηλά κτίρια του 1950.....

 

Τα σχόλια για το Los Angeles είναι για μένα αστεία, αφού επιμένει να δαιμονοποιεί τα ψηλά κτίρια σε μία πόλη που πρώτον, δεν έχει ψηλά κτίρια στο βαθμό που έχουν άλλες αμερικανικες πόλεις, και δεύτερον τελεί υπό καθεστώς ομηρίας του αυτοκινήτου όπως όλες οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ - είναι θέματα κοινωνικά που ναι μεν η αρχιτεκτονική ΔΕΝ έλυσε επιτυχώς αλλά όχι οτι φταίνε οι ουρανοξύστες.

 

Δηλαδή για το οτι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πολη στις ΗΠΑ που έχει street life όπως το συναντάμε στην Ευρώπη, η Νέα Υόρκη, είναι μια πόλη συνυφασμένη με το φαινόμενο του ουρανοξύστη δεν τον έβαλε σε σκέψεις?

 

".....Σίγουρα στα ψηλά κτίρια εμπλέκεται η κερδοσκοπία, αλλά και η ματαιοδοξία των ιδιοκτητών, η φαντασίωση και το ουτοπικό όραμα του αρχιτέκτονα κλπ. Θα άξιζε να διαβάσει κανείς το βιβλίο της Ayn Rand: ‘The Fountainhead’ (ελλ. μετάφρ. ‘Κοντά στον Ουρανό’) όπου η έννοια του ψηλού κτιρίου πράγματι συνδυάζεται με την δημιουργικότητα και την έμπνευση και προηγείται της εκάστοτε λειτουργικότητας. Εδώ διαπιστώνουμε την πίστη του αρχιτέκτονα περισσότερο στην καθαρή μορφική διαλεκτική του υψηλού κτιρίου και λιγότερο στην εξυπηρέτηση του λειτουργικού προγράμματος. Αυτό όμως δεν πρέπει να καθαγιάζει την μετέπειτα εξέλιξη των κτιρίων αυτών με βάση την άκρατη κερδοσκοπική (βλ λειτουργικιστική) εκμετάλλευση...."

 

Περίμενα να δω πόσο σύντομα θα έμπαινε η κλασσική δαιμονοποίηση του κέρδους....Επίσης τα σχόλια περί του βιβλίου απο το οποίο έχω δανειστεί το ψευδώνυμό μου αποδεικνύουν ότι ο αγαπητός συνάδελφος ΔΕΝ έχει διαβάσει ή ΔΕΝ κατάλαβε ΤΙΠΟΤΑ από το βιβλίο της Rand....

 

Οι ουρανοξύστες όταν προέκυψαν σαν δυνατότητα λόγω της εφεύρεσης του ανελκυστήρα, συνεπείραν την φαντασία πολλών σχετικών και μή. Μην τους κατηγορούμε και για το οτι μας απογοήτευσαν...κτίρια είναι όχι ο δίαολος έπί της γής....

 

 

Η παραγραφος περι "γειτονιάς" και προέλευσης ιδανικών αστικών περιβαλλόντων που ακολουθεί με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και είναι γενικώς αποδεκτά πράγματα από την πολεοδομία - υπάρχουν όμως τρόποι, ξαναλέω με καλή αρχιτεκτονική, να ενταχθούν ΚΑΙ τα ψηλά κτίρια στην πόλη.

 

Σταματώ εδώ για να δουλέψουμε και λίγο....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν γίνεται να φτάσεις τόσο ψηλά σήμερα...αν γινόταν σίγουρα κάποιοι θα το είχαν κάνει. Αυτό όμως εύκολα αλλάζει, ειδικά αν πρόκειται για δημόσια κτίρια.

 

Paktomenos τα δημοσια κτιρια παιρνουν ουτως η αλλως ειδικους ορους δομησης. Το υψος δεν ειναι τρομακτικο, ο πυργος των αθηνων ειναι 100μ. και κατασκευαστηκε 40 χρονια πριν

Link to comment
Share on other sites

Το "Δεν γίνεται να φτάσεις τόσο ψηλά σήμερα..." έχει σχέση με τους όρους δόμησης, όχι το στατικό θέμα. Τα δημόσια κτίρια δεν γνωρίζω να παίρνουν ειδικούς όρους δόμησης, εκτός από κάποια στάδια, για ....ευνόητους λόγους, και ειδικές κατασκευές, π.χ. πύργους ελέγχου.

Link to comment
Share on other sites

με τα στάδια και τους πύργους ελέγχου πάνε και τα εμπορικά κέντρα στο μαρούσι?

 

(άσχετο με το θέμα "ύψος" αλλά επειδή άγγίξαμε το θεμα "κτίρια εκτός ΓΟΚ" :)

Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχα δεί την υποσημείωση στο Ν.1/1821 πως το σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας ισχύει για όλους, εκτός από "κάποιους", αλλά δεν θυμάμαι που...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το κτήριο "Turning Torso" δεν είναι απλά ένα ψηλό κτήριο, είναι ένα γλυπτό. Έτσι τουλάχιστον το βλέπω με τα μάτια μου.

Επίσης, αυτό που το ξεχωρίζει πέρα ότι με τα 190μ ύψος (57 όροφοι) που το κάνει το ψηλότερο κτήριο της Σουηδίας, είναι ότι δεν αποτελεί έναν απ' τους πολλούς ουρανοξύστες μιας πόλης (πχ. Manhattan, New York) αλλά το μοναδικό σε μια ευρεία περιοχή και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Προσωπικά θεωρώ ότι στην Ελλάδα καλώς δεν επιτρέπονται ψηλά κτήρια γιατί από τσιμεντουπόλεις των οκταώροφων οικοδομών θα αποκτούσαμε τσιμεντουπόλεις των ν-ώροφων οικοδομών και δεν θα κερδίζαμε τίποτα σε πράσινο ή ελεύθερους χώρους παρά θα δημιουργούνταν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα κυκλοφορίας, στάθμευσης κ.λπ.

 

Όταν είχα ανέβει στον τελευταίο παρά 2-3 ορόφους του Fiat Tower στη La Defence στο Παρίσι, ενός άκομψου ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου κτηρίου ολικού ύψους 200μ., μου προκάλεσαν φοβερή αίσθηση οι ταλαντώσεις παρόλο που δεν φυσούσε ιδιαίτερα και θεωρούσα κατόρθωμα το να εργάζεται κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί λοιπόν να μην αποκτήσουμε και εμείς κάποια "γλυπτά", που έχουμε μείνει σε αυτά του Παρθενώνα?

 

Και για να αποτραπεί το φαινόμενο του αλαλούμ, θα μπορούσε αυτή η δυνατότητα να δίνεται μόνο μετά από κρίση ανεξάρτητης - σοβαρής διεθνούς αρχιτεκτονικής επιτροπής, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, και ίσως μόνο για δημόσια κτίρια.

 

Ωραίο το παράδειγμα της La defence που έθεσες. Για αντίλογο, αντιγράφω από την Encarta γι αυτήν: "This concentration of ultra-modern towers outside the city limits has successfully limited pressure for development within Paris, and thus has greatly contributed to the historic preservation of the city".

 

P.S. Καταλαβαίνω ότι δίνοντας "όπλα" στους "αποπάνω", ανοίγουν λίγο οι ασκοί του Αιόλου, αλλά για πόσο ακόμη πρέπει να μας συμπεριφέρονται σαν άτομα μειωμένης διανόησης, ούτε καν μικρά παιδιά, που δεν τους δίνεις ούτε μαχαίρι να φάνε, γιατί μπορεί να αυτοτραυματιστούν?

Αυτό το στύλ ότι σας αφαιρώ κάθε έξυπνο εργαλείο, γιατί αδυνατώ να ελέγξω αν θα το χρησιμοποιήσετε πονηρά ή άσκοπα, κάπου με - σε - μας προσβάλλει σαν πολίτες.

Link to comment
Share on other sites

Και στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα ψηλά κτήρια, όχι βέβαια τόσο ψηλά, πάντως τόσο που ξεχωρίζουν. Πχ στη Θεσσαλονίκη είναι ο Πύργος του ΟΤΕ στο κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης.

 

Η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις επιτροπές.

Τρανταχτό παράδειγμα οι ΕΠΑΕ. Σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι απ' την ώρα που συστάθηκαν ομόρφυνε το δομημένο περιβάλλον γύρω μας!

Θα αναφέρω και μερικά παραδείγματα από Θεσσαλονίκη.

1) Πύργος του ΟΤΕ που ανέφερα παραπάνω. Θυμίζει κάτι από Ταϋλάνδη.

2) Ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Καλά πώς επιτράπηκε αυτό να κτιστεί στη νέα παραλία απ' την πλευρά της θάλασσας που δεν επιτρέπεται τίποτα;

3) Δημοτικό (χα, χα, χα) αναψυκτήριο στη νέα παραλία που τελικά έγινε το "Interni".

4) Μέγαρο Μουσικής. Ένα μεγάλο τούβλο έπεσε στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

5) Ανακαίνηση-επέκταση αρχαιολογικού μουσείου. Άλλο ήθελε να κάνει ο Αρχιτέκτονας, άλλο τελικά κατασκευάστηκε όπως συνήθως γίνεται.

6) Νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Μήνυμα: Καλύψτε κάθε ελεύθερο χώρο με μπετόν. Κλείστε το δωρεάν υπαίθριο χώρο στάθμευσης γιατί το γειτονικό parking της ΧΑΝΘ, το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο parking της Ευρώπης με τέσσερις υπόγειους ορόφους, έχει πολύ μικρή πληρότητα.

 

Εμπιστοσύνη στον πολίτη έχεις δεν έχεις δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να εμπιστεύεσαι τους θεσμούς, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη δημόσια διοίκηση κ.λπ.

Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.