Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με αυξημένα κεφάλαια, smart παρεμβάσεις και bonus – Θα είναι μόνιμα ανοιχτό


Engineer

Recommended Posts

Τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος που θα «τρέξει» από το Φθινόπωρο και θα αντικαταστήσει το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» επισήμανε με συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Το όνομα του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα έχει πιο φιλόδοξους στόχους από εκείνους που περιγράφονται στο ΕΣΕΚ, θα έχει αυξημένα κεφάλαια λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προβλέπει τη χρηματοδότηση και άλλων, πέραν των γνωστών, παραμβάσεων, όπως τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα «Έξυπνο Σπίτι», θα απευθύνεται και στα μεσαία στρώματα, ενώ θα προβλέπει αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος, στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Θωμάς:

«Για την επίτευξη των στόχων Εθνικής Ενεργειακής μας στρατηγικής προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως και υλοποίηση περίπου 8 δις ευρώ μέχρι το 2030. Λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται στο πλαίσιο των πρόσφατων μακροοικονομικών συνθηκών και προβλέψεων, επεξεργαζόμαστε ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμιση των κατοικιών για την μετάβαση σε ένα καθεστώς στήριξης ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και αυτονόμησης. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί ένα μέτρο άμεσης απόκρισης της Κυβέρνησης στην εποχή μετά την πανδημία με στόχο να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, παραγωγή δομικών υλικών και θερμικών ηλιακών συστημάτων) και να ενισχύσει τα νοικοκυριά, μέσω της μείωσης του κόστος ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του οποίου το όνομα θα είναι ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ και ευελπιστούμε να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο για να «τρέξει» μέσα στο φθινόπωρο,  περιλαμβάνει, εκτός από τις «κλασικές» παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα κλπ) και την προσθήκη μιας «έξυπνης» συνιστώσας, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα «Έξυπνο Σπίτι», σηματοδοτώντας τη μετάβαση προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

Τέτοιες τεχνολογίες είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης & ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου & παρακολούθησης), η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (πχ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες).

Σχεδιάζουμε αυξημένη ενίσχυση των παρεμβάσεων αυτών, μέσω ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, που να απευθύνονται επαρκώς και στα μεσαία εισοδήματα. Προβλέπεται, μάλιστα, αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος (πχ αναβάθμιση κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες), στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). 

Προβλέπεται, τέλος, και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

Σημειώνω ότι την περασμένη δεκαετία αναβαθμίστηκαν 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1,3 δις. ευρώ. Χάριν στα αυξημένα κεφάλαια που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύουμε στο να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τους στόχους του ΕΣΕΚ για αναβάθμιση 60.000 κτιρίων κατ’ έτος την επόμενη δεκαετία. Θα αυξήσουμε τους ετήσιους στόχους για την περίοδο 2021-2024.  

Μια βασική διαφορά από το υφιστάμενο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» είναι το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι μόνιμα ανοιχτό (open-ended) έως το 2030. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Τέλος, ετοιμάζουμε νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τουρισμό, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό άλλωστε βρίσκεται ψηλά και στην Ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής για το Κύμα Ανακαίνισης (Renovation Wave) στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), όπου θα σκιαγραφείται το προφίλ των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί και αναπτυξιακοί στόχοι της ΕΕ.

Με την νέα πιο φιλόδοξη και διευρυμένης εμβέλειας στρατηγική για την ενεργειακή εξοικονόμηση, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρωτοπορία της Ευρώπης στον κρίσιμο αυτό τομέα».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ο ορισμός του έξυπνου σπιτιού στο κείμενο είναι κάπως αυθεντικός. Αν δεν κάνω λάθος τυπικά δεν περιλαμβάνει φορτιστή αυτοκινήτου εάν αυτός δεν έχει κάποια κεντρική αυτοματοποίηση χρήσης και συλλογής δεδομένων. ΥΓ Σε τυπικές μονοκατοικίες δεν διέκρινα κάποιο μεγάλο όφελος του έξυπνου σπιτιού (με την τυπική έννοια αυτοματισμού/συλλογής πληροφορίας) και φαίνεται πιο χρήσιμο σε μεγάλα συγκροτήματα αν και ίσως κάτι να μου διαφεύγει (πέρα από το Siri και ίσως τα φωτοβολταϊκά).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.