Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
4 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Λογικά, εικάζω ότι επικαλέστηκαν χρησικτησία και απέκρυψαν σαν να ήταν αυτοτελείς ιδιοκτησίες,

4 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Δεν αναφέρεις αν το ακίνητο βρίσκεται σε οικισμό, ή εντός σχεδίου. Εικάζω ότι αναφέρεσαι σε οικισμό και διευκρίνισε αν αφορά προ 23 ή οριοθετημένο ή παραδοσιακό,

Παύλο δεν χρειάζεται να εικάζεις τίποτα. Όπως γράφω και παραπάνω όταν έγιναν τα συμβόλαια ο καθένας πλήρωσε φόρο χρησικτησίας.

Επίσης γράφω πως βρίσκεται σε οικισμό μικρότερο των 2000 κατοίκων. Στα τοπογραφικά λοιπόν που είναι και πρόσφατα, ο μηχανικός αναφέρει πως και τα 3 είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση εφόσον προϋπάρχουν του 1985.
Το πρόβλημα μου πάντως δεν είναι αυτό, καθώς έτσι και αλλιώς αν συνενωθούν αυτή την στιγμή έχω αρτιότητα κατά κανόνα.

Το θέμα μου είναι αν αυτή την στιγμή έχοντας 3 όμορα οικόπεδα μπορεί να εκδώσει 1 ΕΕΔΜΚ για το σύνολο των εργασιών που θέλει να κάνει ή 3 ανεξάρτητες;

6 ώρες πριν, maroudas said:

Όμορα ίδιου, πολεοδομικά μπορούν να θεωρηθούν ως πολεοδομικά ενιαίο.

αυτό γνώριζα και εγώ αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχω δει ποτέ πράξη ΕΕΔΜΚ να περιλαμβάνει "ανεξάρτητα" οικόπεδα

• Like 1
  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, 

Πελάτης μου είναι ιδιοκτήτης των τριών - μοναδικών οριζόντιων ιδιοκτησιών ενός κτιρίου, συνεπώς είναι ιδιοκτήτης όλου του κτιρίου. 

Θέλει να διαχωρίσει την μια οριζόντια ιδιοκτησία σε 3 και μπορεί να το κάνει με άδεια μικρής κλίμακας (λστ). 

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι για να "ανοίξει" δύο επιπλέον πόρτες στον όροφο (για τα δύο επιπλέον διαμερίσματα), θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας διάδρομος (δηλαδή κοινόχρηστος χώρος) όπου εκεί θα γίνει η διάνοιξη των δύο νέων πορτών. Και αφού γίνει αυτό θα πρέπει να τροποποιήσει την σύσταση του κτιρίου όπου πλέον οι κοινόχρηστοι χώροι θα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια (μπορεί να το κάνει εφόσον είναι μόνο αυτός ιδιοκτήτης του κτιρίου). 

Πολεοδομικά, αυτό γίνεται με άδεια μικρής κλίμακας; 

Να σημειώσω ότι στο διάγραμμα κάλυψης έχει προσμετρηθεί στην δόμηση όλο το περίγραμμα και ο κοινόχρηστος χώρος, άρα προσωπικά θεωρώ ότι με την αλλαγή αυτή δεν υφίσταται και αλλαγή στο διάγραμμα κάλυψης.

Έχει μήπως κάποιος από εσάς κάποια άλλη άποψη;

Ευχαριστώ πολύ!  

Δημοσιεύτηκε (edited)

@vagias 

τσεκ όμως αν με την αλλαγή στον αριθμό διαμερισμάτων αλλάζει τις ελάχιστες απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης .... οπότε αν αυτό, θα απαιτηθεί και Δ.Κ.

Γενικά φυσικά από πολεοδομικής άποψης και ιδιοκτησιακής (αλλαγή σύστασης) είναι εφικτά αυτά που περιγράφεις.

* * * * *

@mikegad

On 19/11/2024 at 10:55 ΜΜ, mikegad said:

....

Το θέμα μου είναι αν αυτή την στιγμή έχοντας 3 όμορα οικόπεδα μπορεί να εκδώσει 1 ΕΕΔΜΚ για το σύνολο των εργασιών που θέλει να κάνει ή 3 ανεξάρτητες;

...

όχι δεν μπορούμε να βγάζουμε μια Άδεια που να περιλαμβάνει από κοινού όμορα Οικόπεδα.

Στην ειδική περίπτωση την δική σου και εφ όσον όλα τα όμορα είναι του ιδίου ιδιοκτήτη (με ίδια ποσοστά αν είναι περισσότεροι του ενός για όλα), ναι μπορείς ΑΛΛΑ αυτό σημαίνει ότι αν το κάνεις όλα τα Οικόπεδα που θα περιλαμβάνει η Οικοδομική Άδεια θα έχουν ντε γιούρι συνενωθεί και δεν μπορούν να διαχωριστούν μετά.

Edited by Didonis
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι, μου έχει ζητηθεί αλλαγή χρήσης ισόγειου καταστήματος που βρίσκεται σε πολυκατοικία σε διαμέρισμα. Στην παρούσα φάση έχει ζητηθεί μόνο η αποξήλωση της περιμετρικής τζαμαρίας και η κατασκευή εξωτερικών τοίχων με ανοίγματα, χωρίς καμία άλλη αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων ή τροποποίηση μελετών.

Θεωρείτε μπορώ να προχωρήσω με ΕΕΔΜΚ μόνο για την περίπτωση λβ) επεμβάσεις στις όψεις για τροποποίηση/διάνοιξη νέων ανοιγμάτων και ιβ) εργασίες εξωτερικών χρωματισμών-επισκευή επιχρισμάτων (εννοείται θα απαιτηθεί συναίνεση από τους συνιδιοκτήτες);

Δημοσιεύτηκε
On 29/11/2024 at 12:47 ΜΜ, Didonis said:

όχι δεν μπορούμε να βγάζουμε μια Άδεια που να περιλαμβάνει από κοινού όμορα Οικόπεδα.

Στην ειδική περίπτωση την δική σου και εφ όσον όλα τα όμορα είναι του ιδίου ιδιοκτήτη (με ίδια ποσοστά αν είναι περισσότεροι του ενός για όλα), ναι μπορείς ΑΛΛΑ αυτό σημαίνει ότι αν το κάνεις όλα τα Οικόπεδα που θα περιλαμβάνει η Οικοδομική Άδεια θα έχουν ντε γιούρι συνενωθεί και δεν μπορούν να διαχωριστούν μετά.

καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση

Ένας και μοναδικός είναι ο νέος ιδιοκτήτης στα 3 όμορα οικόπεδα.
Στην περίπτωση όμως που πάμε μόνο για ΕΕΔΜΚ και όχι Ο.Α., δύναται κατά την άποψη σου να εκδοθεί μία πράξη και για τα 3 οικόπεδα ή το σωστό είναι να εκδοθούν 3 ανεξάρτητες πράξεις; Θεωρείς πως και η ΕΕΔΜΚ δημιουργεί συνένωση των οικοπέδων;

Για την οικοδομική άδεια το γνώριζα, αλλά σε μικρής κλίμακας δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι αντίστοιχο

Δημοσιεύτηκε
31 λεπτά πριν, mikegad said:

... Θεωρείς πως και η ΕΕΔΜΚ δημιουργεί συνένωση των οικοπέδων;

...

90% ναι.... Δεν είμαι και δικηγόρος ούτε ΣτΕ....

αλλά Δημόσια πράξη είναι και οι δύο Άδειες.... και πίστεψε με δεν θες να μπλέξεις (αν κάτι πάει στραβά και για άσχετο λόγο) με δικαστήρια.

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
14 ώρες πριν, Tim22 said:

μου έχει ζητηθεί αλλαγή χρήσης ισόγειου καταστήματος που βρίσκεται σε πολυκατοικία σε διαμέρισμα. Στην παρούσα φάση έχει ζητηθεί μόνο η αποξήλωση της περιμετρικής τζαμαρίας και η κατασκευή εξωτερικών τοίχων με ανοίγματα, χωρίς καμία άλλη αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων ή τροποποίηση μελετών.

Θεωρείτε μπορώ να προχωρήσω με ΕΕΔΜΚ μόνο για την περίπτωση λβ) επεμβάσεις στις όψεις για τροποποίηση/διάνοιξη νέων ανοιγμάτων και ιβ) εργασίες εξωτερικών χρωματισμών-επισκευή επιχρισμάτων (εννοείται θα απαιτηθεί συναίνεση από τους συνιδιοκτήτες);

Ναι σε ο,τι αφορά τις αιτούμενες εργασίες. Με την αλλαγή χρήσης όμως τι θα κάνεις, διότι αν δεν συμπεριλάβεις και την αλλαγή, σημαίνει ότι θα αδειοδοτήσεις εργασίες σε υφιστάμενη χρήση (πχ αν σήμερα είναι κατοικία). Κάτι δεν μας λες  εδώ...

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι το ερώτημά μου. Στην παρούσα φάση οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προβούν σε εκτεταμένες εργασίες, αλλά μόνο στην διαμόρφωση της όψης. Το κατάστημα διαθέτει WC. Επειδή δεν επέρχεται αλλαγή του ΔΚ, των φορτίων στατικής μελέτης και των θέσεων στάθμευσης προς το δυσμενέστερο θα εκδώσω μόνο ΕΕΔΜΚ. Θεωρείς πρέπει να συμπεριλάβω κατ' ελάχιστο Η/Μ μελέτες για την αλλαγή χρήσης;

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Για να γίνει αλλαγή από κατάστημα σε κατοικία σίγουρα θα χρειαστεί λουτρό και κουζίνα οπότε χρειάζεται μελέτη ύδρευσης αποχέτευσης.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
10 λεπτά πριν, Tim22 said:

Αυτό είναι το ερώτημά μου. Στην παρούσα φάση οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προβούν σε εκτεταμένες εργασίες, αλλά μόνο στην διαμόρφωση της όψης. Το κατάστημα διαθέτει WC. Επειδή δεν επέρχεται αλλαγή του ΔΚ, των φορτίων στατικής μελέτης και των θέσεων στάθμευσης προς το δυσμενέστερο θα εκδώσω μόνο ΕΕΔΜΚ. Θεωρείς πρέπει να συμπεριλάβω κατ' ελάχιστο Η/Μ μελέτες για την αλλαγή χρήσης;

Εγω παντα περναω μεσα μελετες ηλεκτρικων, υδρευση-αποχετευση, παθητικη, και αφου τα κανω ολα βαζω και ενεργητικη.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.