Μετάβαση στο περιεχόμενο

τοίχος αντιστήριξης οικοπεδο με 3μ υψομετρική διαφορά, σε επαφή με όμμορο σπίτι


Recommended Posts

Το σπίτι μου χτισμένο με οικοδομική άδεια το 1968, γειτνιάζει στη δυτική πλευρά με οικόπεδο το οποίο βρίσκεται γεωλογικά πάνω από τη θεμελίωση και την πλάκα του σπιτιού μου κατά 50 εκατοστά έως 1 μέτρο περίπου. Το συγκεκριμένο δε οικόπεδο μετά από τα 3,50 μέτρα γειτνίασης με το δικό μου έχει υψομετρική διαφορά 3 μέτρων, η οποία προέκυπτε με κλίση. Ο γείτονας σήμερα ξεμπάζωσε το πίσω μέρος (μέρος του ομορου δικού μου αλλά και το επόμενου σε ένα πλάτος 4 περίπου μέτρων) δημιουργώντας μια κάθετη υψομετρική διαφορά 3 μετρων. Αύριο προγραμματίζει να ξεκινήσει καλούπωμα τοιχίου μπετόν, που θα το ολοκληρώσει τη Δευτέρα ( σωστά διαβάζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο) προκειμένου στη συνέχεια να το επιχωματώσει στο ύψος των 3 μέτρων. Δηλαδή κατασκευάζει τοιχίο σχήματος Π σε επαφή μιας πλευράς με την κατοικία μου, όπου θα τοποθετήσει είπε αρμό 10 εκατοστών απλό φελιζόλ , τοιχίο ύψους πλέον των 3 μέτρων, που θα προεξέχει πάνω από το σπίτι μου κατά 1 μέτρο, και το οποίο θα το επιχωματώσει. Το τοιχίο αυτό αντιλαμβάνομαι ότι είναι τοιχίο αντιστήριξης, το κατασκευάζει ώστε να επιχωματώσει το τμήμα του οικοπέδου του που βρίσκεται χαμηλότερα. Αναρωτιέμαι τη προβλήματα στατικότητας και υγρασίας θα δημιουργήσει στο σπίτι μου, ένα τοιχίου κάθετης αντιστήριξης τριών μέτρων χωρίς διαβάθμιση. Δε σκοπεύει δε να θεμελιώσει το τοιχίο αντιστήριξης χαμηλότερα, αλλά από το σημείο που θα το ορθώσει μόνο με πέδιλα προς το οικόπεδο του. Το σπίτι το έχτισε ο παππούς μου και δε βλέπω από την εκσκαφή να διαθέτει τοιχίο πέραν του τοίχου. Προβαίνει σε κατασκευή περίφραξης χωρίς να έχει εκδώσει οικοδομική άδεια και δεν γνωρίσω αν έχει άδεια περίφραξης. Εννοείται δεν έχει παρουσιάσει μελέτη ή μηχανικό, είναι εργολάβος με κόρη αρχιτέκτονα, και θεωρεί ότι πέρα από ότι απλά έτσι του βολεύει είναι ασφαλές και σωστό. παραθέτω φωτογραφίες. Το καθαρισμένο οικόπεδο είναι το δικό του, ο τοίχος του σπιτιού μου, μπροστά είναι άλλος γείτονας. Στον τοίχο μου φαίνεται η κλίση του εδάφους. Ο πάσσαλος είναι το οριο με τον μπροστά γείτονα.  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

IMG_20200610_203150.jpg

IMG_20200610_203306 (1).jpg

IMG_20200610_203317.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης απαιτεί κανονική οικοδομική άδεια, ούτε μικρής κλίμακας ούτε άλλες τσιριτσάντζουλες. Και επίσης απαιτεί και στατική μελέτη. Τον υφιστάμενο τοίχο τον βλέπω λίγο "στον αέρα", ούτε πέδιλο, ούτε πολλά-πολλά....Μια έκθεση επικινδύνου ίσως να στοιχειοθετούνταν εύκολα...Το αν θα χαλάσετε τις καρδιές σας με τον γείτονα είναι και λίγο δικό σας θέμα...Από εκεί κι έπειτα αν θα πειράξει έστω και κεραμίδι από το σπίτι σας είναι υπόλογος...Επίσης μιλήστε με έναν μηχανικό της περιοχή σας να βελτιώσει την όψη σας που έχει υγρασίες: καθαίρεση παλιών επιχρισμάτων, επίχρισμα διαπνέον χωρίς τσιμέντο αλλά με ποζολάνες (καλά αν έκανε και καμιά ενεμάτωση θα ήταν αρχηγός) , και μια καλή βαφή με βάση το en1504-2 να του πείτε.😁😁    Προφανώς και να αφήσει αρμό ο "μάστορης" με φελιζόλ αν τελικά το φτιάξει το τοιχάρι του, αν και φαντάζομαι πως θα είναι από αυτούς που τα ξέρουν όλα, έβγαλε και κόρη μηχανικό ποιος τον πιάνει, θα τσιμεντώσει όλο το χωριό 😁 Αυτά σε γενικές γραμμές. Ελπίζω κάπως να βοήθησα.

Edited by pirsogiannis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση σας στο θέμα. Θα συζητήσω το θέμα της επισκευής του τοίχου και θα ρωτήσω για το ακριβές ύψος του τοιχίου, και πολύ περισσότερο το ύψος της επιχωμάτωσης (ρώτησα δις και η απάντηση είναι ότι αύριο θα τραβήξει την αλφαδιά). Βασικό πρόβλημα είναι ότι ισχυρίζεται ότι θέλει να τελειώσει στις επόμενες 2 μέρες και θα ''κατηγορηθώ' 'ότι τον καθυστερώ. 

 Το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε επιπλέον είναι αν είναι κατασκευαστικά, στατικά σωστό να κατασκευαστεί (πάνω στο σπίτι μου) μονοκόμματο τοιχίο τόσο μεγάλου ύψους 3,50 τουλάχιστον μέτρων, με παράλληλη επιχωμάτωση βάθους 3,50 μέτρων, σε απόσταση 10 cm από τον τοίχο, (χωρίς βαθύτερη  θεμελίωση από αυτή που φαίνεται, με δεδομένο ότι το αδόμητο από μπροστά είναι στο υψόμετρο της εσκαφής που βλέπετε).  Σημειώνω ότι το συνολικό μήκος του οικοπέδου (κάθετα προς τον τοίχο μου) του είναι γύρω στα 30 μετρά, η γωνία προς τα εμένα φαίνεται στις φωτογραφίες και είναι περίπου 3,50 μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, katerina197 said:

Καλημέρα.

Το τοιχίο θα είναι σχημα Π. παράλληλα από το πάσσαλο στο τοιχίο πίσω από το σπίτι μου, δηλαδή στο τέλος του μήκους  σπιτιού μου, και θα έχει γωνία κάθετα από το σπίτι μου και το πάσαλλο . δηλαδή θελει να κατασκευάσει τοιχίο και παράλληλα στον τοίχο του σπιτιού που θα ξεπερνάτο σπίτι κατα 1,5ομετρο

 

Link to comment
Share on other sites

θέλει ουσιαστικά να ''διορθώσει την κλίση του οικοπέδου του και να το θέλει συνολικά στο υψόμετρο του πίσω μέρους του, αυτό που φαίνεται δεξιά στη φωτογραφία, μπροστά από το τοιχίο μπετό, θέλει να προσθέσει τοιχίο και χώμα 3,50 μέτρων ώστε το οικόπεδο να έχει ένα υψόμετρο

Link to comment
Share on other sites

Τα λέτε λίγο μπερδεμένα και έτσι λοιπόν με επιφύλαξη: αν το τοιχίο θα είναι παράλληλα στον τοίχο του σπιτιού σας, θα υπάρξει τυχόν πρόβλημα αν σκάβοντας για να θεμελιώσει αυτό του το τοιχίο "κατέβει" χαμηλότερα υψομετρικά,από την δική σας θεμελίωση. Τότε θα υπάρχει κίνδυνος υποσκαφής της θεμελίωσης του δικού σας σπιτιού, όχι πως είναι κάτι που απαραίτητα θα συμβεί , υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να γίνει έντεχνα , απλά είναι η πιο "κρίσιμη" κατάσταση θα λέγαμε. Από την άλλη, ακόμη κι αν η θεμελίωση του τοιχίου του είναι ψηλότερα από την στάθμη θεμελίωσης του σπιτιού σας, δεν σημαίνει ότι όλα είναι μέλι γάλα: υπάρχουν περιπτώσεις που η βιαστική σκυροδέτηση δημιούργησε υδροστατική πίεση που "κλώτσησε" τον όμορο τοίχο. Γενικώς εργασίες επάνω στο όριο οικοπέδων θέλουν υπομονή, προσοχή, καλό καλούπωμα και καλή συνεννόηση. Προφανώς και ισχύουν τα όσα είπαμε παραπάνω περί οικοδομικών αδειών και τοίχων αντιστήριξης. Αν είστε ιδιώτης το θέμα καλό είναι να μεταφερθεί στα θέματα των ιδιωτών.

 

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι κάπου αναφέρω  ότι ο γείτονας δεν πρόκειται να θεμελιώσει χαμηλότερα. η εκσκαφή που βλέπεται είναι το υψόμετρο από το οποίο ξεκινάει το τοιχίο αντιστήριξης , με πέδιλα σε αυτό το υψόμετρο προς την πλευρά του οικοπέδου του ( και συνολικό ύψος αυτό που αναφέραμε). Κανείς από τους άλλους γείτονες δεν έχει εγείρει θέμα και δυστυχώς αν και καταλαβαίνω ποια είναι η κανονική σειρά, μελέτη άδεια δεν μπορώ να τον αναγκάσω. Φώναξα μηχανικό και δεν ήρθε από κοντά, αλλά είδε από τις φωτογραφίες πρότεινε νέο σοβά και μόνωση του και τοποθέτηση κάθετα ''αυγουλιέρας'' αποστράγγισης. βέβαια χώρο στο οικόπεδο μου για κανάλι αποστράγγισης δε διαθέτω. Με πιέζει να προβώ σε όποιες επιδιορθώσεις θέλω προκειμένου να συνεχίσει το τοιχίο του. Με δεδομένο ότι όλος ο τοίχος μου θα περιβάλλεται από ψηλό τοιχίο επιχωματωμενο σε απόσταση 10 εκατοστών με φελιζόλ προτείνετε και πάλι διαπνέον σοβά. Συμπληρώνω ότι η μάντρα οικοδομικών υλικών της περιοχής δεν έχει και δεν ''βρίσκει διαπνέον'' σοβά.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα έχουμε πέσει στην νόρμα να συζητάμε για τεχνικά θέματα που προκύπτουν λόγω μιας παράνομης πράξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή σειρά..Μηχανικό και δικηγόρο θα σας συμβούλευα να βρείτε. Φοβάμαι πως δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Link to comment
Share on other sites

έχετε δίκιο, αλλά μηχανικός δεν ήρθε από κοντά, ο τοπογράφος χθες με διαβεβαιωσε οτι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα, δικηγόρο δε διατίθεμαι να βάλω γιατί θα μαλώσουμε και θα τραβήξει χρονικά. Επιπλέον κανείς από τους υπόλοιπους 4 γειτονες δε μιλάει, βρισκόμαστε σε μικρή κοινωνία και οι έχουμε υποτίθεται φιλικές σχέσεις πέρα από την καλή γειτονιά. Με άλλα λόγια παραιτούμαι. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.