Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάτος δρόμου εντός οικισμού


Recommended Posts

Σε δημοσιευμένο ΦΕΚ του 2007 (277/Δ/2007 για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω) υπάρχει καθορισμός πλάτος οδού 8 μέτρων επί της οδού Αγίων Πάντων, στο συνημμένο διάγραμμα του οικισμού αναφέρει γραμμένο με μαρκαδόρο για τον ίδιο δρόμο εύρος 10 μέτρων ( πρόκειται για6τον κύριο δρόμου του οικισμού) Screenshot_20200616_113530_com.google.android_apps_docs.thumb.jpg.062d741926d92b1ea05b9442fc56b399.jpg. Μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις ουδείς είναι αρμόδιος να απαντήσει για το ισχυων πλάτος του συγκεκριμένου δρόμου. Η απάντηση είναι η τυπική υπεύθυνος είναι ο Μηχανικός αυτός βγάζει την άδεια οικοδομής. Υπενθυμίζω ότι το ΦΕΚ είναι του 2007, κανείς μεχρι σήμερα δεν είδε η άκουσε κάτι. Επισυνάπτω και φωτογραφίες από το ΦΕΚ. Παρακαλώ τα σχόλια σας. 

Screenshot_20200616_113456_com.google.android.apps.docs.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σα μουτζούρα σβησίματος είναι αυτό το "Αγίων Πάντων" στο χειρόγραφο. Αν μόνο εκεί λέει 10 ίσως σημαίνει ότι είναι 8, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα. Συνεχίζω σε αυτό το θέμα γιατί η ερώτηση αφορά στο ίδιο ΦΕΚ, φωτογραφία του οποίου έχει επισυνάψει ο συνάδελφος παραπάνω.

Ο οικισμός που ενδιαφέρει εμένα είναι ο οικισμός Πρασσά.

Στην τελευταία πρόταση του άρθρου 2 του παραπάνω ΦΕΚ αναφέρονται ''νεοδιανοιχθέντες δρόμοι''. Ποιοί θεωρούνται αυτοί; Από ποια χρονολογία; Το 2007 που εκδόθηκε το ΦΕΚ ή το 1985 που εκδόθηκε το διάταγμα για τους οικισμούς;; Το ιστορικό :

Σε ένα οικόπεδο υφίσταται οικοδομή με άδεια του 2000. Στο τοπογραφικό της άδειας εμφανίζεται δρόμος 4,00μ. Κάποιες αυθαιρεσίες της οικοδομής έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Ν.4495/2017. Επίσης, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για κατασκευή πισίνας με βεβαίωση όρων δόμησης το 2020.

Τώρα θέλουμε να κάνουμε προσθήκη ανεξάρτητης οικοδομής. Στην πολεοδομία, στηριζόμενοι στην τελευταία πρόταση του άρθρου 2 του παραπάνω ΦΕΚ

''Σε όλους τους νεοδιανοιχθέντες δρόμους του οικισμού Πρασσά το εύρος προτείνεται στα 6,00μ.'',

θεωρούν ότι πρέπει να παραχωρηθεί λωρίδα από το οικόπεδο, ώστε το οικόπεδο να απέχει απόσταση 3μ. από τον άξονα της οδού. Θεωρούν ότι στο ΦΕΚ ''νεοδιανοιχθέντες δρόμοι'' είναι αυτοί που έγιναν μετά το 1985.

Ο δρόμος μας είναι 4 μ. αποδεδειγμένα από το 2000 (από την άδεια), υπάρχει και βεβαίωση όρων δόμησης (στην οποία μάλλον δεν ελέγχεται το πλάτος δρόμου;;). Σε άλλες υπηρεσίες που επισκέφθηκα μου απάντησαν το αυτονόητο ότι δεν αναφέρεται πουθενά η αναδρομική ισχύς ούτε το έτος 1985 και άρα νεοδιανοιχθείς δρόμος θεωρείται αυτός που θα ανοιχθεί από το 2007.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Xωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες για τον οικισμό, αυτό που αναφέρει η ΥΔΟΜ μου φαίνεται λογικό. Μπορεί η οριοθέτηση να έγινε το 2007, αλλά κάπου στις σχετικές διατάξεις θα αναφέρεται το ΦΕΚ 181/Δ/85. Το έχω δει να συμβαίνει και σε άλλους οικισμούς και να απαιτείται πλάτος οδού 6 ακόμη και 8 μ.  Το έτος 1985 και συγκεκριμένα η ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ 181/Δ είναι η κρίσιμη ημερομηνία για το εν λόγω Π.Δ και για την εξέταση των δρόμων. Η άδεια του 2000 που αναφέρεις εκδόθηκε με ποιες διατάξεις (μήπως με αυτές του προ 23 Οικισμού;). Για τα πλάτη οδών σε παλιές άδειες (ακόμη και σε οριοθετημένους οικισμούς) δυστυχώς πολλοί έδειχναν σε σχέδια τα 4 μ για να ξεμπερδεύουν από τις παραχωρήσεις. Οπότε μην είσαι σίγουρος ότι στο πεδίο ήταν όντως 4 μ πλάτος ο δρόμος. Η βεβαίωση όρων δόμησης τι ακριβώς αναγράφει; Συνήθως δεν αναγράφουν τα πάντα πολύ αναλυτικά αλλά παραπέμπουν σε διατάξεις. Αν υπάρχει διαφωνία από πλευράς σας, γιατί δεν κάνετε μια αίτηση για προέγκριση Ο.Α να δείτε αν θα την αποδεχτεί η ΥΔΟΜ;

Link to comment
Share on other sites

Νεοδιανοιχθέντες (πιο σωστά νεοδιανοιγόμενοι) δρόμοι είναι όσοι διανοίχτηκαν μετά την οριοθέτηση του οικισμού, αφού μέχρι τότε ήταν οικισμός προϋφ. του 1923 και η δημιουργία νέων δρόμων θα έπρεπε να γίνει με απαλλοτρίωση. Το ΠΔ του 1985 έδωσε τη δυνατότητα "ιδιωτικής πολεοδόμησης" (υπό όρους, αλλά...) γιαυτό και η συγκεκριμένη διάταξη κηρύχθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να απαιτείται ειδική διαδικασία (κύρωση οδικού δικτύου) ώστε τα οικόπεδα, με πρόσωπο σε αυτούς, να καταστούν οικοδομήσιμα. 

Εάν δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση, κακώς ζητείται διαπλάτυνση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ο οικισμός είναι οριοθετημένος το 1986. Το ΦΕΚ του 2007 ορίζει (ξανά) τα πλάτη δρόμων.

Η βεβαίωση όρων δόμησης δεν αναφέρεται καθόλου στο ΦΕΚ του 2007 αλλά και καθόλου στο πλάτος του δρόμου. Πιθανότατα δεν απαιτείται να ελεγχθούν στη βεβαίωση όρων δόμησης; Αν και νόμιζα ότι βεβαιώνουν ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο άρα θα ελέγχονταν.

Έχω κάνει αίτηση για προέγκριση και δεν το αποδέχεται η ΥΔΟΜ.

Έχω συμβόλαιο απέναντι οικοπέδου του 1989 που αναφέρει δρόμο πλάτους 4μ.

Δε θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά στο παραπάνω ΦΕΚ ότι οι νεοδιανοιχθέντες δρόμοι είναι αυτοί που έγιναν μετά το 1985 ή ότι έχει αναδρομική ισχύ ή κάτι παρόμοιο; Το κτίριο έχει ανεγερθεί με άδεια, έχουν γίνει τοιχεία γύρω από το οικόπεδο, με την οικοδομική άδεια με βεβαίωση όρων δόμησης κατασκευάστηκε πισίνα, η οποία κολλάει στο όριο. Είναι παράλογο ενώ υπάρχουν κατασκευές να ζητείται να γκρεμιστούν αυτές, ώστε να μπορεί να γίνει η προσθήκη. Επίσης κάποιος μπορεί να έχει παραχωρήσει λωρίδα για δρόμο 4μ. και μετά από 1 ή μετά από 20 χρόνια να ζητηθεί να παραχωρήσει λίγο ακόμα. Μου μοιάζει πως δεν υπάρχει συνέχεια των αποφάσεων.

Επίσης έχει δοθεί άδεια στο όμορο οικόπεδο το 2010 (περίπου)! (την οποία δεν έχω)

Ακόμα, στις υπόλοιπες υπηρεσίες που πήγα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις αποφάσεις αυτές (διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών δήμου, διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικου σχεδιασμού) μου είπαν ότι αφορά σε δρόμους που θα άνοιγαν μετά το 2007. Από τη μία υπηρεσία μου είπαν θα προσπαθούσαν να βρουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μήπως και φαίνεται το σκεπτικό της απόφασης. θα βοηθούσε αυτό;

Τέλος αν το κτίριο είχε κολλήσει στο όριο με το δρόμο (δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσε να γίνει αυτό παλότερα) ή μια σκάλα του ήταν στο τμήμα που έπρεπε να παραχωρηθεί;

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

1. Ελέγχεις (από τίτλους ή α/φ) αν ο δρόμος προϋφίστατο του 1985. Αν ναι, δεν εμπίπτεις στις τροποποιήσεις. Αν όχι (εξ ολοκλήρου παραχώρηση σε κ.χ.), εμπίπτεις, κι επί πλέον θα πρέπει να γίνει κύρωση του οδικού δικτύου για να αποκτηθεί οικοδομησιμότητα

2. Δεν είναι αναδρομική ισχύς. Ο κάθε Δήμος (όταν υπάρχει ανάγκη) μπορεί να ζητήσει διαπλάτυνση των δρόμων

3.Τμήμα κτιρίου που πέφτει μέσα στη διαπλάτυνση, εξαιρείται 

4. Δεν σε ενδιαφέρει το πώς εκδόθηκαν οι άλλες άδειες, γιατί δεν θα βγάλεις άκρη

5. Για οποιαδήποτε απάντηση θέλεις, θα κάνεις έγγραφο ερώτημα στις υπηρεσίες. Τα προφορικά δεν έχουν καμία ισχύ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.