Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή οπλισμού πλάκας & κολώνας


Recommended Posts

On 8/6/2020 at 4:03 ΜΜ, KF said:

Εννοώ ότι πιθανά δεν σώζεται μέσα στα οικονομικά επιτρεπτά πλαίσια.

Αλοίμονο αν δεν άξιζε να επισκευαστούν τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή να το κατεδαφίσει ή να το αφήσει να ρημάξει ο άνθρωπος; Υπερβολικό.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Αν η ορθη επισκευη κοστισει πολλαπλασια απο την επανακατασκευη δεν το συζηταμε. Αν ειναι μεσα σε λογια πλαισια ο.κ. Βεβαια αν η ανακατασευη σημαινει και ατελειωτη ταλαιπωρια τοτε ας εφαρμοσει μια απο τις προχειρες (και λαθος ασφαλως) προχειρες λυσεις που συνανταμε καθημερινα.Αλλωστε ορθα τα ειπες σε προηγουμενη αναρτηση σου

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

On 4/6/2020 at 9:54 ΜΜ, pirsogiannis said:

Ωραία trellovoskos συμφωνούμε +1, με την εξής διαφοροποίηση από μέρους μου: αν υπάρχει ενεργή διάβρωση (φαίνεται μόνο εργαστηριακά ) ο συνήθης τρόπος "επισκευών" που περιγράφεις ίσως να κρατήσει έως και 6 μήνες, θα ήμουν λίγο φειδωλός στο λεκτικό χρόνια. Στο λέω πολύ καλοπροαίρετα, έχουμε συζητήσει και pm οπότε ξέρω δεν θα παρεξηγήσεις. Πάμε παρακάτω: ο didonis με εγκάλεσε γιατί έγραψα "μικρό κόστος" στην ερώτηση "ποιο είναι το κόστος ανοδικού οπλισμού για μια πλάκα στα 9 τ.μ.?" Τί να συζητήσουμε? Δεν είμαι καθαρογραμμίτης, ούτε κοιτάζω να το παίξω πυρηνικός επιστήμονας, και ναι έχω κι εγώ εφαρμόσει αναστολείς διάβρωσης αλλά πραγματικά πόσο πιστεύει ότι κοστίζει ένα ανόδιο?Ένα μόνο, και να μας πει και πόσα χρειάζεται  μια πλάκα των 9 τ.μ.... Υπάρχει η τάση στο φόρουμ,σε έναν ιδιώτη να απαντάνε μόνο με το σκεπτικό "πηγαίνετε σε μηχανικό", τάση που 100% σπρώχνει τον ιδιώτη στις αγκάλες του μάστορα που θα του βάλει μίνιο και ρεβινέξ. Εγώ του έβαλα ένα τιπ: τα θυσιαζόμενα ανόδια. Υπάρχει 1% πιθανότητα να πάει σε έναν μηχανικό και να του ζητήσει εργαστηριακά και ανόδια, ναι για μια πλάκα 9 τ.μ....

Έχεις κάνει μελέτη ανοδίων σε μικρές επισκευές ? Με ποιον τρόπο γίνεται η μελέτη ? Τα ανόδια είναι κάτι που ούτε καν μας είχαν κάνει νήξη στο πολυτεχνείο και έχω παρακολουθήσει δύο μαθήματα επισκευών και ενισχύσεων και στην Πάτρα με το Δρίτσο και στο ΕΜΠ με τον Τάσιο. Αλλά και στα σκυροδέματα που κάναμε στην Πάτρα με Φαρδή π.χ. δεν υπήρχε καμία αναφορά για ανόδια. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρχε καμία αναφορά στα πολυτεχνεία για το θέμα. Αντίθετα ο συμβατικός τρόπος καθαίρεσης του βλαμμένου σκυροδέματος και επιδιόρθωση οπλισμού και αποκατάσταση με κάποιο υλικό περιγραφόταν νομίζω σε κάποια από αυτά τα μαθήματα.

Link to comment
Share on other sites

Κανονιστικό κείμενο επίσημο δεν υπάρχει.Ούτε και μάθημα σε σχολές. Εφαρμογή δεν έχω κάνει, έχω διαβάσει κάποια πράγματα και έχω συζητήσει με κολλητό που ασχολείται αποκλειστικά με το αντικείμενο κανεπε-ενισχύσεις (είναι από τους τυχερούς που τουλάχιστον κάνει αυτό που ονειρεύτηκε). Σε γενικές γραμμές: αποτυπώνεις το δομικό σου στοιχείο γεωμετρικά , βρίσκεις οπλισμούς (κύριο και τσέρκια) τις διαμέτρους και τα μήκη των αναπτυγμάτων τους  (πχ 4Φ20 κύριος με ύψος 3μ και Φ8/20 με μήκος έκαστου συνδετήρα 120cm) , κατηγορία έκθεσης περιβάλλοντος, μετρημένη ενεργή διάβρωση με το πολύμετρο σου, εκτιμούμενο συντελεστή ασφαλείας, συντελεστή για την επιζητούμενη χρονική προστασία που θες να επιτύχεις και ανάλογα με τον τύπο του ανοδίου που έχεις επιλέξει (gr) , σου βγαίνει μια συνολική κατανάλωση σε gr για όλο το δομικό στοιχείο. Βγάζεις λοιπόν πόσα ανόδια θα πρέπει να μπουν στην βλαμμένη περιοχή που μπορεί να είναι μόνο ο πόδας ή η κεφαλή του στύλου ή και όλο το ύψος του (ανάλογα πού έχεις ενεργή διάβρωση) και τοποθετούνται σχηματίζοντας έναν κάνναβο που πρέπει να ικανοποιεί συγκεκριμένες γεωμετρικές απαιτήσεις (σκέψου ως γεωμετρικό ανάλογο τον τρόπο που μπαίνουν τα βλήτρα όταν κάνεις μανδύες). Προφανώς τα ανόδια δένονται πάνω στον οπλισμό. Γενικώς παίζουν excel και τελευταία η κάθε εταιρία νομίζω κυκλοφορεί και πινακοποιήσεις του πόσα ανόδια να βάλεις ανά τύπο και δομικό στοιχείο, ανάλογα την κατάσταση σου (ύπαρξη cm2 οπλισμού, διαβρωτικό περιβάλλον κλπ κλπ ό,τι προανέφερα παραπάνω). Γενικώς είναι κάτι που άμα στο δείξουν μια φορά, μετά η ίδια η εμπειρία σε περπατάει. Κρίσιμο στοιχείο είναι οι μετρήσεις και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μου ακούγεται πάντως αρκετά πολύπλοκο και το πρόβλημα είναι το εξής...

1) Αν μιλάμε για μικρό έργο π.χ. μία πλάκα ή κολώνα σε ένα σπιτάκι το να το κάνεις όλο αυτό συν τα επισκευαστικά κτλ που θα βάλεις νομίζω έτσι και αλλιώς το κόστος είναι ασύμφορο.

2) Αν μιλάμε για μεγάλο έργο π.χ. ένα κτίριο που αλλάζει χρήση και το επισκευάζεις από την αρχή...γιατί να μην κάνεις μανδύες να τελειώνεις ?

Link to comment
Share on other sites

Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Ο μανδύας είναι ενίσχυση. Τα ανόδια είναι αποκατάσταση και για την ακρίβεια σταμάτημα, άρση θα λέγαμε της ενεργού διάβρωσης, δεν είναι ενίσχυση ή αποκατάσταση διατομής. Αν κάνεις μανδύα επάνω σε ενεργή διάβρωση ή και οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση χωρίς να έχεις κάνει άρση της διάβρωσης μετά από λίγα χρόνια κινδυνεύεις να την πάρεις στα χέρια (γκούγκλαρε frp ξενία κρήτη). Πολύπλοκο ιδιαίτερα δεν είναι, θέλει την τεχνογνωσία του, τί να κάνουμε. Ακριβό ναι είναι, αλλά σου λέει θα σε πάω 20-30 χρόνια ακόμα. 

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, nik said:

Τα ανόδια είναι κάτι που ούτε καν μας είχαν κάνει νήξη στο πολυτεχνείο και έχω παρακολουθήσει δύο μαθήματα επισκευών και ενισχύσεων και στην Πάτρα με το Δρίτσο και στο ΕΜΠ με τον Τάσιο. Αλλά και στα σκυροδέματα που κάναμε στην Πάτρα με Φαρδή π.χ. δεν υπήρχε καμία αναφορά για ανόδια. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρχε καμία αναφορά στα πολυτεχνεία για το θέμα. Αντίθετα ο συμβατικός τρόπος καθαίρεσης του βλαμμένου σκυροδέματος και επιδιόρθωση οπλισμού και αποκατάσταση με κάποιο υλικό περιγραφόταν νομίζω σε κάποια από αυτά τα μαθήματα.

Όντως όταν ήμουν φοιτητής δεν θυμάμαι να είχε γίνει λόγος για καθοδική προστασία σε σκυρόδεμα και εφαρμογές. Δεν ξέρω αν γίνεται σήμερα αλλά θεωρώ ότι οι νέοι μηχανικοί πρέπει να έχουν γνώση του θέματος. Φαίνεται ότι η μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά βραχυπρόθεσμα ακριβή (ιδιαίτερα για μικρά έργα) και αυτό δεν την κάνει δημοφιλή.

Πολύ θα ήθελα να μάθω την συμπεριφορά στο χρόνο επισκευασμένων κατασκευών στις οποίες έχει γίνει καθοδική προστασία.

Link to comment
Share on other sites

Ακούγεται μπέρδεμα αλλά πιστεύω μπορείς να το προσεγγίσεις ποιο γρήγορα αν στοχεύσεις σε γνώσεις από τον κατάλληλο επιστημονικό τομέα. Η ηλεκτροχημεία θα απαντήσει εύκολα για το "πόσο και τι μέταλλο θα συνδέσω σε άλλο μέταλλο για να το προστατεύσω ηλεκτροχημικά" και όχι τόσο για την σωστή τοποθέτηση. Ο Μηχανικός θα απαντήσει κυρίως για την ασφαλή τοποθέτηση του μετάλλου "θυσίας" και όχι τόσο για το πόσο μέταλλο και τι.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.