Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξύλινα σπιτάκια ή τροχοβίλες σε αγροτεμάχιο απαιτούν άδεια;


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους και μιας ειναι το πρωτο μου post και ξεκινάω με ερώτηση, θα ήθελα πρωτίστως να γραψω μια μικρή περιγραφή για εμένα. 

Ονομάζομαι Σπύρος και τα τελευταία 10 χρόνια κατοικώ στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα σκέφτομαι έντονα να επιστρέψω Ελλάδα και να ξεκινήσω ενα project. Θελω να φτιαξω ενα οικολογικό αγρόκτημα οπου ευελπιστω να το συνδυάσω στον ιδιο χώρο με κάποια μικρά σπίτια για να μπορω να τα ενοικιάζω.

Επειδή προσπαθω να καταλάβω τι ισχύει με την νομοθεσία για την περίπτωση αυτή, θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Έχω ενα αγρόκτημα 6.000 τ.μ εκτός σχεδίου πόλεως οπου μεσα σε αυτο υπαρχει νόμιμη κατοικία περιπου 80τ.μ. Σκέφτομαι να κατασκευασω είτε μικρά ξύλινα σπίτια (χωρίς σκυρόδεμα στο εδαφος) εως 10-12τ.μ, είτε τροχοβιλες περιπου 10 στο σύνολο. Αυτά τα οικήματα δεν θα εχουν σύνδεση στο νερο και αποχέτευση παρα μονο για ρευμα.

Η ερωτήσεις μου ειναι οι εξής: ειναι νομιμο; χρειαζονται οικοδομική αδεια κανονικού οικήματος ή μπορουν να δηλωθούν σαν ελαφριές κατασκευες; υπαρχει κάποιος νομιμος τρόπος να δηλωθούν σαν ενοικιαζομενοι χωροι.

Θα υπάρξει κύριο κτήριο με κουζίνα και τουαλέτες όπου λογικα θα γίνει το κυριο κτηριο της επιχείρησης. Γνωρίζω εκ των πραγμάτων οτι γι αυτη την κατασκευή απαιτείται οικοδομική αδεια.

Το σκεπτικό μου είναι μηπως πρέπει να δηλωσω την επιχείρηση ώς camping ουτως ώστε να ειναι καλυμμένος;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια καθώς όπως καταλάβατε είμαι ακόμη άσχετος με το χτιζειν και το επιχειρειν.

 

Edited by Pavlos33
τροποποιήθηκε ο τίτλος για καλύτερη κατανόηση του ερωτήματος
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.  Σε γενικές γραμμές τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι

Θα αναθέσεις σε γραφείο πολιτικού μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού τον έλεγχο αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του γηπέδου καθώς και τον έλεγχο της νομιμότητας του υφιστάμενου κτιρίου. Για την διαδικασία αυτή θα απαιτηθεί σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος.

Γενικώς, η τοποθέτηση, λυόμενων, προκατ, ξύλινων ακόμη και για την απόθεση τροχοβίλας, απαιτεί οικοδομική άδεια και στην εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχουν περιορισμοί που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτραπεί αυτή η μεγάλη διασπορά κτισμάτων στο γήπεδο.

Τα τουριστικά καταλύματα είναι μια μεγάλη κατηγορία από μόνη της.

Αυτό που θα μπορούσες να εξετάσεις είναι υπό την προϋπόθεση ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και το υφιστάμενο κτίριο είναι νόμιμο ή δύναται να τακτοποιηθεί με διατάξεις ν. 4495 αν τυχόν δεν είναι νόμιμο, να κατασκευάσεις αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή επαύλεις που δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας. Δηλαδή αν το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο θα μπορείς να έχεις συνολική δόμηση-κάλυψγ 240 τμ συμπεριλαμβανομένου και του υφιστάμενου κτιρίου στη δόμηση-κάλυψη αυτή.

Όλα αυτά θα μπορέσουν να αποκτήσουν υπόσταση μόνο μετά από επίσκεψή σου σε τεχνικό γραφείο 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παύλο συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση μου.

Σε ευχαριστώ πολυ για την άμεση απόκριση σου! 

Ευελπιστώ να καταφέρω να κατεβω σύντομα Ελλάδα για να κανονίσω ένα ραντεβού με ενα τεχνικό σύμβουλο να μου λύσει τις απορίες μου.

Να σαι καλα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.